Ορθόδοξη πίστη

Η ανασύσταση και επάνδρωση της Ιεράς Μονής Μέσα Πόταμου (μέρος β΄)

30 Ιουλίου 2009

Η ανασύσταση και επάνδρωση της Ιεράς Μονής Μέσα Πόταμου (μέρος β΄)

Timios Prodromos

Κτητορική Εικόνα του Τιμίου Προδρόμου της ομώνυμης Μονής Μέσα Ποταμού.

Συνέχεια από μέρος α’ 

Η επιστροφή της κτητορικής εικόνας του Προδρόμου

Ένα σημαντικό και συνάμα θαυμαστό γεγονός πού συνδέεται με την ανασύσταση καϊ επαναλειτουργία της Μονής είναι και η επιστροφή της κτητορικής εικόνας του Τιμίου Προδρόμου. Η αρχαία και πολύτιμη αυτή εικόνα, κλάπηκε από αρχαιοκάπηλους σε ανύποπτο χρόνο κατά τη δεκαετία του 1980. Η εικόνα στη συνέχεια πωλήθηκε και κάποια στιγμή κατέληξε σε γερμανό συλλέκτη, ο όποιος τη δώρησε το 1996 στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Diozesan της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Μονάχου και Φράϊζινγκ.

Γύρω στο 1999 η εικόνα εντοπίστηκε από τον βυζαντινολόγο Αθανάσιο Παπαγεωργίου και ακριβώς μετά την επισήμανση του τόπου όπου βρισκόταν, εντελώς απροσδόκητα στις 22 Ιουνίου 1999, ο διευθυντής του Μουσείου Δρ. Πέτερ Στάινερ, σε επιστολή του ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄ ότι έφθασε στα χέρια τους μία εικόνα του Προδρόμου, η οποία προφανώς ανήκε σε μοναστήρι της Κύπρου. Στην επιστολή του ζήτησε την παραμονή της εικόνας για κάποιο χρονικό διάστημα στο εν λόγω μουσείο, όπου θα προβαλλόταν από ειδική θέση και θα «κατάγγελλε» την καταπίεση των Χριστιανών στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απαντώντας στην επιστολή του Δρ. Στάινερ και σημειώνοντας το μέγεθος της καταστροφής και συλήσεως των ιερών εικόνων της Εκκλησίας της Κύπρου πού προξένησε η τουρκική εισβολή, παρεκάλεσε να έπιστραφή η εικόνα στον τόπο προέλευσης της.

Fevrouarios 2009

Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, τον Φεβρουάριο του 2009

Πράγματι, η παράκληση του Αρχιεπισκόπου έγινε δεκτή και έτσι η εικόνα επιστράφηκε στο νησί και στη δικαιούχο της Μητρόπολη Λεμεσού 18 Δεκεμβρίου 1999.

Η εικόνα έφθασε στην Κύπρο συνοδευόμενη από την κα Τασούλα Γ. Χατζητοφή, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου για να την παραλάβει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος. Στη συνέχεια θα μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολικής) Λεμεσού, όπου και παρέμεινε μερικές μέρες προς προσκύνησιν και ευλογίαν των πιστών. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης της Ιερά Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, η εικόνα επανήλθε στην αρχική της θέση στην Ιερά Μονή.

Το Θαυμαστό στην περίπτωση αυτή είναι ότι χωρίς καμμιά προετοιμασία η κτητορική εικόνα επέστρεψε στην Κύπρο την ημέρα και την ώρα πού ο Μητροπολίτης Αθανάσιος βρισκόταν στη Μονή με τους αείμνηστους Κωνσταντίνο Λεβέντη και αρχιτέκτονα Πεύκιο Γεωργιάδη και συμφωνούσαν να προχωρήσουν στην πλήρη ανακαίνιση της Μονής.

Τον Μάϊο του 2007, μετά από εισήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου, ο ηγούμενος της Μονής αρχιμανδρίτης Νικόλαος, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος της Επαρχίας Λεμεσού. Η χειροτονία του έγινε στις 10 Ιουνίου του ιδίου έτους στον μητροπολιτικό ναό Παναγίας Παντανάσσης Λεμεσού. Έτσι, η Μονή Μέσα Ποταμού στο τόσο σύντομο χρονικό διάστημα της αναβίωσης της, είχε την ιδιαίτερη ευλογία και τιμή να προσφέρη στην Εκκλησία της Κύπρου ένα άξιο και εκλεκτό ιεράρχη, ο οποίος θα αφιέρωνε πλέον τη ζωή του στη διακονία της.

17-06-2007

Αρχιμ. κ. Παΐσιος, την ημέρα της Ενθρόνισης του ως (2ου) Ηγουμένου της Μονής.

Εκλογή νέου Ηγουμένου Μέσα Πόταμου

Μετά τη χηρεία του ηγουμενικού θρόνου η εναπομείνασα Αδελφότητα της Μονής, συμφώνως προς την κοινοβιακή τάξη, προέβη σε εκλογές αναδεικνύοντας ως νέο ηγούμενο της τον αρχιμανδρίτη Παΐσιο. Η τελετή της ενθρόνισης του νέου ηγουμένου έγινε στις 17 Ιουνίου του έτους 2007 από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη και πνευματικό πατέρα της Μονής κ.κ. Αθανάσιο. Στην ενθρόνιση παρεβρέθηκε πλήθος πιστών από όλη την Κύπρο, οι οποίοι προσέτρεξαν να συγχαρούν τον νέο ηγούμενο και την αδελφότητα της Μονής.

Ο αρχιμανδρίτης Παΐσιος στον ενθρονιστήριο λόγο του εξήρε τη θαυμαστή κηδεμονική πρόνοια του Τιμίου Προδρόμου, την οποία επέδειξε προς τη Μονή του τα πρώτα αυτά τέσσερα χρόνια της επαναλειτουργίας της.

 

Πηγή: κατ΄ επιλογήν αποσπάσματα απο το «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΠΟΤΑΜΟΥ Ένα οδοιπορικό μέσα στον χρόνο» σελ. 97-112

Έκδοσις ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΠΡΟΣ, 2009