Σχόλια αναγνωστών

Για τα «βλαχαντερά»… του Γιανναρά

11 Οκτωβρίου 2008

Για τα «βλαχαντερά»… του Γιανναρά

ceb1ceb4ceb5cebbcf86cf8ccf84ceb7cf84ceb1Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τη συγκέντρωση υλικού που κάνει η ιστοσελίδα σας και φαίνεται και μία άλλη άποψη για τη Μονή Βατοπαιδίου από αυτή που προβάλλεται ανεύθυνα, ψευδώς και χυδαία πολλές φορές από τα ΜΜΕ.

Πολλοί αυτή την περίοδο βρήκαν την ευκαιρία για να αποκαλύψουν το περίσσευμα της καρδιάς τους. Ένας από αυτούς είναι και ο «πολύς» κ. Χρήστος Γιανναράς.

Σε μία εκπομπή του κ. Σαββίδη στην ΕΤ 3 μεταξύ των άλλων φαιδρών που δεν θέλω εδώ να σχολιάσω, ονόμασε ο κ. Γιανναράς τα μέλη της αδελφότητας της Μονής Βατοπαιδίου ως «βλαχαντερά που ήρθαν από την Κύπρο». Επειδή είμαι παλαιός προσκυνητής του Αγίου Όρους και γνωρίζω πολύ καλά την αδελφότητα από το 1980, δηλαδή πολύ πιο πριν εγκατασταθεί στο Βατοπαίδι, καταθέτω τα εξής: Το ήθος και το ακέραιο του χαρακτήρος του Γέροντα Ιωσήφ, του Γέροντα Εφραίμ και των πατέρων της Μονής είναι φανερά σε αυτούς που τους έχουν γνωρίσει. Το πνευματικό, το πολιτιστικό το ιεραποστολικό, το εκδοτικό, το αναστηλωτικό αλλά και το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Μονή μπορεί να το δει όποιος έχει ανοικτά μάτια και δεν είναι τυφλός από εμπάθεια. Η αδελφότητα έχει σήμερα περίπου 110 μοναχούς, οι μισοί περίπου είναι από την Κύπρο και είναι όλοι επιστήμονες (οι περισσότεροι από αυτούς είναι θεολόγοι, υπάρχουν φιλόλογοι, νομικοί, οικονομολόγοι, διδάκτορας χημείας, μεταπτυχικός ιατρός, γεωπόνος με μεταπτυχιακό, αρχιτέκτονας, μαθηματικός, πολιτικός μηχανικός, μηχανολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό στην Αμερική, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά.). Οι υπόλοιποι, που και αυτοί είναι επιστημονικού επιπέδου, είναι από την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Ξάνθη, Κόρινθο, Πύργο Ηλείας, Γιάννενα, Άρτα, Θεσπρωτία, Έβρο, Σκόπελο κ.ά.), αλλά και εκτός Ελλάδας (Αυστραλία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α, Βραζιλία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία, Γκαγκαουζία), ενώ μοναχοί της Μονής έχουν πάει για ιεραποστολή στην Ιταλία και το Μεξικό. Δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί που πήραν την απόφαση να αρνηθούν την επιστημονική, την επαγγελματική καριέρα τους, τις οικογένειές τους για την αγάπη του Χριστού και να έρθουν να ζήσουν τη μοναχική ζωή στο Βατοπαίδι, ότι μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «βλαχαντερά» από τον κ. Γιανναρά.

Αναστάσης Καριπίδης, Θεσσαλονίκη
Προσκυνητής του Αγίου Όρους