Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Αιτίες, σκοπιμότητες για τα Βατοπαιδινά τεκταινόμενα

8 Δεκεμβρίου 2008

Αιτίες, σκοπιμότητες για τα Βατοπαιδινά τεκταινόμενα

nato-cyprus«ΤΩΡΑ ήρθε η ώρα να λύσουμε το Κυπριακό», ήταν οι λέξεις του τέως προέδρου των Η.Π.Α. George Bush, στην επίσκεψή του στην Κύπρο λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του βατοπαιδινού «σκανδάλου». Και, όντως, η μόνη λύση για τους Αμερικανο-Ισραηλίτες για να έχουν τον έλεγχο στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω Ελλάδας – Κύπρου. Μετά από τις στρατηγικές αγορές Ρωσικών όπλων καθώς και την ίδρυση Ρωσικών βάσεων στην Λιβύη, Σουδάν και Συρία στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο και ίδρυση βάσεων στην περιοχή της Γεωργίας καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από ΗΠΑ (βλ. το πρόβλημα «Κουρδιστάν»), φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή, κυρίως στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πολιτική των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χώρες που είναι μεγάλοι παράγοντες πετρελαίου έπαψαν να πουλούν πετρέλαιο σε δολάρια και άρα οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν πετρέλαιο απλά τυπώνοντας δολάρια.
Και τι σχέση έχει το Βατοπαίδι;… Το Βατοπαίδι, ως ένας ισχυρός παράγοντας του αληθινού ορθοδόξου πνεύματος επηρέαζε ουσιαστικά τα κοινωνικά στρώματα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο με την στροφή προς την Ορθοδοξία και άρα την ανεξαρτησία από διάφορες μη ορθόδοξες δυνάμεις της Δύσεως. Επιπλέον αναφέρουμε ενδεικτικά και κάποια «τυχαία» συμβάντα.
1. Στην αρχή του έτους 2008 κάποιος που έχει μια υψηλή κοινωνική θέση άκουσε από έναν εξίσου υψηλά προϊστάμενο φίλο του: «Μη έχεις σχέσεις με το Βατοπαίδι. Θα βρεις τον μπελά σου. Ετοιμάζονται οι <…> να το πολεμήσουν».
2. Μερικές εβδομάδες πριν να ξεσπάσει το σκάνδαλο, κάποιος μεγάλος υπουργός από μια μεγάλη χώρα (δεν λέμε ονόματα) είπε σε κάποιον γνωστό: «Η Ελλάδα θα πληρώσει πολύ ακριβά το Μπούργας – Αλεξανδρούπολη. Να το περιμένετε στην βόρεια Ελλάδα». Όλοι περιμέναμε «Μακεδονία», όμως ήταν το «Βατοπαίδι».
Φυσικά, μαζί με το «Βατοπαίδι» χτυπιέται το Άγιο Όρος, αποδυναμώνεται η Ορθοδοξία (μαζί με τα ελληνόφωνα ορδόδοξα Πατριαρχεία), αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος χάνουν την ισχυρή πνευματική τους υπόσταση. Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι λογικό ον και άρα ένας ιδεολογικός πόλεμος φέρνει πολύ πιο καλά και διαρκείας αποτελέσματα. Η δύναμη της πυγμής, παρόλο που φέρνει αμέσως αποτελέσματα, αυτά είναι πολύ εφήμερα και άρα έχουν μειωμένη στρατηγική σημασία. Πρέπει να πειστεί ο λαός ότι δεν χρειάζεται πλέον η Ορθοδοξία, δεν μας χρειάζονται οι μοναχοί, ότι οι μοναχοί είναι επιχειρηματίες και κακούργοι. Καθώς βλέπετε, ο Γέροντας Εφραίμ είχε την ανάλογη πνευματική δύναμη να αντιστέκεται σε αυτόν τον ιδεολογικό πόλεμο – σκεφτείτε μόνο το ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε η Μονή Βατοπαιδίου στην απόρριψη του σχεδίου Anan – και θα έχετε την εξήγηση για τον πόλεμο εναντίον του προσώπου του. Και γιατί τώρα; Υπάρχουν περισσότερες αιτίες: Εισβολή των Ρώσων στη Μεσόγειο, η αποδυνάμωση των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα και ειδικά στη Μεσόγειο και μάλιστα το εσωτερικό κοινωνικό – πολιτικό κλίμα της Ελλάδας (οικονομικές σκοπιμότητες των ΜΜΕ, πολιτικές σκοπιμότητες της Αντιπολίτευσης, προώθηση διαχωρισμού Εκκλησίας Κράτους κ.λπ.).

Αλεξ Παπαδόπουλος

Σχετικά άρθρα:

Βατοπαίδι: Στρατηγικά συμφέροντα