Έργα Γέρ. Ιωσήφ

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός -ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

1 Μαρτίου 2009

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός -ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ efraimkan-iosif

Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912- 1990)

(63ο )

Στον ίδιο νέο, αποκάλυψε ο οσιώτατος Γέροντας για τον σεισμό, που έγινε στην Θεσσαλονική τα εξής: «Μία εβδομάδα πριν τον σεισμό έβλεπα σαν σε οθόνη τηλεοράσεως την πόλη να σείεται και απορημένος ρώτησα την Χάρη, τι είναι αυτό; Και Αυτή μου απάντησε: Κάνε προσευχή γιατί έρχεται μεγάλη οργή». Πράγματι σε μία εβδομάδα έγινε ο σεισμός, αλλά χάριν των προσευχών των δούλων του Θεού, η καταστροφή ήταν μειωμένη από ότι έδειχνε η οθόνη στο όραμα του Γέροντος. Αυτά τα είπε στον νέο ο Γέροντας πριν συμβούν και του απαγόρευσε να τα πει.
Σε έναν ιερομόναχο και πνευματικό φίλο του, που πάντοτε του εκμυστηρευόταν πολλές του καταστάσεις και διαθέσεις έλεγε:
«Θέλω, παπά μου, να λειτουργώ με καθαρή συνείδηση, επειδή με αξίωσε η ευσπλαγχνία του Θεού από την πρώτη μου Λειτουργία να βλέπω αισθητά την Χάρη που μεταβάλλει τα θεία δώρα. Από τότε, ο πανάγαθος Θεός, δεν μου στέρησε καμία φορά αυτήν την δωρεά».

Μάλιστα, αποκάλυψε σε αυτόν τον ιερομόναχο, ότι πολλές φορές η θεία Χάρις μετά τον καθαγιασμό των θείων δώρων του “διοίνηγε τους οφθαλμούς” και έβλεπε τον ίδιο τον Χριστό μέσα στο δισκάριο. Και όταν ερχόταν η ώρα να τεμαχίσει το σώμα του Χριστού ήταν αδύνατο να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Η θεία Χάρις του έδειχνε τον Χριστό, όπως ακριβώς τον προσκυνούμε στον επιτάφιο.

Γι’ αυτές τις θείες παραστάσεις με τόση συντριβή έλεγε αυτός ο ισάγγελος:

« Όταν λειτουργούσα και είχα αυτή την όραση, από τα δάκρυά μου βρεχόταν το αντιμήνσιο τόσο πολύ, σαν να το έβαζα μέσα σε νερό. Σε αυτήν την κατάσταση που βρισκόμουν, δεξιά και αριστερά μου, έβλεπα αγγέλους να λειτουργούν τα θεία Μυστήρια μαζί μου». Μας θυμίζει στο σημείο αυτό τον άγιο Σπυρίδωνα, που και «αγγέλους έσχε συλλειτουργούντας» (βλ. Απολυτίκιο)

Πολλές φορές κατά την θεία Λειτουργία αρπαζόταν σε θεωρία και έμενε ακίνητος και σιωπηλός ακουμπώντας στην αγία Τράπεζα. Κάποτε όταν βρισκόταν σε μία τέτοια κατάσταση σταμάτησε τις εκφωνήσεις και επικράτησε σιωπή μετά την ψαλμωδία. Τότε ο παπα Νικηφόρος μπήκε μέσα στο ιερό βήμα και άρχισε να σπρώχνει τον Γέροντα. Συνήλθε βέβαια ο θεωρητικός λειτουργός και συνέχισε το Μυστήριο. Στο τέλος παρακάλεσε τον παπα Νικηφόρο να μην επαναλάβει την επέμβαση αν αυτό ξανασυμβεί γιατί του κάνει ζημία και του διακόπτει την θεοειδή θεωρία στην οποία βρίσκεται. «Έβλεπα, τους έλεγε, πλήθος αγγέλων να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν υμνώντας με ασύγκριτες δοξολογίες τον Θεό».
Συνεχίζεται…