Συνεντεύξεις

Αποστολή στο Άγιον Όρος (3o μέρος)

29 Νοεμβρίου 2008

Αποστολή στο Άγιον Όρος (3o μέρος)

vatopediΣυνέχεια του άρθρου του Ανδρέα Παράσχου

Το 2ο μέρος είναι στο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – μέρος 2ο

Στην τράπεζα.

Μετά τον εσπερινό πήγαμε για φαγητό στην τράπεζα του μοναστηριού. Φασολάδα, ρεβίθια, αγγουράκι, ελιές, μήλα, κρασί, νερό και ψωμί περιλάμβανε το μενού του δείπνου, που σερβίρεται γύρω στις 7 το βράδυ, ενώ το πρόγευμα, που έχει όμοιο μενού, σερβίρεται στις 7 το πρωί. Κάποιες φορές σερβίρεται και ψάρι. Η τράπεζα ήταν πλήρης και λόγω πληθώρας προσκυνητών άνοιξε και μιά πιό μικρή σε διπλανό κτήριο. Γύρω στα 400 άτομα στην κάθε καθισιά είναι, σχεδόν καθημερινά, οι συνδαιτημόνες του Εφραίμ και όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως, εκτός των 110 περίπου μοναχών και των 100 και πλέον εργαζομένων στις οικοδομικές εργασίες, υπάρχουν καθημερινά 150-200 επισκέπτες. Καθόλου ευκαταφρόνητη πρός σίτιση πελατεία. Όπως και να έχουν τα πράγματα, η Μονή ετοιμαζόταν να γιορτάσει την επομένη ένα δικό της Άγιο, τον Όσιο Ευδόκιμο και η άλλη μέρα, για μας τους ασυνήθιστους προβλεπόταν σκληρή καθότι, εκτός της πρωινής λειτουργίας και του εσπερινού, θα ακολουθούσε και πολύωρη αγρυπνία. Τον Εφραίμ, μέχρι εκείνης της στιγμής, δεν τον είχα συναντήσει τετ α τετ, αλλά γνώριζα ότι το μήνυμα είχε φτάσει κοντά του. Γνώριζε ότι ήμουν στο μοναστήρι διότι, εκτός από ένα μοναχό που με είδε να βγάζω φωτογραφίες και μου είπε ότι « δεν υπάρχει ευλογία από το Γέροντα να βγάζετε φωτογραφίες», είχαμε ήδη εξασφαλίσει την έγκριση του ηγουμένου για φωτογραφίες.

Δημόσια συνέντευξη

Η συνάντησή μου με τον ηγούμενο Εφραίμ πραγματοποιήθηκε την επομένη το πρωί, μετά την τράπεζα… Όταν αποφάγαμε και βγήκαμε στον προαύλιο χώρο, σε κάποια στιγμή βρεθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο. Με ρώτησε πως βλέπω τα πράγματα – όπως εξελίσσονται- και διατύπωσα την εκτίμηση, ότι ο Ρουσόπουλος μάλλον θα παραιτηθεί, διότι το κόστος που πληρώνει η Κυβέρνηση και ο Καραμανλής είναι μεγάλο. Καθώς μιλούσα, πρόσεξα τα μάτια του να με κοιτάζουν διερευνητικά λες και μου έκανε σωματική έρευνα…Είναι αλήθεια ότι προς στιγμήν ένιωσα αμηχανία. Πάντα νιώθω αμηχανία με ανθρώπους που κοιτάζουν χαμηλά είτε διότι είναι ταπεινοί είτε επειδή, πιθανόν, να είναι πονηροί.
Ρώτησα κατά πόσον θα μπορούσα να κάνουμε συνέντευξη και χωρίς να απαντήσει άρχισε να θέτει τα δικά του επιχειρήματα. Αντιλήφθηκα ότι μας είχαν περικυκλώσει αρκετοί των προσκυνητών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήσαν Κύπριοι και μάλιστα ένθερμοι υποστηρικτές του Εφραίμ. Καθώς τον άκουγα να μιλά, σκέφτηκα ότι ήταν έξυπνο εκ μέρους του να παραθέτει τις απόψεις του σε μια συνέντευξη που γινόταν σε ανοικτό χώρο και την άκουγαν πολλοί.

Εφραίμ για Ρουσόπουλο

Ως συνέχεια της δικής μου εκτίμησης περί παραιτήσεως Ρουσόπουλου, ο Εφραίμ τον χαρακτήρισε ευσεβή άνθρωπο, ο οποίος, όπως είπε, « δεν πιστεύω να έχει ότιδήποτε εις βάρος του πάντως, εγώ δεν πήρα ούτε δραχμή από τον κ. Ρουσόπουλο, αλλά ούτε και του έδωσα δραχμή». Το μόνο που μπορεί κανείς να προσάψει στον κ. Ρουσόπουλο, σύμφωνα με τον κ. Εφραίμ, είναι ότι « μπορεί σε κάποια περίπτωση, όταν του είπα βοηθείστε μας να διεκπεραιώσουμε κάποια δουλειά της Μονής σε κάποιο υπουργείο, να τηλεφώνησε και να είπε παρακαλώ βοηθείστε τον Γέροντα. Αυτά, όμως, ο καθένας τα κάνει. Και σε σας, άμα έλθει κάποιος που ξέρει ότι μπορείτε να τον διευκολύνετε να διεκπεραιώσει μια δουλειά θα τον βοηθήσετε έτσι δεν είναι;»

