Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Οι ζημιές των αναρχικών

21 Δεκεμβρίου 2008

Οι ζημιές των αναρχικών

maskedΠήραν γραβάτες, εσάρπες και όλα τα κουτιά με τα μανικετόκουμπα. Μας άφησαν άδειο το μαγαζί. Μιλάμε για κανονική λεηλασία. Να φανταστείτε ότι βρήκαμε τα συρτάρια του μαγαζιού στην οδό Χαριλάου Τρικούπη».

Η εικόνα που αντίκρυσε η κ. Όλια Παγώνη το πρωί της Τρίτης ήταν, όπως λέει, πέρα από κάθε φαντασία: το κατάστημά της στην οδό Ακαδημίας με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και τα προϊόντα στη βιτρίνα και τις θήκες ήταν… παρελθόν. «Έσπασαν την τζαμαρία, κατέστρεψαν την ταμειακή μηχανή και το στερεοφωνικό. Δεν έμειναν όμως εκεί, μας πήραν όλο το εμπόρευμα» λέει στα «ΝΕΑ» δακρύζοντας η κ. Παγώνη. Με τους συνεργάτες της χθες το πρωί προσπαθούσαν να καταγράψουν τις απώλειες σε εμπόρευμα και να δουν ποιο ακριβώς είναι το κόστος. «Θα παραμείνουμε κλειστοί. Δεν πρόκειται παρά την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουμε τις πόρτες μας κανονικά στο κοινό. Φοβόμαστε ότι δεν έχει τελειώσει η ταραχή».

«Καταστροφή» και «Λεηλασία»: Με αυτές τις δύο λέξεις μπόρεσαν να περιγράψουν χθες οι καταστηματάρχες την κατάσταση που αντίκρυσαν το πρωί της Τρίτης. Καμένα καταστήματα, σπασμένες τζαμαρίες, κλεμμένο το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων τους. Στις οδούς Ακαδημίας, Σίνα, Σκουφά, Σταδίου και Πανεπιστημίου, όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές, η ατμόσφαιρα χθες το πρωί ήταν αποπνικτική. Το τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Σίνα κάπνιζε ακόμη, ώρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα δύο καταστήματα στο ισόγειο του κτιρίου, με ανδρικά ενδύματα και γυναικεία αξεσουάρ.

Τους μίλησα

Λίγο πιο κάτω, ένα συνεργείο παίρνει μέτρα για να αντικαταστήσει την τζαμαρία του καταστήματος, με φωτογραφικό υλικό, του κ. Αθανάσιου Αγερίδη. «Έσπασαν τα τζάμια με σιδεριές και σκαλωσιές που βρήκαν οι κουκουλοφόροι λίγο πιο πέρα- καθώς γίνονταν εργασίες στην πρόσοψη ενός κτιρίου και δεν προνόησαν να μαζέψουν τα οικοδομικά υλικά. Μπήκαν μέσα και πήραν ό,τι βρήκαν. Περίπου 50 φωτογραφικές μηχανές αλλά και πολλές κάρτες μνήμης έκαναν “φτερά”», δηλώνει ο κ. Αγερίδης. Μάλιστα, το κόστος της ζημιάς υπολογίζει ότι θα φτάσει τις 200.000

ευρώ. Συμπληρώνει δε ότι ειδοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ότι νεαροί άνοιγαν κούτες με τα προϊόντα του καταστήματός του και τα μοίραζαν. «Όταν πλησίασα, ένας μου είπε ότι εάν κατέβω την Κυριακή το μεσημέρι στο Μοναστηράκι, μπορώ να τα πάρω πίσω με 200 ευρώ». Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στην Πανεπιστημίου προσπαθούν να κάνουν απολογισμό των ζημιών που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων, όπως έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» επιδίδονταν σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα λεηλατημένα μαγαζιά τους όσο το δυνατόν συντομότερα για να προλάβουν την εορταστική περίοδο. Συνεργεία άλλαζαν τζάμια, τοποθετούσαν ρολά ή πρόχειρες σιδεριές για να προστατεύσουν τα καταστήματα.

Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστη το κατάστημα «Γρηγόρης» στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Πανεπιστημίου. Οι κουκουλοφόροι κατέστρεψαν τις τζαμαρίες και τον εξοπλισμό, ενώ κατέβηκαν ακόμα και στο υπόγειο και διέλυσαν τα γραφεία. «Όπως βλέπετε κι εσείς, δεν άφησαν απολύτως τίποτα. Πήραν φαγητά, αναψυκτικά, τα πάντα. Η ζημιά θα φτάσει τις 25.000 ευρώ. Και ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα λειτουργεί ο εξοπλισμός» αναφέρει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη του καταστήματος κ. Όλγα Κατσώνη.

Έχασε τρία μαγαζιά

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά και τα τρία καταστήματα με οπτικά του κ. Γιώργου Σταύρου επί της οδού Ακαδημίας κατέστρεψαν οι κουκουλοφόροι. «Την Κυριακή το βράδυ μού έσπασαν την τζαμαρία του ενός καταστήματος. Είχα πει στον μάστορα να μου τη φτιάξει, με ενημέρωσε όμως ότι θα υπάρχει και συνέχεια στα επεισόδια κι έτσι δεν την έφτιαξα. Ένα εικοσιτετράωρο μετά, έσπασαν και τα δύο καταστήματά μου, έκλεψαν όλα σχεδόν τα γυαλιά που είχα και μου έκαψαν το τρίτο κατάστημα, στο οποίο ήταν και το εργαστήριο με τα μηχανήματα» λέει ο κ. Σταύρου. Όπως προσθέτει, τα γυαλιά που του έκλεψαν ήταν πολλά. «Οι κουκουλοφόροι έσπασαν τις τζαμαρίες και άλλες ομάδες έκαναν το πλιάτσικο: κυρίως αλλοδαποί και Αθίγγανοι». Το κόστος των ζημιών υπολογίζει ο ίδιος ότι θα φτάσουν τα 500.000 ευρώ.

Πηγή: http://eidhseis-sta-psila.blogspot.com/2008/12/blog-post_5831.html