Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Μέρος 4o – Τι κρύβεται πίσω από το Βατοπαίδι; Οι σφυγμομετρήσεις

7 Νοεμβρίου 2008

Μέρος 4o – Τι κρύβεται πίσω από το Βατοπαίδι; Οι σφυγμομετρήσεις

Συνέχεια του άρθρου του κ. Εμμανουήλ Σαρίδη. Δείτε τα προηγούμενα στο:

Ο Καραμανλής με την πλάτη στον τοίχο – 1ο μέρος

Τι κρύβεται πίσω από το Βατοπαίδι; (2ο μέρος)

3o μέρος – Τι κρύβεται πίσω από το Βατοπαίδι;

Οι περίφημες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης

karamalis-equilibriumΕνα μερος της εκστρατειας ειναι και οι προσφατες δημοσκοπησεις, οπου ξαφνικα ειδαμε το ΠΑΣΟΚ να περνει μια πρωτοπορια 36,0% μοναδων εναντι των 35,0% της Νεας Δημοκρατιας (κατα την Public Issue για την εφημεριδα «Καθημερινη» και τον τηλεοπτικο σταθμο Skai στις 10.10.2008). Τωρα, το πως γινεται η ΝΔ απο το περιπου 41,5% και το ΠΑΣΟΚ απο το 33,5% που ειχαν τον Μαιο του 2004 (MRB, Metron Analysis, K-Research), απο το 36% της ΝΔ και το 34% του ΠΑΣΟΚ το 2005 και απο τα αναλογα ποσοστα κατα το 2006 και το 2007 να πεσει κατω απο το ΠΑΣΟΚ, ειναι οντως πολυ περιεργο. Τη στιγμη μαλιστα, που η δημοσκοπιση της Public Issue εβρισκε, οτι το 29% των ερωτηθεντων πολιτων θεωρουν την ΝΔ ως το πιο καταλληλο κομμα για να κυβερνησει την χωρα, σε αντιθεση με το 27% που θεωρουν καταλληλοτερο το ΠΑΣΟΚ και οτι το 41% των ερωτηθεντων θεωρει τον Κωστα Καραμανλη καταλληλοτερο για κυβερνητη απο τον Γιωργο Παπανδρεου, που τον θελουν μονο το 33% των ερωτηθεντων. (για τα αναλυτικα αποτελεσματα βλεπε… και στο http://www.eklogesonline.com/portal/polls/2007.asp?state=polls).
Κατ’ αρχην οι λεγομενες σφυγμομετρησεις της κοινης γνωμης ειναι επιστημονικα ακρως αμφιλεγομενες. Να τι γραφει περι αυτου ο Βασιλης Νιζαμης, στελεχος του ΠΑΣΟΚ στην Μαγνησια, στην ιστοσελιδα του http://nizamis.blogspot.com/2008/02/blog-post.html:

• Ο τρόπος που γίνονται οι δημοσκοπήσεις και τα ερωτήματα που θέτουν, μπορούν να κατευθύνουν τις απαντήσεις σε συγκεκριμένες επιλογές, δηλαδή, να επηρεάσουν.
• Ποιος καθορίζει ότι αυτό και όχι κάποιο άλλο είναι το θέμα για το οποίο πρέπει να υπάρξει σφυγμομέτρηση; (Προφανώς είναι ο πελάτης, που έχει ίδιον συμφέρον από αυτήν την καταμέτρηση).
• Πώς διατυπώνονται τα ερωτήματα, σε ποια πράγματα δίνεται έμφαση και με ποια σειρά υποβάλλονται σε αυτούς που παίρνουν μέρος στη σφυγμομέτρηση;
• Πόσα πρόσωπα απαρτίζουν το δείγμα και με ποια κριτήρια αυτά τα πρόσωπα επιλέγονται; (ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική επιφάνεια, η επαγγελματική κατάσταση).
• Ποιος είναι ο εντολέας, ποια σχέση διέπει τον τελευταίο με την εταιρεία δημοσκοπήσεων, και ποια οικονομικά συμφέροντα σχετίζονται στενά με ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων;

Προφητικος ο Βασιλης Νιζαμης, που γραφει ακομη, οτι „οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν καθοριστικά το ηθικό και τη διάθεση των πολιτικών και των κομματικών στελεχών“. Και οτι „οι αρνητικές δημοσκοπήσεις εχουν για ένα κόμμα παρενέργειες και οδηγούν συχνά σε εσωκομματικές κρίσεις, σε αμφισβήτηση της ηγεσίας, του αρχηγού, ή άλλων κομματικών αξιωματούχων“. Μαγος ηταν;

Η χειραγωγηση του λαου λοιπον με τις δημοσκοπησεις ειναι το ενα, οι πιεσεις των ΗΠΑ στην κυβερνηση να εγκαταλειψει την κατασκευη του αγωγου το δευτερο και η εκστρατεια του ΠΑΣΟΚ εναντιον του Καραμανλη το τριτο μεσο δημιουργιας της κρισεως. Στο οποιο ανηκουν και οι προσφατες δημοσκοπησεις.

Συνεχίζεται…