Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κύπρος: 35 χρόνια πόνου και οργής

15 Ιουλίου 2009

Κύπρος: 35 χρόνια πόνου και οργής

iKypros
14/07/2009

35 χρόνια συμπληρώνονται αύριο απο την 15 Ιουλίου 1974 ημέρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για την Κύπρο.

Κόμματα και κατεχόμενοι Δήμοι σε ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το πραξικόπημα και καλούν τον λαό σε συστράτευση και επαγρύπνιση για να έχει αίσιο τέλος η μεγάλη περιπέτεια που βιώνει για τόσα χρόνια ο Ελληνισμός της Κύπρου.

Ο ΔΗΣΥ καταδικάζει το εγκληματικό, όπως το χαρακτηρίζει, πραξικόπημα των παρανοϊκών δικτατόρων που είχε ως κατάληξη τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή, υπενθυμίζοντας στον κυπριακό λαό ότι ο διάλογος και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη είναι οι αρχές που πρέπει να διέπουν την πολιτική ζωή.

Σε ανακοίνωση του με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 15ης Ιουλίου του 1974, ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως «το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974» το οποίο, όπως υποδεικνύει, υπήρξε «δραματική κορύφωση μιας σειράς εγκληματικών ενεργειών» της τότε στρατιωτικής χούντας των Αθηνών σε βάρος της Κύπρου, «άνοιξε διάπλατα την κερκόπορτα στους καραδοκούντες Αττίλες» για να εισβάλουν στην Κύπρο.

Παράλληλα ο ΔΗΣΥ υποδεικνύει πως «τα γεγονότα του 1974 δεν προσφέρονται με κανένα τρόπο για κομματική εκμετάλλευση» καθώς «η αναμόχλευση των διχαστικών παθών του παρελθόντος δεν εξυπηρετεί τους εθνικούς στόχους».

«Μόνο με την ενότητα και τη σύμπνοια λαού και ηγεσίας, είναι εφικτή η εξεύρεση τρόπων για οριστική ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής» προσθέτει στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ.

Αναφέρει τέλος πως έχοντας πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεων του και έχοντας από την ίδρυση του το 1976 συμβάλει αποφασιστικά στην ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής στην Κύπρο, «ανανεώνει την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εμπέδωση της δημοκρατίας και τον τερματισμό των δεινών του κυπριακού ελληνισμού» επαναβεβαιώνοντας παράλληλα «την προσήλωση του στις αρχές της δημοκρατίας» και «αποστέλλοντας μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

Τους πρωταίτιους και τους συνένοχους της μεγάλης προδοσίας, που άνοιξε τις κερκόπορτες της Κύπρου στον Αττίλα, καταδικάζει το Δημοκρατικό Κόμμα σε σημερινή ανακοίνωση του, με αφορμή την συμπλήρωση 35 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Παράλληλα, το ΔΗΚΟ τιμά ”τους ήρωες και τους μάρτυρες της αντίστασης που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα και αυτοθυσία τη Δημοκρατία και το νόμιμο κράτος” και αποτίει ”φόρο τιμής στον αείμνηστο εθνάρχη Μακάριο που ήταν ο στόχος του προδοτικού πραξικοπήματος”, επαναβεβαιώνοντας τη σταθερή πίστη του ”στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που εκείνος υπηρέτησε και υπερασπίστηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα”.

Το ΔΗΚΟ καλεί τον κυπριακό λαό σε εγρήγορση γιατί μας αναμένουν, όπως αναφέρει, ”κρίσιμες μέρες και εξελίξεις και πρέπει καθολικό και ξεκάθαρο να είναι το μήνυμά μας προς κάθε κατεύθυνση, μήνυμα διεκδίκησης των δικαίων και των δικαιωμάτων μας”.

”Η 35η επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος συμπίπτει με μια νέα κρίσιμη περίοδο για το κυπριακό πρόβλημα”, αναφέρει το ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι ”τριανταπέντε χρόνια μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια αναζήτησης λύσης του κυπριακού”.

Δυστυχώς, συνεχίζει, ”η στάση και συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αισιοδοξία για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων”.

Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, ”αν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας δεν απευθυνθούν με πιο αυστηρό τρόπο προς την Άγκυρα για να την πείσουν ή να την πιέσουν να σεβαστεί τις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η παρούσα προσπάθεια για αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο”.

Αναφέρει επίσης ότι ”η διαφύλαξη και η συντήρηση της ιστορικής μνήμης είναι ευθύνη και χρέος όλων μας, γιατί η διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας αποτελεί σταθερό βάθρο αυτογνωσίας”.

”Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που πρέπει το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 να παραμένει ανεξίτηλα καταγραμμένο στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας αλλά και της μνήμης και της συνείδησης του κυπριακού λαού”, καταλήγει το ΔΗΚΟ.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον κυπριακό λαό ”να μην σταματήσουν να θυμούνται το δίδυμο έγκλημα του ‘74 και να συνεχίσουν τον αγώνα για μια Κύπρο Ελεύθερη και Δημοκρατική”.

Σε ανακοίνωση του με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος, το Κίνημα αναφέρει ότι ”η ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών της Αθήνας, συνεργαζόμενη δυστυχώς με μερίδα του κυπριακού λαού, που παρασύρθηκε από εύηχα συνθήματα, έσπειραν τον εθνικό διχασμό και προετοίμασαν το έδαφος για τη βάρβαρη τουρκική εισβολή που ακολούθησε”.

”Σήμερα, η ευθύνη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών, η ευθύνη για την πραγμάτωση της μέσα από μία δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στηριζόμενη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες ανήκει στην Κυπριακή ηγεσία. Η Κυπριακή ηγεσία οφείλει να αγωνισθεί για μια βιώσιμη λύση χωρίς ξένους στρατούς και Βάσεις, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εκπτώσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, προσθέτει.

Η μνήμη, συνεχίζει το Κίνημα, των θλιβερών γεγονότων του ’74 αλλά και όσων προηγήθηκαν πρέπει να καθοδηγεί τις αποφάσεις του λαού και της πολιτικής ηγεσίας.

”Το ’74 κατέρρευσε πλήρως το σύστημα των εγγυήσεων της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας.

Η ελληνική Κυβέρνησητης Χούντας οργάνωσε το πραξικόπημα εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης.

Στη συνέχεια επέδειξε εγκληματική αδράνεια συνεργώντας στο κυρίαρχο έγκλημα κατά της ανεξαρτησίας της Κύπρου και του λαού της, το οποίο διέπραξε ο άλλος εγγυητής, η Τουρκία.

Συνεργάτης, επόπτης και μάλλον εμπνευστής του δίδυμου εγκλήματος ο έτερος εγγυητής, η Βρετανία. Το ιστορικό δίδαγμα των θλιβερών γεγονότων του 1974 οδηγεί στην πλήρη και αδιαπραγμάτευτη απόρριψη κάθε εγγύησης από τους τρεις ή άλλους ξένους εγγυητές”, καταλήγει.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες(ΕΔΗ) καταδικάζουν το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974 και υπενθυμίζουν το μεγάλο κόστος που ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία μπορούν να επιφέρουν σε μια χώρα και το λαό της.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, οι ΕΔΗ αναφέρουν ότι : «με αίσθηση ευθύνης για την κληρονομιά που οι σημερινές γενιές θα αφήσουν στον Κυπριακό λαό, καλούν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που βρίσκεται μπροστά μας καθώς επίσης και την στήριξη και την ενθάρρυνση που τους προσφέρει η διεθνής κοινότητα με στόχο να επιτύχουν έγκαιρα συμφωνημένη λύση για την επανένωση της Κύπρου στη βάση της κοινά αποδεκτής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Καταλήγοντας οι ΕΔΗ καλούν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει δημιουργικές πιέσεις επί της Τουρκίας ούτως ώστε το ορόσημο της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον Δεκέμβριο να λειτουργήσει προς όφελος της επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου όπως επίσης και της απρόσκοπτης πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Ο Δήμος Μόρφου καλεί τη διεθνή κοινότητα, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την ΕΕ της οποίας η Κύπρος σήμερα είναι πλήρες μέλος να αναλάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που επιβάλλεται για να εφαρμοσθούν και στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Δήμος Μόρφου με σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία που από χρόνια αναζητούσε να εφαρμόσει τα παράνομα σχέδια της που στόχο και σκοπό είχαν και έχουν τη διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι : «για 35 ολόκληρα χρόνια ζούμε δίπλα στη σκλαβωμένη γη. Αγναντεύουμε από μακριά το βουβό Πενταδάκτυλο και πονάει η ψυχή μας.

Όμως χαλυβδώνουμε τη θέληση, την πίστη και την αποφασιστικότητα να σταθούμε στη γη που μας γέννησε να μην αποδεχθούμε ποτέ όσος χρόνος κι αν χρειαστεί τα τετελεσμένα της βάρβαρης τούρκικης εισβολής».

