Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

240,000 θύματα το 2008 από φυσικές καταστροφές

26 Ιανουαρίου 2009

240,000 θύματα το 2008 από φυσικές καταστροφές

thunder

VatopediFriend: Όταν η γη ανοίξει να σε καταπιεί και το βουνό πέφτει το κεφάλι σου, όταν ο άνεμος σηκώνει το σπίτι που είσαι μέσα και η θάλασσα γίνεται ουρανός, μήπως ΔΕΝ θα προλάβεις, η ΔΕΝ θα θυμηθείς, να φωνάξεις τον Θεό για βοήθεια, τον μόνο πού μπορεί τότε να σε βοηθήσει. Καλύτερα να το κάνεις από τώρα και να είσαι πάντα έτοιμος.

Βάσει στατιστικών στοιχείων του ΟΗΕ το 2008 έχασαν τη ζωή τους 235.816 άνθρωποι από φυσικές καταστροφές. Τα περισσότερα θύματα υπήρξαν στη Μιανμάρ από τον κυκλώνα Ναργκίς και στην Κίνα από τον σεισμό στην επαρχία Σετσουάν. Μόνο ο κυκλώνας Ναργκίς προκάλεσε τον θάνατο 138.366 ανθρώπων ενώ 87.500 περίπου χάθηκαν στον σεισμό της Κίνας, “Προκαλεί λύπη … όταν σκέπτεται κανείς ότι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι οικονομικές ζημιές θα μπορούσαν να ήταν περιορισμένες σημαντικά εφόσον τα κτίρια στην Κίνα και κυρίως τα σχολεία και τα νοσοκομεία ήταν κατασκευασμένα με τρόπο ώστε να είναι ανθεκτικά στους σεισμούς”, δήλωσε ο Σαλβάνο Μπρισένο, επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ, για την στρατηγική και περιορισμό των φυσικών καταστροφών.

Τα παραπάνω δείχνουν την ανάγκη για αποτελεσματικότερα μέτρα για την προστασία του πλανήτη που δεν θα συμβάλλουν στην πρόκληση τέτοιου μεγέθους καταστροφών όπως δείχνουν οι περισσότερες έρευνες. Δεν είναι τυχαίο ότι 200 δισεκατομμύρια δολάρια θα πληρώσουν τα πλούσια κράτη ως φόρο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο διάστημα 2013-2020 (CΟ2). Ευτυχώς το κεφάλαιο αυτό θα διατεθεί για την αρωγή αναπτυσσόμενων Κρατών σε φυσικές καταστροφές.

Χρήστος Κατρούτσος

http://www.blue-planet.gr/index.php?ID=VhILOV1imAnM7o22&Rec_ID=519