Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Αν αγάπη δεν υπάρχει, τίποτα δεν υπάρχει

12 Δεκεμβρίου 2008

Αν αγάπη δεν υπάρχει, τίποτα δεν υπάρχει

spiral-anggelsΑν αγάπη δεν υπάρχει, τίποτα δεν υπάρχει. Προσπαθούμε να λύσουμε την σημερινή κατάσταση με τις δικές μας δυνάμεις, ξεχνώντας ότι τα πάντα διοικούνται από τον δημιουργό Θεό. Δεν τα διοικούμε ούτε εμείς, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Εβραίοι… Προσπαθούμε να λύσουμε τα πράγματα βασιζόμενοι στην δική μας αντίληψη ξεχνώντας ότι αυτή είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Άνθρωποι είμαστε. Είμαστε συνάμα γη και σποδός αλλά και κατ’ εικόνα Θεού. Το παν εξαρτάται από τον Θεό. Ο σημερινός άνθρωπος όμως, που είναι μαθημένος να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, θεωρεί την σχέση του με τον Θεό σαν «υποδούλωση» και προσπαθεί να βρει με κάθε τρόπο την «ελευθερία» του. Δεν καταλαβαίνει ο ταλαίπωρος ότι ακριβώς η σχέση του με τον Θεό, η υπακοή του στο θέλημα του Θεού, είναι η πηγή της ελευθερίας του. «Γνωρίστε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιω. 8,32). Ο Θεός σαν ένα υπερτέλειο Ον δεν έχει ανάγκη από κανένα να τον υπηρετήσει. Όλες οι «εντολές» του πηγάζουν από την αγάπη προς το πλάσμα του και αποσκοπούν στην ελευθερία του ανθρώπου από τα πάθη που τον υποδουλώνουν. Ό άνθρωπος, σαν λογικό όν, δεν θα βρει ποτέ την ελευθερία του με μολότοφ
Οι λέξεις έχουν πολύ μεγάλη δύναμη μερικές φορές. «Κουκουλοφόρος». Είναι η τρανή απόδειξη ότι δεν είναι άνθρωπος πλέον, δεν είναι προσωπικότητα, είναι ένα «τι» που «φοράει κουκούλα», μια σκιά, μια απάτη, ένα ερείπιο, ένας υπάνθρωπος. Μια υπό-προσωπικότητα. Ένα κινητό νεκροταφείο. Και άρα αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα κακό αν εμείς παραμένουμε προσωπικότητες.
Και κάτι άλλο. Μη τους φοβάστε. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι προτείνουμε την σκληρότητα, την βαρβαρότητα η την απανθρωπιά! Προτείνουμε την ψυχραιμία, προτείνουμε την νηφαλιότητα και… την προσευχή (ακούγεται τόσο παράξενα αυτή η λέξη αυτές τις μέρες…). Και το λέμε εν γνώσει μας. Ξέρουμε ποιοι είναι. Ξέρουμε ότι έψαξαν αφορμή μέχρι 15 Δεκεμβρίου για να αρχίζουν το σχέδιό τους για να ρίξουν την κυβέρνηση. Και ξέρουμε και άλλα. Αν εμείς δεν χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα. Και αυτός είναι ο στόχος τους. Να μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε άλογα και απερίσκεπτα στις προβοκάτσιες.