Γενικά Θέματα

Ένα διχασμένο έθνος: Σέρβοι

30 Ιουλίου 2009

Ένα διχασμένο έθνος: Σέρβοι

Serbia

Στο νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο (όπως έχουμε εξελληνίσει το Κόσοβο) –το οποίο άλλοι αναγνωρίζουν ως ένα νέο κράτος και άλλοι το θεωρούν μια εξεγερμένη περιοχή της Σερβίας– οι κάτοικοι του απομακρυσμένου χωριού Βελίκα Χότσα θυμούνται ακόμη έναν καβγά που ξέσπασε πριν από αρκετά χρόνια. Συνέβη μετά τον πόλεμο μεταξύ Αλβανόφωνων αυτονομιστών και σερβικού στρατού, που τελείωσε τον Ιούνιο του 1999 με την αποφασιστική συνδρομή των νατοϊκών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον της Σερβίας και του παντοδύναμου προέδρου της Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

 Η επέμβαση των Δυτικών είχε στόχο να σταματήσουν οι βιαιοπραγίες εναντίον των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου και να αποτραπεί η μαζική φυγή προσφύγων από την περιοχή, με την πεποίθηση πως, εάν συντρίβονταν οι δυνάμεις του Μιλόσεβιτς, θα εδραιωνόταν η ειρήνη.

Όμως η μεταπολεμική κατάσταση απέχει πολύ από την ειρήνη. Τώρα απλώς η εξουσία έχει περάσει στα χέρια της αλβανικής πλειοψηφίας, ενώ η σερβική μειονότητα έχει χάσει τη δύναμή της. Οι δολοφονίες αμάχων συνεχίζονται. Κι ένα νέο κύμα προσφύγων, Σέρβων αυτή τη φορά, εγκατέλειψε το ορεινό Κοσσυφοπέδιο – μια περιοχή διαρκών εθνοτικών συγκρούσεων και μόνιμης οικονομικής ένδειας.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΡΙΣ ΚΑΡΟΛ

ΠΗΓΗ : NATIONAL GEOGRAPHIC MAGAZINE