Ικανός μάνατζερ

Εδώ γίνεται λόγος και ντόρος για παράνομες από μέρους σας δοσοληψίες και για εισοδήματα από ακίνητα και οικονομικές πράξεις, της τάξεως των 16 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, υποδείξαμε στον κ. Εφραίμ.
Επί του προκειμένου, μας είπε ότι η Μονή Βατοπαιδίου έχει τρέχοντα έξοδα γύρω στις 300.000 ευρώ το μήνα! Πώς τα δικαιολόγησε; Τονίζοντας ότι σερβίρονται περίπου 800 μερίδες φαγητό την ημέρα, το μοναστήρι είναι γεμάτο επισκέπτες ολόχρονα, η συντήρηση των βυζαντινών κτισμάτων είναι πανάκριβη, ενώ γίνονται και πάμπολλες διακονίες. Υποτροφίες για σπουδές, ιατροφαρμακευτική αγωγή πολλών απόρων πιστών, καθώς και οικονομική βοήθεια σε πολλές αντρώες και γυναικείες μονές.
Ένας των πνευματικών τέκνων και εκ των στενών συνεργατών του Εφραίμ, Κύπριος, μας πληροφόρησε πρόθυμα ότι το Βατοπαίδι συντηρεί γύρω στίς 25 αντρώες μονές και 15 γυναικείες.
« Για να γίνονται όλα αυτά και να υπάρχει τέτοια οργάνωση και τάξη σημαίνει ότι είστε ένας ικανότατος διαχειριστής ή μάνατζερ, όπως σας χαρακτηρίζουν πολλοί», επισημάναμε στον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος ιδού πως απάντησε: « Η Θεία Πρόνοια παιδί μου. Δεν είμαι εγώ που τα φροντίζω με τόσο θαυμαστό για τη Μονή μας τρόπο. Η Θεία Πρόνοια το κάνει». Και κάποιος νους από εδώ μέσα, επιμείναμε, ο οποίος και φροντίζει να μαζεύει τα χρήματα, για να γίνονται όλα αυτά. « Εμείς δίνουμε στον κόσμο, δεν παίρνουμε από τον κόσμο, όπως μας κατηγορούν τα κανάλια και κάποιοι δημοσιογράφοι που το έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να στείλουν στη φυλακή τον Εφραίμ. Είναι δυνατόν να είμαι εγώ πιο έξυπνος από τόσους υπουργούς κηβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας; Αν είμαι ας το κάμουν. Ας με βάλουν φυλακή. Καλό θα μου κάμουν. Θα έχω πολύ χρόνο για να προσεύχομαι». Στο σημείο εκείνο, μερικοί από τους μετέχοντες στο πηγαδάκι που σχηματίστηκε γύρω μας άρχισαν να καταφέρονται με απαξίωση, αλλά και μεγάλη δόση φανατισμού κατά δημοσιογράφων που ασχολούνται με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ για το Βατοπαίδι.

Ο άλλος Εφραίμ

Ο ηγούμενος με έπιασε από το χέρι και με οδήγησε μερικά μέτρα πιο κάτω προφανώς, για να συνεχίσουμε την κουβέντα μας χωρίς παρεμβολές. Ωστόσο, πριν συνεχίσουμε την ιδιότυπη εκείνη συνέντευξη- συνδιάλεξη, μου έδωσε μερικές συμβουλές σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά του συζύγου έναντι της συζύγου που ο καθένας μπορεί όμως, να τις εκλάβει και ως προσωπικές. Μου είπε, μάλιστα, ότι με γνωρίζει από τα παιδικά μου χρόνια και συγκεκριμένα από ηλικίας 8 ετών…Μου είπε, ακόμα, ότι θα πρέπει να πάω κοντά στην Εκκλησία, να νηστεύω και να μεταλαμβάνω. Όταν τελείωσε αυτή η πρώτη κατήχηση, πήραμε ξανά και για ένα τελικό γύρω το δρόμο της συνέντευξης.
Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε όλες τις κατηγορίες για τις παρανομίες που σας προσάπτουν και που τάραξαν συνθέμελα και την πολιτική σκηνή της χώρας;
« Εμείς τίποτε παράνομο δεν έχουμε κάμει», λέει ο κ. Εφραίμ και συνεχίζει « όταν ήρθαμε εδώ, πριν από 18 χρόνια, η Μονή ήταν σε κακό χάλι και η Αδελφότητά μας αποφάσισε να αξιοποιήσει την περιουσία της Μονής, για να αναστηλώσει όλα αυτά τα κτήρια. Δώσαμε στο δημόσιο τη Βιστωνίδα, η κυριότητα της οποίας στη Μονή μας είναι πλήρως νομικά τεκμηριωμένη και με 13 συνολικά κρατικές αποφάσεις, που φέρουν υπογραφές υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών, μας παραχωρήθηκε σε αντάλλαγμα γη αλλού. Ας μας δώσουν πίσω τη Βιστωνίδα και ας πάρουν αυτά που μας έδωσαν, δεν έχουμε αντίρρηση», σημειώνει ο ηγούμενος Εφραίμ και καταλήγει: « Εγώ, ως ηγούμενος, είμαι υπόχρεος να διεκδικώ τα δικαιώματα της Μονής μου. Εγώ, προσωπικά, δεν έχω τίποτα. Και πώς μπορούσα να έχω; Είμαι ακτήμονας και διδάσκω καθημερινά την ακτημοσύνη. Ούτε γη έχω δική μου ούτε χρήματα στις τράπεζες. Όλα ανήκουν στη Μονή μας και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλος».
Θα φτάσετε μέχρι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αν χρειαστεί;
« Ελπίζω να μή χρειαστεί, αλλά θα πάμε όπου χρειαστεί για να προστατέψουμε την περιουσία της Μονής μας».