Γέρ. Ιωσήφ ΒατοπαιδινόςΣυναξαριακές Μορφές

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ (Φωτογραφικό οδοιπορικό μέρος 1)

27 Ιουλίου 2009

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ (Φωτογραφικό οδοιπορικό μέρος 1)

Πορεία αγάπης, προσφοράς και θυσίας.

joseph21

VatopaidiFriend: Θελήσαμε σήμερα να παρουσιάσουμε κάποιες άλλες πτυχές από τη ζωή του μακαρίου Γέροντα μας, έτσι όπως τις καταγράψαμε φωτογραφικά, στη διάρκεια των πολλών χρόνων της γνωριμίας και συναναστροφής μας. Στιγμές καθημερινές, στους κήπους, στο ψάρεμα, στη βάρκα, στις δραστηριότητες της Μονής Βατοπαιδίου και παλιότερα της Σκήτης, στη συναναστροφή με τους «πεινώντες και διψώντες Χριστό», στη μακρινή Αυστραλία, στις επισκέψεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μας, και στην Κύπρο μας. Ποτέ δεν υπολόγισε τον κίνδυνο, τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, τα χιόνια, τους καύσωνες, προκειμένου να αναπαύσει τις ψυχές που διψούσαν, που οι πειρασμοί και οι δυσκολίες βάραιναν τις ζωές τους, να συναντήσει τις «κορούλες του», όπως έλεγε, που δεν μπορούσαν να πάνε στο Άγιο Όρος, να νουθετήσει μοναχές που ζητούσαν «λόγον αγαθόν». Σε όλους είχε να προσφέρει «λόγον παρακλήσεως» σε παιδιά, νέους, μεγαλύτερους, άνδρες, γυναίκες. Όλους με τρόπο διακριτικό και φιλάνθρωπο οδηγούσε στην πηγή της «Όντως ζωής». Έγινε «τοις πάσι τα πάντα» προκειμένου να δείξει «οδόν μετανοίας». Σε μας, τους κοσμικούς, πάντοτε τόνιζε να έχουμε «θάρρος και υπομονή, να κρατούμε την αγάπη, την ενότητα στην οικογένεια, να έχουμε ταπεινό φρόνημα, πίστη στην πρόνοια του Θεού και συμπάθεια στους συνανθρώπους μας». Σε κάθε δυσκολία, μας τόνιζε χαρακτηριστικά: «πού είναι ο Θεός; Γίνεται τίποτε χωρίς Θεό;»

(Οι φωτογραφίες είναι χωρίς χρονολογική σειρά. ).

Α. Νέα Σκήτη – Μονή Βατοπαιδίου 

joseph22

joseph23 Στο «Προσφορειό» (χώρος παρασκευής του ψωμιού).

Και διακονητής και δάσκαλος του ζυμώματος! Έλεγαν οι πατέρες της συνοδίας για την ταχύτητα των κινήσεων του: «μέχρι να πλάσουμε εμείς ένα ψωμί ο Γέροντας είχε δύο έτοιμα».

joseph24 Πάσχα στη τράπεζα της Καλύβης του Ευαγγελισμού στη Ν. Σκήτη.

joseph25Επίσκεψη πατέρων της Ν. Σκήτης στη καλύβη του Γέροντα την ημέρα του Πάσχα σύμφωνα με τη συνήθεια τους.

joseph31Στο Κυριακό (κεντρικό ναό) της Ν. Σκήτης την ημέρα του Πάσχα.

joseph32Στη Καλύβη του Ευαγγελισμού στη Ν. Σκήτη.

joseph33«Χριστός Ανέστη», Γέροντα!

joseph34 «Αληθώς Ανέστη», Γέροντα, την ευχή σου!

joseph41Οι δουλειές δεν περιμένουν, πρέπει να πάω και αλλού!

joseph42 Λίγη ξεκούραση, γιατί πρέπει να πάμε στους κήπους!

joseph43 Ας κλαδέψουμε τώρα!

joseph44 Ας αρχίσουμε τη συγκομιδή!

joseph51 Περιμένοντας τους ψαράδες μας! (Ο μοναχός δίπλα στον Γ. Ιωσήφ είναι ο π. Αρσένιος Βατοπαιδινός.)

joseph52 Είχαμε καλή ψαριά;

joseph53 Ευλογημένος κι αυτός ο κόπος μας!

 joseph54Με τους παραδελφούς του Γ. Εφραίμ Κατουνακιώτη (ο πρώτος στα δεξιά του Γ. Ιωσήφ) και Γ. Εφραίμ Φιλοθεΐτη (ο δεύτερος στα δεξιά του) , με τα πνευματικά τους παιδιά, σε μια από τις επισκέψεις τους. Στα αριστερά του Γέροντα Ιωσήφ είναι ο π. Αθανάσιος (τώρα μητροπολίτης Λεμεσού) και ο π. Εφραίμ (τώρα καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου). Ο μοναχός ακριβώς κάτω από τον Γέροντα Ιωσήφ είναι ο π. Αρσένιος Βατοπαιδινός, ενώ στα αριστερά του ο π. Νήφων ο υπεύθυνος του μετοχίου στην λίμνη Βιστωνίδα.

joseph55  Στην τράπεζα με τον Γ. Εφραίμ τον Κατουνακιώτη. Δίπλα στον Γ. Ιωσήφ είναι ο Γ. Εφραίμ Βατοπαιδινός.

joseph56Άλλη μια επίσκεψη του Γ. Εφραίμ Κατουνακιώτη στη Μονή Βατοπαιδίου. Κοντά τους και στα δύσκολα και στα ευχάριστα!

Σημείωση: Οι φωτογραφίες αυτές υπόκεινται σε πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η ανατύπωσή τους.