Έργα Γέρ. Ιωσήφ

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Χωρίς την ευλογία του Γέροντος μην κάνετε τίποτε

9 Οκτωβρίου 2023

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Χωρίς την ευλογία του Γέροντος μην κάνετε τίποτε

p-efraim-katounakiotisΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912- 1990)

(26ο )

Χωρίς την ευλογία του Γέροντος μην κάνετε τίποτε

«Χωρίς την ευλογία του Γέροντος μην κάνετε βήμα. Μην πηγαίνετε πουθενά χωρίς ευλογία, για να είναι μαζί σας ο Θεός. Όταν παίρνεις ευλογία, μην φοβάσαι τίποτε… Βάλε μετάνοια, φίλησε το χέρι του Γέροντός σου, και πήγαινε στην σελήνη, γίνε αστροναύτης, γιατί σε σκεπάζει η ευχή, η υπακοή σε σκεπάζει. Σαράντα χρόνια, πατέρες, έβλεπα μια σκέπη από πάνω μου ως υποτακτικός, την οποία όταν έγινα Γέροντας δεν την βλέπω. Όπου πήγαινα, πήγαινα με ψυχή και λογισμό αναπαυμένο, γιατί ήμουν στην υπακοή.

Ως Καθηγούμενος της Μονής Γρηγορίου, ο π. Γεώργιος, είχε Γέροντα τον π. Διονύσιο και κάποια φορά που είχε Δισενιαύσιο Σύναξη πάνω στις Καρυές ομίλησε ως Καθηγητής Πανεπιστημίου, που ήταν. Έπειτα ήθελε να πάει στην Μολυβδοκκλησιά και πήρε την άδεια, την ευλογία του Γέροντός του με το τηλέφωνο. “ Γέροντα έχει ευλογία να πάω μέχρι την Μολυβδοκκλησιά;”. “ Έχει παιδί μου, πήγαινε”. Μου το είπε αυτό, ο Γέροντας Διονύσιος, όταν μία φορά πηγαίναμε με το “μοτόρι” από την Δάφνη στα Καρούλια. Δεν μου λέτε εσείς το κάνετε αυτό ή πηγαίνετε όπου θέλετε; “ Γέροντα θα πάω στις Καρυές. Έχει ευλογία να πάω στο τάδε σπίτι;”. Το κάνετε; Ερευνήσατε τον εαυτό σας. Αυτή είναι η ακρίβεια των καλογήρων».

Έχω Γέροντα

«Είδα πρακτικά παραδείγματα στη ζωή μου. Είδα υποτακτικούς, που τους πολεμούσαν δαίμονες με πολλή βία. Μόλις ανέφεραν την φράση “ εγώ έχω Γέροντα και μην προσπαθείς, γιατί από αυτόν εξερτώμαι” εξαφανίζονταν και αμέσως έσβυναν τα πάθη.

Στα Κατουνάκια ζούσε ένας καλός υποτακτικός. Αρρώστησε βαριά. Η ασθένειά του τον οδήγησε σιγά σιγά πρός τον θάνατο. Ένα βράδυ εμφανίστηκαν οι δαίμονες. Άρχισαν να τον κατηγορούν για παραλείψεις και τον απειλούσαν ότι θα του πάρουν την ψυχή. Το πρωί εξωμολογήθηκε στον Γέροντά του. Τότε του λέει ο Γέροντας. “ Εάν ξανάρθουν, μην φοβηθείς. Θα τους πείς, εγώ έχω Γέροντα”. Πράγματι, την επομένη νύκτα επανήλθαν. Μόλις άκουσαν τον υποτακτικό να λέει “ έχω Γέροντα” αμέσως εξαφανίστηκαν.

Ο Γέροντας έχει θέση ορατού Θεού. Ό,τι λέγει ο Γέροντας είναι όπως το στόμα του Θεού. Ως τύπο Θεού να έχεις τον Γέροντα. Τον Γέροντά σου να τον βλέπεις σαν τον Χριστό. Να μην τον λυπείς. Λύπησες τον Γέροντά σου; Λύπησες τον Χριστό.

Ο υποτακτικός είναι λευκό χαρτί. Σε τίποτα δεν θα έχει να τον ελέγξει ο διάβολος. Ο καλός υποτακτικός δεν έχει πειρασμούς γιατί τους βαστάζει ο Γέροντας. Όσο αξίζει ο Γέροντας, δεν αξίζει ο κόσμος όλος. Δεν αξίζει όλο το Άγιον Όρος».