Γέρ. Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Συνάντηση με τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό – ψυχωφελείς νουθεσίες

3 Ιουλίου 2009

Συνάντηση με τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό – ψυχωφελείς νουθεσίες

B%20%2~1Είχα την ευτυχία να συναντήσω μερικές φορές τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό στο κάθισμα του στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και να ακούσω κάποιες κατηχήσεις/νουθεσίες του που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Ο Γέροντας έλεγε πολύ χαρακτηριστκά και επίμονα: «Προσέχτε παιδιά μου: Είμαστε Έλληνες Χριστιανοί ορθόδοξοι και δεν δεχόμαστε νουθεσίες από κανέναν. Έχουμε πάρει το χρίσμα κατ’ευθείαν από την Αγία Πεντηκοστή και δεν πρέπει να μετακινηθούμε ούτε ένα χιλιοστό από τις θέσεις μας. Προσοχή γιατί τώρα θα προσπαθήσουν να σας καλοπιάσουν διάφοροι (ξένοι κυρίως – Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι) λέγοντας ότι και αυτοί είναι χριστιανοί σαν και εσάς αλλά δεν θα είναι. Θέλουν να σας παρασύρουν, να σας πέρασουν τα διεφθαρμένα ήθη τους όμως εσείς μην πέσετε στην παγίδα».

Κάτι άλλο που έλεγε επίσης χαρακτηριστικά ήταν: «Ότι είναι από τον ουρανό και κάτω δεν το χρειαζόμαστε! Ένα πιάτο φαί, ένα παλιόρουχο και κάπου το κεφάλι να βάλεις από κάτω είναι αρκετά. Μη γεμίζετε τη ζωή σας με πολλές ανούσιες υποχρεώσεις και βάρη εις βάρος της ψυχή σας. Τι νόημα έχει να κερδίσεις όλον τον κόσμο και να χάσεις την ψυχή σου; Ο νούς σας πρέπει να είναι στην ουράνια βασιλεία και πως θα κερδίσουμε την αιώνια ζωή».

Ακόμα μας μίλαγε για τους μοναχούς που τόσο βάλλονται αυτό τον καιρό. Έλεγε λοιπόν: «Αγαπητά μου παιδιά κάνω έκκληση στην λογική σας: Εμείς οι μοναχοί δεν είμαστε άνθρωποι που δεν είχαμε που να πάμε και ήρθαμε εδώ στο Άγιον Ορος για αυτό το λόγο. Είχαμε και εμείς οικογένειες και μάλιστα κάποιοι από εμάς είμασταν και ευκατάστατοι. Αφήσαμε όμως συνειδητά όλα αυτά για να αφιερωθούμε στην απρόσκοπτη λατρεία του Θεού μας. Εγώ προσωπικά όταν είδα τον αγιασμό ζωντανό, στο πρόσωπο του μετέπειτα Γέροντα μου Ιωσήφ Ησυχαστή, έιπα: Εδώ θέλω να μείνω! Εμείς οι μοναχοί ασκούμαστε στην αδιάλλειπτη προσευχή και προσευχόμαστε όχι μόνο για εμάς αλλά για όλο τον κόσμο».

Τελειώνοντας θέλω να προσθέσω ότι δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το χαμογελαστό και γεμάτο αγάπη, ειρήνη, πραότητα και ταπεινοφροσύνη λαμπρό πρόσωπο του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΩΣΗΦ

Ιωάννης