Ορθόδοξη πίστηΣυναξαριακές ΜορφέςΣχόλια αναγνωστών

ΠΑΣΧΑ στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

30 Απριλίου 2009

ΠΑΣΧΑ στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

hammer-broken-striking-a-nail-2Ένα αξέχαστο ΠΑΣΧΑ στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου υπό την πνευματική παρουσία του Ηγουμένου Γέροντα Εφραίμ.

Ένα συμπέρασμα βγήκε από το σύνολο σχεδόν των προσκυνητών πού πέρασαν ή έμειναν την Μεγάλη Εβδομάδα εκεί. Ο πόλεμος που γίνεται κατά της μονής δεν αφορά οικόπεδα και άλλα υλικά τινά αλλά είναι ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ πόλεμος ενάντια στο Μεγαλύτερο ίσως σήμερα Πνευματικό Εργαστήρι του Αγίου Όρους που λέγεται Ι.Μ. Βατοπαιδίου.

Η λαϊκή σοφία λέει ότι «καρυδιές πού κάνουν καρύδια πετροβολούν» και «εκ του καρπού γινώσκεται το δέντρο ».

Αν αναγνώσουμε την ιστορία των τελευταίων 20 χρόνων θα διαπιστώσουμε ότι στο Βατοπαίδι ο Γέροντας Εφραίμ παρέλαβε το 1990 ένα υπό κατάρρευση τεράστιο κτιριακό συγκρότημα με 7 μοναχούς από 60 μέχρι 90 ετών. Η αρχική του συνοδεία ήταν περίπου 15 μοναχοί. Σήμερα το Βατοπαίδι αριθμοί 110 μοναχούς με μέσο όρο ηλικίας περίπου 35 ετών εκ των οποίων οι 80 είναι πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών.

Η πνευματική παρουσία του ηγουμένου προς τους προσκυνητές είναι καθημερινή. Τους δέχεται κάθε μέρα για περίπου μιάμιση ώρα όπου καθηλώνονται οι πάντες είτε ρουφώντας κυριολεκτικά συμβουλές για την καθημερινότητά τους είτε λύνοντας χρόνιες απορίες τους.

Αν κανείς θελήσει να πληροφορηθεί τα αντίστοιχα στατιστικά και την αντίστοιχη πνευματική δραστηριότητα των υπολοίπων μοναστηριών, από την διαφορά των μεγεθών θα κατανοήσει απολύτως γιατί ειδικά το Βατοπαίδι πολεμάτε δήθεν εν ονόματι της περιουσίας ενώ όλα τα μοναστήρια διεκδικούν να κατοχυρώσουν ( και καλά κάνουν ) περιουσιακά τους στοιχεία που συνήθως καταπατώνται από επιτίδιους, και όχι ακτήμονες, σε διάφορες περιοχές της χώρας

Όταν το ανθελληνικό κατεστημένο της χώρας θέλησε να πολεμήσει τον Μακαριστό Χριστόδουλο οι ίδιοι «δημοσιογράφοι» σκηνοθέτησαν την Βαβυλιάδα με αίτημα την παραίτηση του Χριστόδουλου. Ο Βαβύλης όμως αθωώθηκε αλλά ποτέ δεν μας το είπαν.

Όταν το αντίστοιχο κατεστημένο της Κύπρου φοβήθηκε το Πνευματικό μέγεθος που λέγεται Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, τον πολέμησε πιο αισχρά απ’ ότι τον Εφραίμ. Χρησιμοποίησαν τότε και ψευδομάρτυρες εξ Ελλάδος και κατεξευτελίστηκαν. Ο Αθανάσιος σήμερα συνεχίζει το εκπληκτικό έργο του στην Κύπρο.

Πάντως μόνο το ταξίδι θα πλήρωνε όποιος θα ήθελε να διαπιστώσει τι ακριβώς συντελείται σήμερα στο Βατοπαίδι, ώστε να διαμόρφωνε ιδία άποψη και να πάψει να υποτιμά τόσο τον εαυτό του επιτρέποντας στον κάθε Τράγκα -Κακαουνάκη – Εισαγγελάτο και άλλους μαϊντανούς των Μέσων Μαζικής Προπαγάνδας να του διαμορφώνουν άποψη και συνείδηση.

* Αν επίσης αποτολμήσει κανείς να πληροφορηθεί την βιογραφία του Αγίου Νεκταρίου θα διαπιστώσει ότι οι κατηγορίες που υπέστη ήταν πολλαπλάσιες αυτών του Εφραίμ, ακόμα και σε ηθικό επίπεδο. Επειδή όμως η εποχή μας έχει θεοποιήσει την ύλη, ο σύγχρονος πόλεμος είναι περισσότερο υλικός παρά ηθικός.

Θεωρώ χρέος μου να επισημάνω ( με λύπη μου ) την καφενόβια ασκητική που βιώνεται από κάποιους στις Καρυές με χρήση (ευτυχώς από λίγους μοναχούς ) των Μέσων Μαζικής Προπαγάνδας σε απόλυτη ιδεολογική αρμονία με τους γνωστούς «δημοσιογράφους», πρώτα βιολιά σε κάθε ανθελληνικό παραλήρημα.

Επίσης να πληροφορήσω ότι είναι γνωστοί πλέον οι περίφημοι «αγιορίτες μοναχοί», συντάκτες διαφόρων κειμένων, ο εξής ένας κλπ…. Σε έναν αποδίδουν τα κείμενα, πασίγνωστο στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ»

Να υπενθυμίσω μια Αγιορίτηκη άποψη «η εκκλησία είναι ένα καρφί στον τοίχο, που όσο το κτυπάς τόσο αυτό στερεώνεται». Στην περίπτωση της Ι.Μ.Βατοπαιδίου αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό από την αύξηση του αιτήματος προσέλευσης προσκυνητών.

Προσκυνητής στο Άγιο Όρος συχνά από το 2005 και για πρώτη φορά στην Ι.Μ.Βατοπαιδίου.

Ι.Σ