Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός και οι αγιορείτες για το Βατοπαίδι

31 Ιανουαρίου 2009

Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός και οι αγιορείτες για το Βατοπαίδι

stcosmas_aitolosΒρέθηκα στο Άγιο Όρος με την ευκαιρία των εορτών. Εκεί συζήτησα με κάποιον γνωστό γέροντα στο Όρος που τον γνωρίζω από παλαιά. Κάποια στιγμή, στην συζήτηση που είχαμε, του λέω:
–    Τελικά αδικία δεν έγινε με το Βατοπαίδι, έτσι δεν είναι;
–    Χμμμ… Αδικία; Μπορείς να πεις και έτσι… Εγώ δεν θα το έλεγα ακριβώς έτσι… Βλέπεις το θέμα είναι πολύ πιο βαθύ. Οι πατέρες εκεί έκαναν … ένα πολύ μεγάλο έργο για την κοινωνία και μετά, όπως λες, «αδικήθηκαν». Βέβαια, οι πατέρες δεν φταίνε σε τίποτα από όσα τους κατηγορούν. Από την άλλη δε, ο Αββάς Ισαάκ ο Σύρος λέει ότι «αν κάνεις ένα έργο και δεν έχεις πειρασμό μετά, σημαίνει ότι δεν έκανες καλά αυτό το έργο». Συνεπώς οι Βατοπαιδινοί θα έπρεπε να περιμένουν έναν μεγάλο πειρασμό, λόγω του θεαρέστου έργου που επιτελούν. Απλώς ήταν θέμα χρόνου.
– Στην Ελλάδα οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν ουσιαστικά από τον Θεό. Το ποσοστό που εκκλησιάζεται κυμαίνεται στο 2-3%, η οικογένεια βάλλεται, είμαστε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. στις εκτρώσεις, οι θεσμοί απαξιώνονται κτλ.

Με την επίθεση εναντίον της Μονής φάνηκε όλη η «πνευματική» κατάσταση των ΜΜΕ και εκείνων που κατηγορούσαν την Μονή και την Εκκλησία γενικά. Αυτό για να μην πουν «μα γιατί μας έρχονται τα δεινά; ». Και έρχονται αυτά τα δεινά πάνω στον κόσμο όχι επειδή κατηγόρησαν (αποκλειστικά) την Μονή αλλά επειδή η πνευματική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει κάτι άλλο παρά να κρίνουν και να συκοφαντούν. Όπως προφήτευσε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Το κακό θα σας έρθει από τους διαβασμένους».