Σχόλια αναγνωστών

Μιλάει μια φωνή από… το Βατοπαίδι

1 Νοεμβρίου 2008

Μιλάει μια φωνή από… το Βατοπαίδι

Γνώρισα τον μοναχισμό και ήθελα να γίνω μοναχός, όμως τα κύματα της ζωής με κράτησαν στον κόσμο. Πριν αρκετά χρόνια άρχισα να επισκέπτομαι πολλά μοναστήρια κυρίως όμως το Βατοπαίδι, στο οποίο μένω κατά καιρούς για αρκετό χρονικό διάστημα. Όποιος έζησε έστω και λίγες εβδομάδες στο Βατοπαίδι καταλαβαίνει ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή που προβάλλεται τελευταία και φαίνεται ξεκάθαρα ότι πραγματοποιείται ένα μεγάλο… σχέδιο παραπληροφόρησης.
Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα: Στο Βατοπαίδι δεν υπάρχουν 100+ μοναχοί, υπάρχει μια αδελφότητα που αποτελείται από 100+ πρόσωπα. Είναι όλοι μαζί από τις 4 (ή 3) το πρωί που ξεκινάει η ακολουθία μέχρι το βράδυ που πάνε όλοι στα κελλιά τους. Και μάλιστα οι περισσότεροι πατέρες είναι παραπάνω από 10 χρόνια στη μονή. Αν λοιπόν σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που οι περισσότεροι έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο, ένας ηγούμενος τους δίδασκε για την ακτημοσύνη και την πνευματικότητα και στην πράξη έκανε τελείως αντίθετα, δεν θα έφευγαν όλοι από εκεί; Θα πείτε ίσως ότι δεν ήξεραν. Πιστέψτε με, είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να κρύψεις κάτι εκεί μέσα, μάλιστα τόσο μεγάλο και για τόσο χρονικό διάστημα. Να πιστέψουμε ότι συνεργούσαν μαζί του; Ακόμα πιο αδύνατον. Επειδή όλοι (και εγώ) ήρθαν για να βρουν τον Θεό, δεν ήρθαν να κάνουν «μπίζνες», όπως μερικοί λένε. Και τίποτα δεν πληγώνει τόσο τον άνθρωπο όσο η ραγισμένη ελπίδα. Θα έφευγαν λοιπόν όλοι και θα ήταν οι πιο αυστηροί «κριτές» του.
Όμως σήμερα η Βατοπαιδινή αδελφότητα είναι η πιο μεγάλη αδελφότητα του Αγίου Όρους και, απ’ ό,τι ξέρω, η μεγάλη πλειοψηφία από τους μοναχούς των άλλων Μονών υποστηρίζουν –φανερά ή όχι, πάντως ουσιαστικά– το Βατοπαίδι. Ο γέροντας Εφραίμ, όπως τον γνώρισα εγώ και τόσοι άλλοι άνθρωποι, είναι πηγή παρακλήσεως για τόσους πονεμένους και μπερδεμένους ανθρώπους. Ένας ηγούμενος με φόβο και αγάπη Θεού, που προσπαθεί νύχτα-μέρα να οδηγήσει του μοναχούς του στον αγιασμό, όχι βέβαια τάζοντάς τους καλοπέραση, αλλά υπακοή και φιλοπονία.
Αν όλοι αυτοί, μαζί με τους υπουργούς, νομικούς και άλλα όργανα του κράτους (δυστυχώς δεν ξερώ και καλά τα νομικά) «ξεγελάστηκαν» τότε μήπως να βάλουμε αυτόν να κυβερνήσει την χώρα; Όμως όχι, δεν γίνεται, επειδή στην πραγματικότητα θα διδάσκει πνευματικότητα και όχι την επιχειρηματικότητα. Και εκείνοι που χρηματοδοτούν αυτό το σχέδιο πολεμικής το ξέρουν καλά αυτό.
Και κάτι άλλο. Γράψανε για διάφορα δώρα που πήρε ο π. Εφραίμ. «Το ρολόι του Ρουσσόπουλου» π.χ. Ίσως είναι καλά να ξέρετε ότι –τουλάχιστον όσο χρόνο ήμουν στη μονή και τώρα όταν πάω κάποτε-κάποτε εκεί– ο π. Εφραίμ ποτέ δεν φορούσε ρολόι. Και, μάλιστα, σαν μάρτυρας καταθέτω ότι τον είδα πάρα πολλές φορές να δίνει ευλογία τα διάφορα δώρα που έτυχε να του προσφέρουν προσκυνητές στον πρώτο άνθρωπο που θα συναντούσε στην αυλή, στα σκαλιά κ.α.

Με τιμή,

Α. Κ.