Σχόλια αναγνωστών

Σαν τα «μάρμαρα» της… Μονής Βατοπαιδίου

12 Οκτωβρίου 2008

Σαν τα «μάρμαρα» της… Μονής Βατοπαιδίου

Η «πολυτέλεια» της… Μονής Βατοπαιδίου

Αγα­πη­τοί φί­λοι,

Ήθε­λε δεν ήθε­λε ο κ. Άγγελος Αποστολίδης με την παρουσία του στον ΑΛ­ΦΑ με έκα­νε να θυ­μη­θώ πώς πέ­ρα­σα φέ­τος στο Βατοπαίδι.

Απο­φα­σί­σα­με λίγο πριν το Πάσχα μα­ζί με τον γιό μου να πε­ρά­σου­με λίγες μέ­ρες στο Άγιο Όρος. Πήγαμε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου όπως συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια.

Στη μονή δεχθήκαμε την φιλοξενία για την οποία τόσο πολύ φημίζεται το Άγιο Όρος. Μείναμε σε ένα από τα δωμάτια του αρχονταρικίου (αρχονταρίκι ονομάζουν οι μοναχοί τον ξενώνα). Eπειδή αυτές τις μέρες του Πάσχα έρχονται πολλοί προσκυνητές στη μονή έκαναν ιδαίτερες προετοιμασίες στο αρχονταρίκι και επειδή ήθελα και εγώ να βοηθήσω μου το επιτρέψανε οι αρχοντάρηδες, αφού είμασε και γνωστοί.

Έτσι είχα την δυνατότητα να μπω σε πολλά δωμάτια του αρχονταρικιού αλλά και των πατέρων, γιατί αρκετοί μοναχοί λόγω στενότητας χώρου, όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό για το Βατοπαίδι, παραχώρησαν τα κελιά τους (κελιά ονομάζουν οι μοναχοί στο Άγιο Όρος τα δωμάτια τους) για να φιλοξενηθούν μοναχοί από άλλα μοναστήρια αλλά ακόμη και λαϊκοί.

Πριν λίγες μέρες με μεγάλη έκπληξη άκουσα από τον ΑΛΦΑ τον κ. Αποστολίδη να λέει: «έχω επι­σκε­φθεί τα ανα­και­νι­σμέ­να δω­μά­τια, που άμα μπεις μέ­σα, θα πά­θεις. Εδώ μι­λά­με για χώ­ρο, όπου υπάρ­χει ρε­σε­ψιόν, ασαν­σέρ και όχι ασαν­σέρ απλό, ασαν­σέρ Με­γά­λης Βρε­τά­νιας. Τα δω­μά­τια όλα με μάρ­μα­ρα μέ­σα. Πο­λυ­τε­λεί­ας δω­μά­τια να το πω έτσι».

Έτσι και εγώ με την σειρά μου, αν και δεν ήθελα να πω την «αμαρτία» μου, αναγκάζομαι όμως από τον πιο πάνω κύριο να την κάνω φανερή σε όλους σας. Μου αρέσει ερασιτεχνικά η φωτογραφία και γι’ αυτό όταν ήμουν στο Άγιο Όρος, παρά την απαγόρευση που υπάρχει εκεί να μην βγάζουν φωτογραφίες οι επισκέπτες, δεν άντεξα και έβγαλα μερικές. Φυσικά η ποιότητα τους δεν είναι και η καλύτερη, γιατί τις τράβηξα γρήγορα-γρήγορα για να μην γίνω αντιληπτός.

Σας στέλνω μερικές: από την «ρεσεψιόν», από ανακαινισμένα δωμάτια για τους λαϊκούς (η πτέρυγα αυτή της Μονής που τώρα είναι το Αρχονταρίκι χτίστηκε γύρω στο 1860 και απ’ ό,τι ξέρω εκεί έμεναν πριν το 1990 οι παλιοί μοναχοί), από ανακαινισμένα δωμάτια για τους πατέρες, από άλλα τα οποία δεν έχουν ανακαινισθεί (η μισή Μονή δεν έχει ανακαινισθεί ακόμη) και μέσα μένουν μοναχοί.

Θα ήθελα να προσκαλέσω τον κ. Αποστολίδη να πάμε στο Βατοπαίδι, γιατί από αυτά που είπε, μου φαίνεται ότι δεν πρέπει να το έχει επισκεφτεί. Κι αν του αρέσουν οι συνθήκες… πολυτελείας και αντέξει με τέτοιες συνθήκες διαβίωσης πάνω από δύο-τρεις μέρες, να κανονίσω με τον φίλο μου τον αρχοντάρη να τον κρατήσουν για πάντα εκεί… θα είναι και η καλύτερη πράξη της ζωής του.

Φιλικά,

Ορθόδοξος Νεοφύτου

Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου Εταιρειών

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Master in Business Administration Nottingham University