Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Οι «λαϊκοί αγώνες» και οι πραγματικοί αγωνιστές (1ο μέρος) – Ανακοίνωση Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

26 Νοεμβρίου 2008

Οι «λαϊκοί αγώνες» και οι πραγματικοί αγωνιστές (1ο μέρος) – Ανακοίνωση Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

vatopediouΑναδημοσιεύουμε παλαιότερη Ανακοίνωση της Μονής Βατοπαιδίου για το θέμα των διεκδικήσεών της στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Την περίοδο εκείνη, τοπικοί παράγοντες είχαν ξεκινήσει τα γνωστά λαϊκίστικα παιχνίδια περί «καταπατητών της γης μας» και εμφανίζονταν ως «μαχόμενοι υπέρ των ακτημόνων»… (περισσότερα γι’ αυτούς στα άρθρα: Καταθέσεις «φωτιά»: Ο Μητροπολίτης Ξάνθης (1ο μέρος), 2ο μέρος: Καταθέσεις «φωτιά»: Ο Μητροπολίτης Ξάνθης, Μέρος 3ο: Καταθέσεις «φωτιά»: Απειλές και μυστικές συνομιλίες – Ο άγιος Ξάνθης, 4ο μέρος: Καταθέσεις «φωτιά»: Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Θράκης). Το δημοσίευμα που ακολουθεί προέρχεται από την τοπική εφημερίδα της Ξάνθης «ΘΡΑΚΗ» του κ. Δημοσθένη Καμαρίδη (11-5-2005), ο οποίος με «κοινή λογική» αντιμετώπιζε το θέμα αντικειμενικά και πρόβαλε και την «άλλη άποψη».

(Σελ. 2) Πληρώσαμε το κόστος αλλά δε «λακίσαμε» στα δύσκολα…

Γράφει ο Δημοσθένης Καμαρίδης

Θα μπορούσα κι εγώ εξ αρχής, λαϊκίζοντας και κραυγάζοντας περί… αγώνων ενάντια στους καταπατητές της γης μας, να αξίωνα μια θέση-εικόνα του ”μαχόμενου”, του ”αγωνιστή”, του… ”παλικαρά”!!!
Το απέφυγα όμως, δηλώνοντας παράλληλα την πάγια θέση μου που ήταν: ”ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ”. Με παγιωμένη αυτή μου τη θέση και διακρίνοντας ότι η Ι. Μονή Βατοπαιδίου ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ Ξανθιωτών, τήρησα πιστεύω μια σθεναρή και αντικειμενική στάση, με πολύ μεγάλο ΚΟΣΤΟΣ, αφού κάποιοι με εμφάνιζαν δημόσια ως ”άνθρωπο των διεκδικητών-καταπατητών της περιοχής μας”, δίνοντάς μου παράλληλα και ρόλο… ”εφιάλτη” τρόπον τινά, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για ένα μέλος της μικρής μας κοινωνίας…
Ακόμα και όταν κάποιοι ”χλιαροί” υποστηρικτές της αλήθειας, λόγω αυτού του ”κόστους”… λάκιζαν, αυτή η εφημερίδα και ο υπογράφων, μέσα από τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές του, παρέμεναν ΟΡΘΡΙΟΙ αποκρούοντας ”βέλη” από πολλές κατευθύνσεις.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα μου έκανε εντύπωση… η υπομονή των Βατοπαιδινών μοναχών και η πραότητα με την οποία αντιμετώπιζαν το όλο πρόβλημα.
Με το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «ΘΡΑΚΗΣ»-απάντηση των Αγιορειτών σε όλα αυτά που λέχθηκαν και ακούστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για την γνωστή υπόθεση, πιστεύω ότι δικαιώνεται αυτή η στάση ”υπομονής” ημών των… ολίγων, έναντι των ”βαρυσήμαντων” δηλώσεων και των ”επιθετικών τάσεων” των πολλών…

(Σελ. 8-9) ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΛΥΝΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΑ ΟΣΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΠΤΟΥΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ “ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΗΣ” ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ …ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, με τις υποτιθέμενες “διεκδικήσεις” της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στην ευρύτερη περιοχή των Ν. Ξάνθης και Ροδόπης, αυτή η εφημερίδα και ο εκδότης της κράτησαν μια σθεναρή δημόσια θέση, επιμένοντας στην άποψη, ότι θα έπρεπε να εκφρασθεί και η επίσημη θέση των εκπροσώπων της Μονής, στα όσα κατά τακτικά διαστήματα διαμείβονταν και λέγονταν, τόσο στις κλειστές συναντήσεις των εκπροσώπων των Ξανθιώτικων φορέων, όσο (περισσότερο) και μέσα από τον τοπικό τύπο.
Υπομονετικοί και διακριτικοί οι Βατοπαιδινοί Αγιορείτες, παρά τα όσα επικριτικά (και πολλές φορές συκοφαντικά) για τους ίδιους και γενικότερα για τον μοναχισμό διατυπώθηκαν και ακούστηκαν, δεν θέλησαν να προκαλέσουν τους Θρακιώτες με βαρύγδουπες δηλώσεις όλο αυτό τον καιρό. Ύστερα όμως από τις πιέσεις που δέχθηκαν από φίλους της Μονής και του Αγίου Όρους από την ευρύτερη περιοχή Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αποφάσισαν με μία αναλυτική απάντηση-επεξήγηση, να γνωστοποιήσουν την υπόλοιπη “μισή αλήθεια” που δεν ειπώθηκε ΠΟΤΕ μέχρι σήμερα.
Η “Θ” παραθέτει σήμερα αυτούσια την απάντηση-ενημέρωση των Βατοπαιδινών Αγιορειτών και αφήνει το αναγνωστικό της κοινό και όλους τους Θρακιώτες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

[ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ι.Μ.Μ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ]

Σε απάντηση των όσων δημοσιεύθηκαν και ιδιαίτερα σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Ξάνθης, αποφασίσαμε για πρώτη φορά να τοποθετηθούμε δημόσια για το ζήτημα που φέρεται να απασχολεί κάποια, συγκεκριμένα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης…

Συνεχίζεται…