Συναξαριακές Μορφές

Ο άγιος Οσιομάρτυς Χρήστος ο εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσας

15 Αυγούστου 2023

Ο άγιος Οσιομάρτυς Χρήστος ο εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσας

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ 1907

Μαρτύρησε στα Ιωάννινα στις 15 Αυγούστου

Οι πληροφορίες για το μαρτύριο του Αγίου νεομάρτυρος Χρήστου προέρχονται από το βιβλίο του Fr. Pouqueville ( 1770 – 1838 ) Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως ήτοι η Αναγέννησις της Ελλάδος, εν Αθήναις 1890.

Ο Fr. Pouqueville ήταν Γάλλος, γιατρός, ιστορικός και φιλόλογος, γενικός πρόξενος της Γαλλίας στην Αυλή του Αλή Πασά.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα , ο άγιος ήταν μοναχός. Συνελήφθη διότι γύριζε στα χωριά της Ηπείρου παρηγορούσε τους Χριστιανούς και τους ενίσχυε να μην αλλαξοπιστήσουν, μιλώντας τους για την αιώνια βασιλεία του Θεού που περιμένει όσους υπομένουν εις τέλος.

Μπροστά στον δικαστή ομολόγησε τον Χριστό ως αληθινό Θεό και σωτήρα του κόσμου ενώ για τον Μωάμεθ ετήρησε σιγή. Ο καδής έσκισε τα ρούχα του από τον θυμό και διέταξε να τον ραβδίσουν και να σταυρωθεί την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στις 15 Αυγούστου τον παρέδωσαν στους δημίους, οι οποίοι μιμήθηκαν τις σκηνές του Αγίου Πάθους επίτηδες για να προσβάλουν την χριστιανική πίστη και να πικράνουν τους Χριστιανούς.

Τον έσυραν στους δρόμους φορώντας του ακάνθινο στέφανο, βρίζοντάς τον και αποκαλώντας τον Χριστό, νομίζοντας ότι έτσι τον εξευτελίζουν. Τον σταύρωσαν γυμνό στους πλατάνους του Καλού Τσεζμέ, στην τοποθεσία πλατανάκια, στην Καλούτσιανη, που σημαίνει ποτάμι αίματος, όπου γίνονταν οι εκτελέσεις , Γολγοθάς αποκαλείται από τον Pouqueville, ενώ κάθονταν γύρω του και τον έβριζαν. Εκείνος μιμούμενος τον Χριστό ευχόταν για τους σταυρωτές του. Κάποιος απ’ τους Τούρκους με το σπαθί του τον χτύπησε στην πλευρά και ο μακάριος άφησε την τελευταία του πνοή επάνω στον Σταυρό.

Όταν παρέδωσε την αγία του ψυχή , για να μη βρουν το άγιο λείψανο οι Χριστιανοί ένας τσιγγάνος άλειψε το σώμα του μάρτυρος με πίσσα και το έκαψε…