Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πάνω από 1,5 δισ. το συνολικό κόστος των καταστροφών

19 Δεκεμβρίου 2008

Πάνω από 1,5 δισ. το συνολικό κόστος των καταστροφών

mat-in-fireΗ καλύτερη περίοδος για τον εμπορικό κόσμο μετατράπηκε ξαφνικά στη χειρότερη…

Των Δημητρας Μανιφαβα, Σωτήρη Νικα και Ευγενιας Τζώρτζη

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε ο εμπορικός κόσμος του κέντρου της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων που έπεσε θύμα των καταστροφικών διαδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας. Οι καταστροφές ανέκοψαν τον τζίρο που ανέμεναν οι έμποροι κατά τον καλύτερο μήνα του χρόνου, δηλαδή τον Δεκέμβριο. Υπολογίζεται ότι τη συγκεκριμένη περίοδο τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας πραγματοποιούν το 25% του ετήσιου τζίρου τους.

Το συνολικό κόστος που περιλαμβάνει τις ζημιές, την απώλεια τζίρου και εσόδων του Δημοσίου από ΦΠΑ υπολογίζεται σε άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Σχεδόν 500 επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), έχουν υποστεί ζημιές στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Από αυτές, περίπου 40 καταστράφηκαν ολοσχερώς και θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Το εκτιμώμενο κόστος μόνο από τις υλικές καταστροφές κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους φθάνει τα… 50.000.000 ευρώ. Από αυτές, οι 380 είναι μεσαία και μικρά καταστήματα, 40 είναι μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες, 16 είναι καταστήματα τραπεζών, 2 σούπερ-μάρκετ, ενώ εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν ένα θέατρο και δύο κινηματογράφοι. Η μεγαλύτερη, κατά δήλωση, ζημιά ανέρχεται σε 5.500.000 ευρώ και η μικρότερη σε 500 ευρώ.

Ο χάρτης των λεηλασιών

Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται στις οδούς Ερμού, Πανεπιστήμιου, Σταδίου, Μητροπόλεως, Σκουφά, Κανάρη, Καραγεώργη Σερβίας, Φιλελλήνων, Κολοκοτρώνη, Ακαδημίας, Πατησίων, Σόλωνος, Λ. Αλεξάνδρας, Ιπποκράτους, Στουρνάρη, 3ης Σεπτεμβρίου, Λ. Συγγρού, Ελ. Βενιζέλου και Αχιλλέως.

Στις παραπάνω επιχειρήσεις εκλάπησαν πολλά εμπορεύματα, κυρίως προϊόντα κινητής τηλεφωνίας και αξεσουάρ, είδη πληροφορικής, είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρονικά είδη, κοσμήματα, ρολόγια και οπτικά είδη.

Σημαντικό φυσικά είναι το πλήγμα και για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ ανέρχονται σε 2.500 άτομα.

Στη Θεσσαλονίκη ζημιές υπέστησαν 88 εμπορικά καταστήματα, εκ των οποίων τα 10 -όλα με είδη κινητής τηλεφωνίας- καταστράφηκαν ολοσχερώς. Συνολικά, ζημιές έχουν υποστεί περισσότερες από 550 εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων το 10% έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Η απώλεια τζίρου που υφίσταται ο κλάδος του εμπορίου τις τελευταίες ημέρες επαναφέρει στο προσκήνιο σκέψεις για λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του Δεκεμβρίου, πρόταση που αντιμετωπίζεται με έντονη επιφυλακτικότητα από τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων εμπόρων.

Για τον λόγο αυτό ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) πρότεινε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δύο επιπλέον Κυριακές, στις 14 και στις 28 Δεκεμβρίου (στις 21 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά λόγω εορτών), προκειμένου να αναπληρωθεί η απώλεια τζίρου που υφίσταται το εμπόριο λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Τόσο, όμως, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών όσο και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αντιμετωπίζουν πολύ επιφυλακτικά την πρόταση, καθώς θεωρούν ότι θα ευνοηθούν μόνο οι αλυσίδες και τα μεγάλα πολυκαταστήματα εκτός του κέντρου της Αθήνας.

Σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων που καταλογίζονται σε πρώτη φάση, αφορούν τα 180 περίπου τραπεζικά καταστήματα, που εκτιμάται ότι υπέστησαν ζημιές σε όλη τη χώρα, καθώς οι τράπεζες αποτέλεσαν ένας από τους κύριους στόχους των επιθέσεων. Σε αντίθεση με τα μεγάλα καταστήματα ή τις εμπορικές αλυσίδες, η κάλυψη των οποίων είναι διασπαρμένη σε αρκετές εταιρείες, η ασφάλιση των μεγάλων τραπεζών ανήκει συνήθως σε μια ασφαλιστική εταιρεία. Ετσι η Εθνική Τράπεζα έχει ασφαλισμένο το δίκτυό της στην Εθνική Ασφαλιστική, η Eurobank στην Efg Ασφαλιστική, η Alpha Bank στην ΑΧΑ, χωρίς πάντως να αποκλείεται και η διασπορά του κινδύνου, όπως συμβαίνει στην Τράπεζα Πειραιώς. Μια πρώτη επίσης αποτίμηση της κατάστασης, δείχνει ότι το κύριο βάρος θα πέσει στις μεγάλες ασφαλιστικές και τις πολυεθνικές εταιρείες, όπως Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, AXA, Generali, Allianz, Αγροτική Ασφαλιστική κ.ά., ενώ ακολουθούν οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου με ειδίκευση στους εμπορικούς κινδύνους.

Οι ασφαλιστικές

Tο κόστος των αποζημιώσεων, που θα κληθούν να αναλάβουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ. Eταιρείες όπως η Aig Greece ανακοίνωσαν τη λειτουργία ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων τους, ενώ η International Life, ανακοίνωσε ότι θα προκαταβάλει το 50% της αποζημίωσης. Αντίστοιχα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν, ανακοίνωσαν μετά την Εθνική Τράπεζα και άλλες τράπεζες, όπως η Efg Eurobank, η Citibank και η Τράπεζα Αττικής. Τα μέτρα αφορούν κυρίως αναστολή δόσεων για ένα χρόνο από υφιστάμενα δάνεια και τη διάθεση χαμηλότοκων δανείων για νέες χρηματοδοτήσεις.

Μέτρα τραπεζών

Η Εθνική Τράπεζα προβαίνει σε αναστολή δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 12 μήνες, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών ακινήτων και εξοπλισμού και την προμήθεια εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείου με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από τις 08.00 π.μ. έως 08.00 μ.μ. στα τηλέφωνα: 210 – 90.99.159 και 160 για ζημίες σε καταστήματα, επιχειρήσεις και κατοικίες και 210 – 90.99.100 για ζημίες αυτοκινήτων.

Η Eurobank EFG διαθέτει νέα χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων, με δυνατότητα έναρξης αποπληρωμής του δανείου μετά 6 ή 12 μήνες. Μειώνει έως 1% το επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων. Παρέχει δυνατότητα αναστολής δόσεων έως 12 μήνες στην εξυπηρέτηση των υφιστάμενων δανείων. Ενεργοποιεί τις υπηρεσίες της EUROLIFE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, θυγατρικής του Ομίλου, για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Η ATEbank παρέχει, μεταξύ άλλων, στους πελάτες της που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες διαδηλώσεις αναστολή της υποχρέωσης καταβολής δόσεων επιχειρηματικών δανείων, με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους έως 12 μήνες. Παράταση της λήξης των δανείων κεφαλαίων κίνησης για 6 μήνες. Χορήγηση συμπληρωματικού δανείου αποκατάστασης τυχόν ζημιών με διάρκεια έως 5 χρόνια και κυμαινόμενο επιτόκιο 6,25%.

Η Citibank προχωρά σε αναστολή στις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων έως 12 μήνες, καθώς και σε μείωση του επιτοκίου έως 1%. Επίσης, μεταξύ άλλων, προχωρά σε αναστολή στις δόσεις των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών των επιχειρηματιών έως 12 μήνες.

Tην άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους ζημιωθέντες από τα πρόσφατα επεισόδια ανά τη χώρα ζητεί η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε στα μέλη της.

Πηγή: http://eidhseis-sta-psila.blogspot.com/2008/12/15.html