Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Έρχονται τα “βιομετρικά διαβατήρια”

20 Ιανουαρίου 2009

Έρχονται τα “βιομετρικά διαβατήρια”

biometric1Τα νέα βελτιωμένα βιομετρικά διαβατήρια βρίσκονται προ των πυλών. Εκτός από την ψηφιακή φωτογραφία προσώπου και το ενσωματωμένο μικροκυκλώματος [microchip] που περιέχουν, από τα μέσα του 2009 τα διαβατήρια των χωρών-μελών της Ε.Ε..
Επίσης, από τον Ιούνιο τα νέα “αναβαθμισμένα” βιομετρικά διαβατήρια θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά και ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα του δεξιού και αριστερού δείκτη του κατόχου, βάση ευρωπαϊκού κανονισμού.

“Το δακτυλικό αποτύπωμα θα μπει ψηφιοποιημένο μέσα στο μικροκύκλωμα, μέσα στον ηλεκτρονικό επεξεργαστή.”, διευκρινίζει ο αστυνομικός διευθυντής διαβατηρίων Γιώργος Καμπέρης.

Ηλεκτρονικοί “αναγνώστες” [readers] θα λαμβάνουν αυτομάτως τα δακτυλικά αποτυπώματα, θα σαρώνονται και θα στέλνονται ψηφιοποιημένα στη διεύθυνση διαβατηρίων.
Θα επεξεργάζονται, θα περνάνε μέσα στο μικροκύκλωμα και εν συνεχεία, το διαβατήριο θα επιστρέφεται προκειμένου να δοθεί στον δικαιούχο του.

Όλα τα υπάρχοντα διαβατήρια ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα θα εκδίδονται αυτά των παιδιών κάτω των 12 ετών, καθώς τα αποτυπώματα των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες αλλάζουν όσο αναπτύσσονται, ενώ η εξαίρεση ισχύει και για όσους δεν είναι σε θέση να δώσουν δείγμα των αποτυπωμάτων τους, λόγω κάποιας αναπηρίας.

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