Συνεχίζοντας ο Δήμος Μόρφου αναφέρει ότι : «η πατρίδα μας θα διέλθει από πολλές ακόμη παγίδες και φουρτούνες μέχρι που να βρούμε μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα μας που να μας επιτρέπει να ζήσουμε σαν λαός, σαν κράτος, σαν κοινωνία στη γη που μας γέννησε».

Καταλήγοντας ο Δήμος Μόρφου καταδικάζει τις παράνομες πράξεις του κατοχικού καθεστώτος του Ταλάτ και της Αγκυρας, το παράνομο ξεπούλημα της γης μας σε ξένους παράνομους αγοραστές και τις παράνομες πράξεις και ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος «που αποτελούν την ταφόπετρα στις όποιες προσπάθειες για λύση του Εθνικού μας θέματος και μας οδηγούν στη διχοτόμηση και όχι στην επανένωση της πατρίδας μας».

Στο Λονδίνο εξάλλου σε τελετή ανύψωσης της κυπριακής σημαίας μαζί με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε χώρο έξω από το οίκημα του Θεάτρου Τέχνης, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της περιοχής Camden Town, εγκαινιάσθηκαν χθες βράδυ οι εκδηλώσεις της παροικίας Ηνωμένου Βασιλείου, από αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που θα έχουν το αποκορύφωμα τους την προσεχή Κυριακή, με τη μεγάλη ετήσια πορεία προς την πλατεία Trafalgar, όπου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο.

Η χθεσινοβραδυνή εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Θέατρο Τέχνης υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, περιελάμβανε ομιλία του Διευθυντή του Θεάτρου Γιώργου Ευγενίου, για τη σημασία της παραδοσιακής εκδήλωσης ανύψωσης της κυπριακής σημαίας, που είχε καθιερωθεί από τον Δήμο του Κάμντεν, όπως και για το χρέος της παροικίας να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτης , εξήρε την αγωνιστική παρουσία του Θεάτρου Τέχνης στις κινητοποιήσεις της παροικίας, όπως και στις πολιτιστικές δραστηριότητες της και απηύθυνε έκκληση για μαζική υποστήριξη στις εκδηλώσεις της εβδομάδας. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή και της χορωδίας-ορχήστρας της Ενωσης Κυπρίων Αγγλίας υπό τη διεύθυνση του Μιχαλάκη Μιχαηλούδη.

Εξάλλου, απόψε πραγματοποιείται σε αίθουσα της Βουλής συγκέντρωση για το Κυπριακό με ειδικό θέμα «Μια λύση για την Κύπρο – από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους», που διοργανώνεται από ομάδα βουλευτών και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα σε συνεργασία με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία. Ενωρίτερα, έξω από τη Βουλή θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πικετοφορία για το θέμα των αγνοουμένων, με διοργανωτή την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας.

Αύριο βράδυ πραγματοποιείται από τον οργανισμό Lobby for Cyprus, στο Θέατρο Τέχνης, σεμινάριο με θέμα Getting it wrong – Getting it right γύρω από τις αποκαλύψεις του βιβλίου του Martin Pachard, με ομιλητές τον ίδιο το συγγραφέα και τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Hertfordshire Κλέαρχο Κυριακίδη.

Το απόγευμα του Σαββάτου η Ένωση Κυπρίων Αγγλίας διοργανώνει συγκέντρωση καταδίκης του χουντικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής , στην αίθουσα Saint Monica’s , βόρειο Λονδίνο, με ομιλητές τους Δημάρχους Αμμοχώστου, Μόρφου και Λαπήθου, Αλέξη Γαλανό, Χαράλαμπο Πίττα και Άθω Ελευθερίου, αντίστοιχα και τον πρόεδρο της ΕΚΑ, Βασίλη Μαύρου.

Η πορεία της Κυριακής θα έχει σαν σημείο εκκίνησης την πλατεία Belgrave, όπου βρίσκεται η τουρκική πρεσβεία μπροστά από την οποία θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία διαμαρτυρίας. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτης, επικεφαλής αντιπροσωπείας θα επιδώσει έγγραφο διαμαρτυρίας για την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή. Η πορεία θα περάσει από κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας προτού καταλήξει στην πλατεία. Ο κ. Δρουσιώτης θα ηγηθεί πάλι αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας για επίδοση εγγράφου στην πρωθυπουργία .

Κύριος ομιλητής στο συλλαλητήριο θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Θα μιλήσουν, επίσης, εκτός από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, βουλευτές και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το βράδυ του Σαββάτου η Γραμματεία της Ομοσπονδίας θα φιλοξενήσει σε δείπνο τον κ. Συλικιώτη στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας .

Πηγή: Infognomon Politics