Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η απάντηση του π. Μωυσέως στον Αλαβάνο

4 Νοεμβρίου 2008

Η απάντηση του π. Μωυσέως στον Αλαβάνο

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, αγιορείτης

p-moisisΣε μια εποχή που σε όλο τον κόσμο υπάρχει ισχυρή κίνηση επιστροφής στην παράδοση, στον πολιτισμό και στη θρησκεία, για τη συγκρότηση μιας ταυτότητας ενάντια στην κιμαδοποίηση της παγκοσμιοποίησης, στην Ελλάδα κουτσουρεύουμε τα πόδια μας.

Στη Ρωσία γίνεται επισταμένη προσπάθεια από την ίδια την πολιτεία η εκκλησία να έχει δύναμη και απήχηση στο λαό. Η πολιτεία πρωτοστατεί στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση της εκκλησίας. Ο πρόεδρος Πούτιν δηλώνει θαρρετά πως στηρίζει την εκκλησία, όπως και ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ.
Στην Ελλάδα αναδιοργανώνεται η επίθεση κατά της εκκλησίας. Θεωρείται περιττή και αχρείαστη η πίστη. Διενεργείται συστηματικά το γκρέμισμά της. Γίνεται…
πλήρης απαξίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την εκκλησία την θέλουν μόνο φτωχή, ανίκανη και δίχως αποστολή, ως ειπώθηκε. Είναι σαν να αρνούμαστε την ιστορία μας, την παράδοσή μας, τον ίδιο τον εαυτό μας. Είναι ανόητη η πολεμική κατά της εκκλησίας και είναι σίγουρα εθνοκτόνος. Έφθασαν φιλόδοξοι πολιτικοί να χαρακτηρίζουν το Άγιον Όρος “μαφία”.
Ο κ. Α. Αλαβάνος, πριν από δέκα ακριβώς έτη, στο αφιέρωμα του περιοδικού “Άρδην” για το Άγιο Όρος, έγραφε μεταξύ άλλων γι’ αυτό και το άβατο: “Δεν είναι χώρος σύγκρουσης μια χωροταξικά περιορισμένη, μακραίωνη, όμως, ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική εστία, όπως είναι το Άγιον Όρος… Η κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της ρυθμούς και τον δικό της τρόπο να προχωρεί στην εξέλιξή της. Ας διατυπώσει ο καθένας υπεύθυνα και με σεμνότητα τις απόψεις του, ας αφήσουμε όμως τις μοναστικές κοινότητες να παίρνουν οι ίδιες τις αποφάσεις τους, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν καμία επιθυμία να εξαγάγουν στην υπόλοιπη κοινωνία. Ας τους αναγνωρίσουμε, τουλάχιστον, σε αυτόν τον μικρό χώρο τους με το μεγάλο όμως ιστορικό του φορτίο, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, της ελεύθερης επιλογής για τη ζωή τους, τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι για την πολιτιστική τους ταυτότητα και ιδιαιτερότητα… Ας δώσουμε τις μεγάλες μάχες της γυναικείας απελευθέρωσης και ας αφήσουμε το Άγιον Όρος στην ηρεμία του”.
Μέσα σε δέκα έτη ο κ. Α. Αλαβάνος άλλαξε… άρδην. Δεν γνωρίζουμε ποιος άνεμος τον παρέσυρε. Η κ. Αμανατίδου, βουλευτής του κόμματός του, καταπάτησε υπερήφανα το αθωνικό άβατο. Ο ίδιος ηγείται ενός ανίερου πολέμου κατά του μοναχισμού, του κλήρου και της εκκλησίας. Είναι διατύπωση υπεύθυνη και σεμνή ενός πολιτικού ανδρός, προέδρου κόμματος, να ονομάζει το Άγιον Όρος “μαφία”; Δεν θα πω εγώ τι είναι ο Άγιον Όρος. Αν στο περιβόλι του υπάρχει και κανένα αγκάθι, δεν το καίμε όλο. Θα αφήσω να μιλήσει μια κυρία του αριστερού χώρου. Η κ. Λ. Κανέλλη, που γράφει στο “Άρδην” βλέποντας τον ιερό Άθωνα από ένα αεροπλάνο: “Να περιδιαβαίνουν τις κατοικίες των αγγέλων. Να βλέπουν μ’ όλα τα κύτταρα του φθαρτού σώματός τους την προσευχή ως αύρα χαρμολύπης να εγκολπώνεται σκήτες και μοναστήρια, τις κατοικίες των εραστών μιας ταπεινότητας που αντέχει χίλια χρόνια τώρα να υπερασπίζεται με πίστη κι αγάπη τους πολλούς και απίστους”.
Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους δι’ ανοιχτής επιστολής της στις 3.10.2008 εκφράζει τη βαθιά λύπη της για λόγους και πράξεις ανθρώπων του κόμματος του κ. Α. Αλαβάνου κατά του Αγίου Όρους και καταλήγει: “Σεβόμενοι το νομικόν και θεσμικόν καθεστώς του αγιωνύμου ημών τόπου φροντίσητε διά την αποφυγήν ενεργειών θιγουσών την ιερότητα της αθωνικής χερσονήσου. Εν περιπτώσει καθ’ ην δεν γίνει σεβαστόν το νομικόν και θεσμικόν καθεστώς του ιερού ημών τόπου, η καθ’ ημάς Ιερά Κοινότης είναι υποχρεωμένη να ενεργήση τα δέοντα προς διασφάλισιν του απ’ αιώνων απολάβοντος σεβασμού καθεστώτος αυτού”.
Το Άγιον Όρος έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Το Άγιον Όρος έχει κάτι να δώσει. Χρειάζεται. Θα χρειασθεί περισσότερο. Η αμαύρωσή του θα χαρακτηρίσει τους κατηγόρους του. Λυπούμεθα και προβληματιζόμεθα για το σκανδαλισμό του κόσμου. Πρόβλημα έχει πάντως ο σκανδαλίζων, ο σκανδαλοθήρας, αλλά και ο ευκολοσκανδαλιζόμενος”.

Σχετικά άρθρα:

Αγ. Όρος: Βάλθηκαν μερικοί να μην μείνει τίποτα όρθιο

Μια δυνατή φωνή από το Αγιον Ορος

Πηγή: http://troktiko.blogspot.com/2008/11/blog-post_6593.html