Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Ευθύνες Εφραίμ;

20 Δεκεμβρίου 2008

Ευθύνες Εφραίμ;

Gerontas Efraimτου Κωνσταντίνου Λούλη, πρώην Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους

Προσωπικά έχω εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη σε ότι αφορά τις τυχόν ευθύνες του ηγουμένου Εφραίμ τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά 22 ολόκληρα χρόνια.
Η εξέλιξη αυτής της ιστορίας μέσα μάλιστα από διαδικασίες που δημιουργούν ερωτηματικά και προβληματισμούς σε πολλούς, πέτυχε τελικά να παρουσιαστεί η εκκλησία σαν κερδοσκοπική επιχείρηση, να γελοιοποιηθούν γενικά ιερείς και μοναχοί, η έννοια του μοναχισμού, και να αρχίσει η διαδικασία παραβιάσεως του αυτοδιοικήτου του Αγίου Όρους. Όμως ματαιοπονούν.
Έφτασαν ορισμένοι να ασχολούνται τι είδους καναπέδες πρέπει να έχουν τα κελιά των Μοναχών, να χαρακτηρίζουν ορισμένα κελιά πολυτελείας και μάλιστα με περιττά τετραγωνικά, να υποδεικνύουν κανόνες Μοναχικής ζωής ως νέοι πατέρες της Εκκλησίας και να συκοφαντούν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απαράδεκτα υπονοούμενα τον Αθωνικό Μοναχισμό, δυστυχώς με την συνεργασία μεμονωμένων Αγιορειτών που είναι 3 στους 3 χιλιάδες!!
Έφτασε ο πλέον λαλίστατος από αυτούς να παρουσιάζεται ως… ασκητής με τηλεόραση, να χαρακτηρίζει τους Κυπρίους ως μη έχοντας σχέση με τους Έλληνες. Κατάπτυστες ενέργειες.
Όποιος κατηγορείται ή μάλλον είναι ύποπτος κατηγορίας δεν σημαίνει πως είναι και ένοχος προκαταβολικώς. Στην περίπτωση του Ηγουμένου Εφραίμ μάλιστα βρισκόμαστε στο στάδιο της διερεύνησης και δεν έχει ακόμη απαγγελθεί κάν κατηγορία. Γι’ αυτό το λόγο καλό θα είναι πριν την δικαστική κρίση δεν επιτρέπεται η κατάκριση.
Όποιος υποτιμά τον χάρτη τον ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέρει με σαφήνεια πως όποιος δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα θεωρείται αθώος, υποτιμά ή τον εαυτό του ή αυτούς που απευθύνεται.
Απ’ ότι γνωρίζω το να υπάρχουν offshore εταιρείες ή επενδύσεις σε μετοχές κάθε άλλο παρά ποινικώς κολάσιμη πράξη είναι. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εταιρείες, των οποίων μοναδικός μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος ήταν ο Άθως Κοιρανίδης –οικονομικός σύμβουλος της Μονής– δεν είναι offshore.
Όπως ο Χριστός προέτρεψε τον πολλαπλασιασμό της αξίας του ταλάντου έτσι και η Μονή Βατοπαιδίου έκανε το καλύτερο δυνατό για την αξιοποίηση των χρημάτων της, εφαρμόζοντας του οικονομικούς κανόνες του 21ου αιώνα ακολουθώντας συμβουλές ειδικών επενδυτικών γραφείων.
Με την δική μας λογική που επικρατεί σήμερα, πρέπει ο εισαγγελέας της Ρώμης να κρεμάσει τους σχισματικούς καθολικούς Χριστιανούς Αδελφούς μας με πρώτον τον Πάπα και όλους τους Καρδιναλίους για την διαχείριση της περιουσίας τους. Μια διαχείριση που μεγαλούργησε στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία με τεράστια φιλανθρωπικά και Ιεραποστολικά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο, θεμελιώνοντας την δυναμική της πάνω σε ένα ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο.
Εμείς όμως θέλουμε μια Ορθόδοξη Εκκλησία φτωχή, μίζερη με απλωμένο το χέρι, εξαρτώμενη συνέχεια από την εύνοια της κάθε κυβερνήσεως.
Διερωτώμαι γιατί αυτή η εμμονή να είναι κυρίαρχο θέμα το «Βατοπέδι» από τον Αύγουστο και φτάσαμε στα Χριστούγεννα, αφήνοντας με απόσταση ως δευτερεύοντα σημαντικότατα υπαρκτά σκάνδαλα και κοινωνικά προβλήματα όπως στον τομέα της οικονομίας, υγείας, σκανδάλων που πέρασαν στα ψιλά.
Στις άλλες περιπτώσεις τεράστια ποσά χάθηκαν και τα σκάνδαλα ξεχάστηκαν. Εδώ στην περίπτωση Βατοπεδίου τα χρήματα υπάρχουν σε δεσμευμένους λογαριασμούς, η Μονή έχει προτείνει να τα επιστρέψει όλα πίσω και να γυρίσει ο χρόνος και τα γεγονότα πίσω στην αρχική τους κατάσταση και όλοι δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο παρά μόνο με το Βατοπέδι!!