Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Έξεστιν Κλαζομενίοις ασχημονείν

30 Οκτωβρίου 2008

Έξεστιν Κλαζομενίοις ασχημονείν

της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη
Φιλολόγου

Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες ενεοί και εμβρόντητοι μία άνευ προηγουμένου πολεμική, τόσο λυσσαλέα, που θυμίζει Κολοσσαίο της Ρώμης. Έριξαν τον Γέροντά μας στον λάκκο των λεόντων.Τον έριξαν στην αρένα κι έπεσαν πάνω του να τον κατασπαράξουν με τόσο μένος και τόση κακία, που τα πραγματικά θηρία της ζούγκλας ωχριούν μπροστά τους. Βρήκαν το εξιλαστήριο θύμα, για να του φορτώσουν όλα τα κακά της Ελλάδας. Τον καταδίκασαν και τον σταυρώνουν καθημερινά, χωρίς να τον ξέρουν.

Βρήκαν ευκαιρία γι’ άλλη μια φορά να βγάλουν τα λογής- λογής απωθημένα τους: άλλοι κατά της εκκλησίας, άλλοι κατά του μοναχισμού, άλλοι κατά του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, άλλοι κατά του ίδιου του Γέροντα Εφραίμ, γιατί δεν μπορούν να ανεκτούν την πνευματική ακτινοβολία και δράση του, ακόμη και εκτός Ελλάδας.

Βγήκαν, επιπλέον, στη φόρα όλα τα αντικυπριακά σύνδρομα,… ένας υφέρπων ρατσισμός κατά των Κυπρίων. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε μειδιώντας έναν φωνακλά δημοσιογράφο, που ένα πρωί, από τις έξι η ώρα, ωρυόταν και βρυχόταν στο στούντιο, μετατρέποντάς το σε ζωοπανήγυρη, ότι ήλθαν από το εξωτερικό, από την Κύπρο, οι ξένοι, να αλώσουν τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και να πάρουν την περιουσία του ελληνικού λαού.

Ανιστόρητος κι αυτός, όπως και τόσοι άλλοι, που βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι όσο πιο πολύ κακεντρεχής και κακοήθης είναι η ειρωνεία τους, όσο πιο εμετική η μανία τους κατά του Γέροντα και των Κυπρίων της Μονής Βατοπαιδίου, τόσο πιο πολύ κακό κάνουν στον Πρωθυπουργό, μέχρι που ονειρεύονται πτώση της κυβέρνησης, ενώ, ταυτόχρονα, επειδή το θέμα πουλάει, ανεβαίνει και η τηλεθέασή τους και η εκτίμηση του μεγάλου αφεντικού τους, τα συμφέροντα του οποίου επιβάλλουν στα πειθήνια όργανά του αυτόν τον κορυβαντισμό.

Είναι, παράλληλα, θλιβερό το γεγονός ότι μοναχοί του Αγίου Όρους από άλλες μονές, που η παρουσία του Γέροντα και της συνοδείας του έκανε τη Μονή Βατοπαιδίου να επισκιάσει τη δική τους παρουσία, ή και διάφοροι άλλοι δοκησίσοφοι-κύμβαλα αλαλάζοντα- κατηγορούν τον Γέροντα Εφραίμ, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι « προς κέντρα λακτίζουν», ότι τα λόγια τους αποτελούν έναυσμα για ανηλεή πολεμική κατά του Αγίου Όρους και της εκκλησίας, ότι θα γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον τους, όπως τους συμβούλεψαν άλλοι πιο νουνεχείς μοναχοί.

Επιπρόσθετα, τον χορό της συκοφαντικής δυσφήμησης, σέρνει ο Μητροπολίτης Ξάνθης, ο οποίος χαρακτήρισε τους Κύπριους μοναχούς που βρίσκονται στο Μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος, στη Λίμνη Βιστωνίδα, ως κατακτητές. Ευτυχώς, εκατοντάδες είμαστε οι Κύπριοι που ταξιδεύουμε ολόχρονα στο Πόρτο Λάγος και βλέπουμε ιδίοις όμμασι τον κόσμο που συρρέει
ολημερίς στα δύο εκκλησάκια, του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας της Παντάνασσας. Τον κόσμο της Θράκης που περιμένει στην ουρά για να εξομολογηθεί στον Γέροντά μας και στους άλλους πατέρες, τα ζευγάρια που ζητούν παρηγοριά και παραμυθία στις αντιξοότητες της ζωής, όλους όσοι ελπίζουν στο θαύμα.

Βιώνουμε κι εμείς, όπως κι όλοι οι προσκυνητές, την αβραμιαία φιλοξενία της Μονής Βατοπαιδίου, τη φιλανθρωπία τους, την αγάπη την ανιδιοτελή όλων των μοναχών, που θυσιάζονται πραγματικά για τον πλησίον τους. Στα πρόσωπά τους αναπαύεται ο κάθε κουρασμένος και ταλαιπωρημένος άνθρωπος, κυρίως οι νέοι, που βρίσκουν εκεί ανθρώπους να τους ακούσουν, να επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους οδηγήσουν στον δρόμο της αρετής.

Εξάλλου, οι εφημερίδες της Θράκης, πολλές φορές μιλούσαν για τον Ιερομόναχο Νύφωνα, αποκαλώντας τον «Προστάτη των φυλακισμένων», γιατί πέρα από το πνευματικό του έργο και την ηθική συμπαράσταση προς τους φυλακισμένους, ο πατήρ Νύφων, ασφαλώς με την ευλογία του Γέροντά του, εξαγοράζει την ποινή πολλών φυλακισμένων, πληρώνοντας τα χρέη τους προς το Κράτος, που οι ίδιοι αδυνατούν.

Όμως, λόγω έλλειψης χώρου, θα συνεχίσουμε σε επόμενα άρθρα μας να καταθέτουμε τη μαρτυρία μας για τον Γέροντά μας, το πρόσωπο του οποίου με περισσή αναίδεια και εμπάθεια σπιλώνουν οι διάφοροι αυτόκλητοι σωτήρες του Έθνους, σαν νέοι Κάτωνες Τιμητές.

Πηγή: Πολίτης της Κυριακής 26/10/2008