Ορθόδοξη πίστη

Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου (κουρά ορθόδοξης μοναχής στο Κουλουέζι-Κογκό)

30 Ιουλίου 2009

Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου (κουρά ορθόδοξης μοναχής στο Κουλουέζι-Κογκό)

Η Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στο Κουλουέζι του Κογκό

Η Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στο Κουλουέζι του Κογκό

Στο Κουλουέζι του Κογκό έχει ανεγερθεί η πρώτη γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου με ηγουμένη τη γερόντισσα Θέκλα, την πρώτη Αφρικανίδα μοναχή –η κουρά της έγινε το 1988–  που είναι αδελφή του π. Θεοτίμου Τσάλα (βλ. άρθρο του στο ιστολόγιό μας «Η Ορθοδοξία στην Υποσαχαρική Αφρική»). Η Μονή αριθμεί σήμερα 5 μοναχές. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η κουρά της πέμπτης μοναχής, για την οποία η γερόντισσα Θέκλα έστειλε στο ιστολόγιο μας τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε. Η μοναχή ονομάστηκε Αγνή, είναι κόρη ορθόδοξου ιθαγενούς ιερέα, ηλικίας 24 ετών, ήταν για 5 χρόνια δόκιμη και έχει το διακόνημα της ιεροράπτριας. Ας της ευχηθούμε, «καλή υπακοή, στερεωμένη στην οδό του Κυρίου και καλό Παράδεισο».

Ο γερόντισσα Θέκλα με την δόκιμη μοναχή πριν την κουρά

Η γερόντισσα Θέκλα με την δόκιμη μοναχή πριν την κουρά

Πέρασαν 40 περίπου χρόνια από την ώρα που ακούστηκε η φωνή της Ορθοδοξίας στην περιοχή του Κουλουέζι στο Κογκό από τα χείλη του αείμνηστου π. Κοσμά Γρηγοριάτη. Στα χρόνια αυτά ρίζωσε ο σπόρος, απλώθηκε στον κάμπο .Έγιναν τόσα που με καμιά ανθρώπινη προσπάθεια δεν ήταν δυνατό να επιτευχθούν. Η ιεραποστολή είναι ένα καθημερινό θαύμα. Ένα θαύμα του Θεού που μιλά εύγλωττα στις καρδιές των Αφρικανών αδελφών μας.

Η κουρά της μοναχής Αγνής από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Κουλουέζι κ. Μελέτιο

Η κουρά της μοναχής Αγνής από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Κουλουέζι κ. Μελέτιο

Σήμερα ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Κουλουέζι κ. Μελέτιος (μοναχός της Ι.Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους ) εργάζεται στον αμπελώνα αυτό του Κυρίου και έχει τη χαρά να βλέπει καθημερινά τους πλούσιους πνευματικούς καρπούς αυτής της προσπάθειας.

Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Κουλουέζι κ. Μελέτιος με τη νεόκουρη μοναχή Αγνή

Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Κουλουέζι κ. Μελέτιος με τη νεόκουρη μοναχή Αγνή

Και όντως οι καρποί είναι πλούσιοι… μιλάμε για εκατοντάδες βαπτίσεις κάθε χρόνο, δημιουργία 105 Ενοριών, χειροτονίες 40 περίπου αυτοχθόνων κληρικών, ανέγερση 27 Ιερών Ναών –πολλοί των οποίων πλαισιώνονται από κτιριακό συγκρότημα Δημοτικού Σχολείου και Πρεσβυτερίου-, ίδρυση και λειτουργία 32 Σχολείων –μεταξύ των οποίων Αγροτική Σχολή, Ιατρικό Ινστιτούτο, Τεχνικό Ινστιτούτο, Παιδαγωγικό Λύκειο, Εμπορικό Λύκειο, Σχολή Κωφαλάλων, Σχολή Αναλφάβητων Γυναικών κτλ.- με 8.500 μαθητές στην ευρύτερη περιοχή και 150 Καθηγητές και Δασκάλους. Παντού μια θαυμαστή οργάνωση εργασιών στο χώρο του Ιεραποστολικού Σταθμού.

Ας ευχηθούμε ο Κύριός μας να δίνει άξιους εργάτες του Ευαγγελίου Του σε όλη την οικουμένη και να στερεώνει όλους όσοι προσέρχονται στην Ορθοδοξία σε αυτούς τους εσχάτους καιρούς που ζούμε.

Η Κογκολέζα ορθόδοξη μεγαλόσχημη μοναχή Αγνή

Η Κογκολέζα ορθόδοξη μεγαλόσχημη μοναχή Αγνή αμέσως μετά την κουρά της. Η θεία Χάρη είναι έκδηλη στο πρόσωπό της, ευχόμαστε να την κρατήσει για πάντα στη ζωή της.