Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Η Πανήγυρις των Βατοπαιδινών Αγίων

23 Ιουλίου 2009

1Χθες Τετάρτη 22 και σήμερα 23 Ιουλίου γιορτάστηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου η σύναξη Πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων.

Χθες το βράδυ στις 8:00 μ.μ. άρχισε η πανηγυρική αγρυπνία η οποία τελείωσε στις 3:30 π.μ., που παρακολούθησαν εκατοντάδες πιστοί. Στην συνέχεια μετά από τρίωρη διακοπή άρχισε στις 6:30 το πρωί η αρχιερατική Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ.κ. Ιερεμία, ενώ συμμετείχε και ο ηγούμενος της Μονής Καρακάλλου Γέροντας Φιλόθεος και η χορωδία των πατέρων της Μονής Καρακάλλου έψαλλε στο δεξιό χορό.

Η αγρυπνία και η Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα κατά το βυζαντινό τυπικό.

Ο χορός των Καρακαλληνών Πατέρων

Ο χορός των Καρακαλληνών Πατέρων

Ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ.κ. Ιερεμίας προσκυνά τα λείψανα των Βατοπαιδινών Αγίων

Ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ.κ. Ιερεμίας προσκυνά τα λείψανα των Βατοπαιδινών Αγίων

6

4

3

Στην Τράπεζα μίλησε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ, όπου τόνισε την αξία της αγιότητος αλλά και το μεγάλο αριθμό των αγίων που έζησαν στο Βατοπαίδι, 66 γνωστοί αλλά και πολλοί περισσότεροι άγνωστοι. Στη συνέχεια μίλησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ.κ. Ιερεμίας, που μας ξάφνιασε όλους για το ανεπιτήδευτο, την αμεσότητα, την απλότητα, τη δύναμη του λόγου του. Δεν μπορώ να μεταφέρω εδώ ακριβώς το τί είπε. Επιφυλάσσομαι να σας στείλω την ομιλία του σε ήχο, που ηχογραφήσαμε.

Κείμενο: Αναστάσης Καριπίδης

Φωτογραφίες: Ευθύμιος Κωστόπουλος