Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Διαμαρτυρία του Κονίτσης Ανδρέα για την επαρχία του

6 Ιανουαρίου 2009

konitsis-andreasΜια είδηση που είχε κυκλοφορήσει προ καιρού, μου είχε φανή απίστευτη. Η είδηση έλεγε, ότι υπάρχει σχέδιο μεταφοράς των Συνοριακών Φυλάκων Δελβινακίου, Κονίτσης, Κεφαλοβρύσου, Καστανής και Πυρσογιάννης, στα Ιωάννινα.

Ήδη, όμως, τα πράγματα δείχνουν ότι η είδηση αυτή επιβεβαιώνεται. Γιατί, σταδιακά, η δύναμη των Συνοριακών Φρουρών έχει εμφανώς μειωθή. Ελάχιστοι έχουν μείνει στους ανωτέρω Σταθμούς, μέχρις ότου φύγουν και αυτοί …

Αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι και η στρατιωτική δύναμη στην περιοχή μας έχει δραματικά συρρικνωθεί, τότε η ακριτική μας Επαρχία παραμένει ουσιαστικά αθωράκιστη.

Γιατί, όταν άρχισαν να κλείνουν τα στρατιωτικά φυλάκια (μόλις τελευταία έκλεισε και το Φυλάκιο Καστανής), σε σχετικές διαμαρτυρίες μου, είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι την φύλαξη των συνόρων την αναλαμβάνουν εφεξής οι Συνοριακοί Φύλακες.

Και είναι γεγονός, ότι για κάποιο διάστημα, πράγματι, οι Συνοριακοί περιήρχοντο την Επαρχία μας. Η παρουσία τους ήταν εμφανής. Εδώ και καιρό, όμως, δεν φαίνονται ούτε «για δείγμα», με αποτέλεσμα να προκαλήται ένα αίσθημα έντονης ανασφάλειας στον ακριτικό πληθυσμό. Γι’ αυτό :

Η ακριτική μας Επαρχία εκπέμπει S.O.S.

Γιατί, αν μέχρι τώρα, παρουσιάζονταν αλλεπάλληλα κρούσματα «εισαγωγής» από την Αλβανία τόννων ναρκωτικών, συμμοριών ποικίλων κακοποιών, εμπόρων λευκής σαρκός, αλλά και διακινήσεως κλεμμένων αυτοκινήτων κ.λ.π., μπορεί κανείς να φαντασθεί με βεβαιότητα τι πρόκειται εφεξής να επακολουθήση …

Εξ ονόματος, λοιπόν, αυτού του χιλιοπροδομένου λαού μας διαμαρτύρομαι εντόνως. Αν οι ποικιλώνυμοι «αρμόδιοι» έχουν αποφασίσει το τέλος της ακριτικής μας Επαρχίας, τους λέω καθαρά και ξάστερα, ότι είναι «μακριά νυχτωμένοι». Η Επαρχία μας δεν προτίθεται να δεχθή «να την αυτοκτονήσουν».

Στην αναισθησία και στα ασύστολα ψεύδη των «αρμοδίων» απαντά απερίφραστα ΟΧΙ. Τα ανούσια και αυτόχρημα εγκληματικά αυτά σχέδια δεν θα περάσουν. Σ’ αυτό το σημείο, μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν Συνοριακοί από την Επαρχία μας, που ήδη έχουν φτιάξει οικογένειες και διαμένουν εδώ, και που δεν θέλουν με κανένα τρόπο να μετακινηθούν στα Ιωάννινα η, πιθανώς, και σε άλλες περιοχές.

Ζητούμε, λοιπόν, από την Πολιτεία να μας πη υπεύθυνα και τίμια τι σκέπτεται και τι σχεδιάζει για την Επαρχία μας. Ελπίζουμε να το πράξη. Εάν, όμως, κωφεύση, τότε ο λαός μας με επι κεφαλής τον Επίσκοπό του, θα αγωνισθή νόμιμα μεν, αλλά θαρραλέα και αποφασιστικά, για να κρατηθή ο τόπος αυτός, που είναι ποτισμένος με πλήθος αίμα Ελληνικό.

Το χρωστάμε κυρίως στις γενιές που έρχονται. Γι’ αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αδρανήσουμε.

Με την βοήθεια του Θεού και κάτω από την σκέπη και την προστασία της Παναγίας μας, ο κατά πάντα δίκαιος αγώνας μας θα έχη θετικό αποτέλεσμα. Να το δώση ο Θεός!

Περιμένοντας την όποια απάντηση, διατελώ άγρυπνος επί των επάλξεων του χρέους,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 

Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

 

Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2045&Itemid=1