Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αποκωδικοποιήθηκε ο HIV

16 Αυγούστου 2009

Αποκωδικοποιήθηκε ο HIV

hiv-1Τον γενετικό κώδικα του ιού του AIDS αποκρυπτογράφησαν Αμερικανοί επιστήμονες. Ελπίζουν ότι οι νέες πληροφορίες θα βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί ο ιός και θα οδηγήσουν εντέλει στη ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών.

Η γενετική δομή του HIV είναι αρκετά περίπλοκη. Όπως και οι ιοί που προκαλούν γρίπη, ηπατίτιδα C και πολιομυελίτιδα, φέρει τη γενετική πληροφορία σε μονή αλυσίδα RNA και όχι σε διπλή αλυσίδα DNA. Ενώ η πληροφορία που βρίσκεται στο DNA είναι κωδικοποιημένη με μάλλον απλό τρόπο, στο RNA είναι πιο σύνθετη, καθώς το RNA έχει την ιδιότητα να συμπτύσσεται σε δαιδαλώδεις δομές.

Η αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature, «ξεκλειδώνει» δεδομένα που πιθανόν να κρύβουν απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ιού.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει μικρές παρεμβάσεις στο γονιδίωμα του ιού. «Αν δεν αναπτύσσεται το ίδιο καλά όταν προκαλείς μεταλλάξεις, τότε ξέρεις ότι έχεις αλλοιώσει ή επηρεάσει κάτι που είναι σημαντικό στον ιό», εξήγησε ο Ron Swanstrom, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας. «Επιπλέον ξεκινάμε να καταλαβαίνουμε τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί ο γενετικός κώδικας έτσι ώστε να μην ανιχνεύεται ο ιός από τον ανθρώπινο ξενιστή».

Πηγή : FOCUS