Ιερά Μεγίστη Μονή ΒατοπαιδίουΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΟ ΙΕΡΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ (1)

13 Ιουνίου 2009

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΟ ΙΕΡΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ (1)

Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Αγγλικά-English

Γερμανικά-German-Deutch

Γαλλικά-French-Français

ΕΚΔΟΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 1993

Πρόλογος

Η γνώμη των ειδικών θεωρεί την Ιερή και πανένδοξη Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου ως ένα από τα εξαίσια βυζαντινά μεγαλουργήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, όσον άφορα την εξαιρετική αρχιτεκτονική της δομή σε συνδυασμό με την πανέμορφη γεωγραφική της θέση. Σε συνάρτηση με το παραδοσιακό βάθος της υπερχιλιόχρονης πορείας της αποτελεί, κατά κοινή ομολογία των μελετητών και των διανοουμένων, τη μία όψη του τριπτύχου της Φυλής, όπου συνεχίστηκε και συγκεντρώθηκε κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια εκείνος ο πολιτισμός. Με τον πολιτισμό αυτό είχαν ήδη τελεσιουργηθεί ο Παρθενώνας, ή έκφραση της ουσίας της αρχαίας Ελλάδας, και η «Αγιά Σοφιά», το κέντρο του βυζαντινού μεγαλείου.

Δοξολογούμε τον Τριαδικό Θεό και ευχαριστούμε την Πανάχραντη Παναγία, την Έφορο και προστάτιδα του Ιερού μας Τόπου και ειδικά της θεοτοκοκρατούμενης Μεγίστης Μονής μας, γιατί αξίωσε εμάς, τους τελευταίους κατοίκους της, τρία χρόνια μετά την κοινοβιοποίησή της, να προσφέρουμε στα μέλη της Εκκλησίας την ταπεινή αυτή έκδοση με σκοπό την ενίσχυση και πνευματική τους ωφέλεια, αλλά και τη γνωριμία τους με την ένδοξη αυτή κληρονομιά της αθωνικής γης. Έτσι πραγματοποιείται η θερμή επιθυμία тоυ πλήθους των προσκυνητών της σεβάσμιας Μονής μας, που έχει διατυπωθεί με επίμονες παρακλήσεις πολλές φορές.

Την ανάγκη της έκδοσης του «Προσκυνηταρίου» αυτού, που αποτελεί και τον πρόλογο тоυ προγραμματισμένου — με τη βοήθεια тоυ Θεού— μεγάλου εκδοτικού έργου της Μονής σε σειρά ψυχωφελών, ιστορικών, επιστημονικών και σχετικών με τον κειμηλιακό της πλούτο εκδόσεων, κατανόησαν λαμπροί λόγιοι πατέρες προκάτοχοι μας, που, όπως φαίνεται από τα έργα τους, μελέτησαν σε βάθος το αρχείο μας, όπως ο Γέροντας Αρκάδιος ο Βατοπαιδινός, που υπήρξε και μαθητής тоυ αγίου Νεκταρίου στη Ριζάρειο Σχολή και που έγραψε την πολυσέλιδη και ακόμη ανέκδοτη ένδοξη ιστορία της Ιερής Μονής μας, και ο Γέροντας Θεόφιλος ο Βατοπαιδινός, που σύνταξε ένα σύντομο βατοπαιδινό χρονικό. Το έργο τους συνεχίζουμε σήμερα, χάριτι Θεού, εκδίδοντας αυτό το «Προσκυνητάριο», που συντάχθηκε από τους αδελφούς της ιερής μας Μονής.

Χάρη χρωστούμε στο Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη για τη χρηματοδότηση αυτού του Προσκυνηταρίου, με τον ευγενικό θεσμό της δωρεάς, που με την προσφορά αυτή απέδειξε την ευαισθησία του για τη μεγάλης σημασίας αυτή πολιτισμική κληρονομιά του Γένους μας και την πίστη του στην ορθόδοξη παράδοση ως τη μόνη κιβωτό σωτηρίας που μπορεί να λυτρώσει τον σύγχρονο άνθρωπο που βασανίζεται σε άσχημους δρόμους.

Ευχαριστίες αξίζουν και σε όσους με κάθε τρόπο βοήθησαν στην επιτυχία της έκδοσης αυτής.

Τελείωσα τον πρόλογο αυτό στο Βατοπαίδι την 23η του Απρίλη, τη μέρα της μνήμης του αγίου ένδοξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, το 1993.

Αρχιμ. Εφραίμ

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς και Σεβάσμιας Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου