Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2008 στις ΗΠΑ – στο 7,2% η ανεργία

10 Ιανουαρίου 2009

2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2008 στις ΗΠΑ – στο 7,2% η ανεργία

unemploymentΗταν οι μεγαλύτερες απώλειες από το 1945- 1,1 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι μέσα σε δύο μήνες

VatopaidiFriend: Η Αμερική σε ελεύθερη πτώση. Αιτία πολέμου; Η Αμερική δεν έχει λεφτά. Πως έγινε αυτό; Μήπως είναι τεχνητό; Μπορεί, (δεν σχολιάζουμε) όμως πάντως πρέπει να σκεφτούμε γιατί το επιτρέπει ο Θεός. Όλες οι μεγάλες συγκρούσεις έγιναν για τα συμφέροντα δηλ. για τα λεφτά. Οι τραπεζίτες που ελέγχουν τα κράτη τις ξεκίνησαν για να κερδίσουν λεφτά. Κοιτάξτε την ιστορία – τουλάχιστον από τους Rotschild και μετά… Πάντως από ότι φαίνεται εντός ολίγου θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, θα πεινάσουμε! Ετοιμαστείτε. Και να έχετε κάτι να δώσετε και στον διπλανό. Ο Θεός θα κρίνει πολύ αυστηρά εκείνους που θα μπορούν να δώσουν και δεν θα δίνουν…

Το ανθρώπινο κόστος γίνεται ολοένα πιο οδυνηρό καθώς βαθαίνει η ύφεση στις ΗΠΑ. Αλλο μισό εκατομμύριο Αμερικανοί έχασαν την εργασία τους τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε από το 6,8% στο 7,2%. Επισημαίνεται ότι η καταστρεπτική συρρίκνωση της απασχόλησης για δωδέκατο κατά σειρά μήνα έχει οδηγήσει στην απώλεια 2,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας τον περασμένο χρόνο στις ΗΠΑ. Είναι οι χειρότερες ετήσιες απώλειες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,… όταν το 1945 είχαν χαθεί 1,966 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η Wall Street δεν ήξερε πώς να αντιδράσει. Τα στοιχεία αυτά είναι τρομακτικά και, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενα, και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες, ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq, στα πρώτα 20 λεπτά των χθεσινών συναλλαγών έχαναν πάνω από το 1% της αξίας τους. Και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης άρχισαν να μειώνουν τα κέρδη που κατέγραφαν. Παραδόξως, η αντίδραση του δολαρίου ήταν, αρχικά τουλάχιστον, θετική έναντι του ευρώ. Το νόμισμά μας από τα 1,3751 δολάρια έπεσε κάτω από τα 1,35 δολάρια.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, χάθηκαν 524.000 θέσεις εργασίας απ΄ όλους, εκτός του αγροτικού, τομείς της οικονομίας τον Δεκέμβριο, ενώ είχαν επίσης χαθεί 584.000 θέσεις και τον Νοέμβριο. Οι απώλειες των θέσεων εργασίας ήταν οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες στις τελευταίες τρεις και πλέον δεκαετίες στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά προβλημάτισαν τους επενδυτές, καθώς συνειδητοποιούν ότι ύστερα από 13 μήνες ύφεσης στις ΗΠΑ η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Σημειωτέον ότι η ύφεση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007, σύμφωνα με την ετυμηγορία της αρμόδιας υπηρεσίας για τον ορισμό των επιχειρηματικών κύκλων στις ΗΠΑ, της Νational Βureau of Εconomic Research (ΝΒΕR).

Οι φόβοι των επενδυτών είναι δικαιολογημένοι, καθώς τα χθεσινά στοιχεία ερμηνεύθηκαν ότι θα δώσουν τη χαριστική βολή στους καταναλωτές. Εχουν ήδη προειδοποιήσει για τα κέρδη τους οι κολοσσοί του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα η Wal-Μart, η Μacy΄s και η Gap, μετά τη χειρότερη εορταστική περίοδο των τελευταίων 40 ετών που είχαν στις πωλήσεις τους. Οι προειδοποιήσεις αυτές απεικονίζουν τις ανησυχίες των επιχειρηματικών κολοσσών για άτακτη υποχώρηση των καταναλωτών. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι αμερικανικές τράπεζες, κλείνοντας τις πόρτες στους πελάτες τους, ακυρώνοντας πιστωτικές κάρτες και απαιτώντας τα κλειδιά από τα σπίτια και τα διαμερίσματα, έχουν βυθίσει στην απελπισία τα πλέον σπάταλα νοικοκυριά του κόσμου, τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ.

Η κάθετη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλον τον κόσμο, δεν πρόκειται να βελτιωθεί αν οι οικονομίες δεν ξεφύγουν από την παγίδα της ρευστότητας. Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν χρηματοδότηση, καθώς οι τράπεζες έχουν σφίξει τους όρους δανεισμού ή αρνούνται να δανείσουν. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της καταστρεπτικής για τις επιχειρήσεις κατάστασης είναι οι ταχύτατοι ρυθμοί αύξησης των απολύσεων σε όλον τον κόσμο. Αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το χάσμα αυτό θα πρέπει να κλείσει με την αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, διαφορετικά η ιδιωτική κατανάλωση και η οικονομική δραστηριότητα στο σύνολό της θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο, με δραματικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Μεταξύ αυτών ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν – εφέτος του απενεμήθη το Νομπέλ Οικονομίας- που έχει ανεπιφύλακτα τεθεί υπέρ μιας τεράστιας δημοσιονομικής επέκτασης στις ΗΠΑ, ειδικότερα τώρα στην τρέχουσα ανώμαλη συγκυρία.

Ο αμερικανός νομπελίστας ισχυρίζεται ότι όσοι πιστεύουν ότι σήμερα μια δημοσιονομική επέκταση θα είναι καταστρεπτική για τις επόμενες γενιές κάνουν λάθος και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναληφθεί κάθε είδους οικονομικό μέτρο ώστε να βγει από τη βαθιά ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ. Για να επισημάνει τις οδυνηρές συνέπειες μιας δημοσιονομικής λιτότητας σε ανώμαλες καταστάσεις όπως οι τρέχουσες, ο κ. Κρούγκμαν υπενθυμίζει δύο σημαντικά επεισόδια της Ιστορίας. Το πρώτο ήταν το 1937, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ μεταξύ των άλλων μείωσε δραστικά τις κυβερνητικές δαπάνες και αύξησε τους φόρους. Το αποτέλεσμα ήταν βαθιά ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και κάθετη πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων. Το δεύτερο έλαβε χώρα ύστερα από 60 χρόνια στην Ιαπωνία, όταν το χρονικό διάστημα 1996-97 η ιαπωνική κυβέρνηση προσπάθησε να ισοσκελίσει τον ελλειμματικό προϋπολογισμό μειώνοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους. Προκλήθηκε τότε βαθιά ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας και βουτιά των επενδύσεων.

ΜΑΡΙΤΑ ΖΗΚΟΥ

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=18&artId=249895