Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ρωσία, Ουκρανία: Προς νέες διαπραγματεύσεις για το αέριο

2 Ιανουαρίου 2009

Ρωσία, Ουκρανία: Προς νέες διαπραγματεύσεις για το αέριο

gazprom-alexey-miler

Alexey Miler (Gazprom)

Ετοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι η Ρωσία για το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των προμηθειών στην από τα δυτικά γείτονά της για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια, απειλώντας τις προμήθειες του καυσίμου στην Ευρώπη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιουσένκο, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι… οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό, πιέζοντας την κρατική NAK Naftogaz Ukrainy και την OAO Gazprom την ρωσική εξαγωγική εταιρεία αερίου, να συναντηθούν εκ νέου τις επόμενες δύο ημέρες. Και η Gazprom από την πλευρά της πρότεινε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Η νέα διαφορά μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών γειτόνων θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο τους δεσμούς της Ρωσίας με τη Δύση λίγους μήνες μετά τον πόλεμο με τη σύμμαχο των ΗΠΑ, την Γεωργία. Η Ρωσία που προμηθεύει την Ευρώπη με το 1/4 του αερίου, κυρίως μέσω της Ουκρανίας, διέκοψε τις προμήθειες τον Ιανουάριο του 2006 μετά από παρόμοια διαφορά. Η διακοπή αυτή μειώνει την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη και δημιουργεί ερωτήματα για την αξιοπιστία των δύο χωρών να προμηθεύσουν ενέργεια.

Η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στην Ουκρανία στις 10 π.μ. ώρα Μόσχας μετά την απόρριψη της ρωσικής προσφοράς να πουλήσει φέτος αέριο στα 250 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ζητώντας από τη Ρωσία να καταβάλλει υψηλότερες τιμές μεταφοράς. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Naftogaz, Oleh Dubina, είπε ότι η Ουκρανία προσφέρθηκε στις 31 Δεκεμβρίου να καταβάλλει στη Ρωσία 235 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο Sergei Kupryanov, εκπρόσωπος της Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία για εκβιασμό έπειτα από τη άρνηση της Naftogaz να εγγυηθεί τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και απείλησε να κατασχέσει μερικές από αυτές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από τη Ρωσία και την Ουκρανία να λύσουν άμεσα τις διαφορές τους. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές παρατήρησαν μεγάλες μειώσεις στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου το 2006 όταν η Ρωσία διέκοψε τις παροχές στην Ουκρανία.

Χθες ο εκπρόσωπος της Gazprom, Sergei Kupriyanov, είπε ότι η τιμή του αερίου δεν είναι το κύριο πρόβλημα της διαφοράς, λέγοντας στους δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία διέκοψε τις συνομιλίες στις 31 Δεκεμβρίου καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση υπογραφής συμφωνίας.

«Εχουμε την αίσθηση ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ουκρανία που αρέσκονται να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών για το αέριο», είπε στις 31 Δεκεμβρίου ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Gazprom, Alexei Miller, συμπληρώνοντας ότι: «Την ευθύνη για την κατάσταση έχει αποκλειστικά η ουκρανική πλευρά».

Μιλώντας ο Miller στην τηλεόραση Vesti-24 στο Web site είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να πληρώσει 418 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, την ευρωπαϊκή τιμή, μετά την απόρριψη της προσφοράς των 250 δολαρίων.

Πληροφορίες από Ναυτεμπορική, Καθημερινή