Σχόλια αναγνωστών

Περί «Κυπρίων κατακτητών» – Τα «εγκλήματα» του ηγουμένου Εφραίμ.

7 Νοεμβρίου 2008

Περί «Κυπρίων κατακτητών» – Τα «εγκλήματα» του ηγουμένου Εφραίμ.

xanthis_cyprus

Τους τρεις τελευταίους μήνες ακούμε, διαβάζουμε και βομβαρδιζόμαστε από «έγκριτους δημοσιογράφους-δημίους» για το ένα και μοναδικό στην ιστορία της Ελλάδος «σκάνδαλο του Βατοπαιδίου». Χθες στην εξεταστική της Βουλής κατέθεσαν ως μάρτυρες οι παράγοντες του Νομού Ξάνθης. Μαζί με αυτούς και «ο πράος» «ανεξίκακος» και κυρίως «αντιρατσιστής» Μητροπολίτης Ξάνθης που αποκάλεσε τους μοναχούς του Μετοχίου της Μονής Βατοπαιδίου, που βρίσκεται στην επαρχία του (Πόρτο Λάγος) «Κύπριους κατακτητές».

Αλήθεια, Σεβασμιώτατε, τους μοναχούς του Χιλανδαρίου που είναι Σέρβοι, του Ρωσικού που είναι Ρώσοι, της Μονής Ζωγράφου που είναι Βούλγαροι πως θα τους χαρακτηρίζατε;… Βαρβάρους. Ιδιαίτερα δε τους Βουλγάρους θα τους πείτε κομιτατζήδες; Δεν έχουμε δα και τόσο καλές ιστορικές αναμνήσεις από αυτούς, ιδιαίτερα η περιοχή σας. (Εμένα άραγε Σεβασμιώτατε θα μου συγχωρήσετε το… θανάσιμο αμάρτημα μου αφού είμαι παντρεμένη με Κύπριο κατακτητή;)

Όλους αυτούς τους «εξ ανατολών φίλους μας» που αγοράζουν τη γή σας στη Θράκη πώς θα τους πείτε «πρέσβεις καλής θελήσεως;». Διάβασα κάπου ότι εκεί στη Θράκη γίνονται εξισλαμισμοί ορθοδόξων αδελφών μας. Το φαινόμενο αυτό σας προβληματίζει άραγε; Η το αντιμετωπίζετε με πνεύμα «ανεξιθρησκείας και μέσα στα πλαίσια της πολυπολιτισμικής κοινωνίας» που η νέα τάξη πραγμάτων μας επιβάλλει. Ή τελικά «μέγας εχθρός μόνον το γένος των Κυπρίων».

Τον Γέροντα Εφραίμ μας τον παρουσιάζουν ως τον «μεγάλο εγκληματία της σύγχρονης Ελλάδας». Και μάλλον έχουν δίκιο. Γιατί όπως είπε και κάποιος άλλος αγιορείτης ηγούμενος σε επισκέπτες της μονής του, όταν ρωτήθηκε, ότι «το έγκλημά του Εφραίμ είναι ότι παρέλαβε μία ερειπωμένη μονή και θέλησε να την κάνει κατοικήσιμη». Έκανε όμως και άλλα «εγκλήματα». Παρέλαβε μια «στέγη γερόντων» και τη μεταποίησε σε πολύβουο μελίσσι με συνοδεία νέων, μορφωμένων, ταλαντούχων μοναχών που όντως τους «κατέκτησε» με την αγάπη του και άναψε στις καρδιές τους τη φλόγα της αγάπης του Χριστού.

Πιστεύω και εύχομαι να αισθάνονται υπερηφάνεια οι γονείς αυτών των μοναχών γιατί τα παιδιά τους βρίσκονται στην υπακοή Γέροντα με ήθος μοναχικό, σε κόλπους πατρικούς και σπλάγχνα οικτιρμών και ας είναι… Κύπριος.

Το άλλο «έγκλημα» του είναι ότι έκανε γνωστή τη Μονή του με εκδόσεις, παγκόσμια θεολογικά συνέδρια, μουσικές παραγωγές αναδεικνύοντας την πλούσια αγιορίτικη-βατοπαιδινή βυζαντινή μουσική παράδοση, με συνδρομές αξιόλογων χορηγών. Από τους μοναχούς της Συνοδείας οι μισοί και πλέον είναι καλλικέλαδοι ψάλτες συνεχιστές της αγιορίτικης τέχνης. Εκδόσεις μουσικών CD έγιναν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Άραγε όλοι οι κατά καιρούς χορηγοί της Μονής παραπλανήθηκαν και αυτοί από τον «πονηρό και συμφεροντολόγο» ηγούμενο;

Τελικά ο καθένας από μας αυτοπροσδιορίζεται και αναλόγως τοποθετείται η με τις «μέλισσες» ή με τις «μύγες», όπως έλεγε ο μακαριστός π. Παΐσιος. Όπως όμως φαίνεται ζούμε στους έσχατους καιρούς και κατά την Αποκάλυψη «ο αδικών αδικησάτω έτι και ο ρυπαρός ρυπαρευθήτω έτι» αλλά «και ο άγιος αγιασθήτω έτι».

Φιλικά

Μ. Ε. Π. ( …ελεύθερη πολιορκημένη!)