Γενικά Θέματα

Πασχαλίτσα

21 Αυγούστου 2009

Πασχαλίτσα

πασχαλίτσα

Nομίζετε πως είναι τυχαίο που η πασχαλίτσα κατά παράδοση θεωρείται γούρι; E, λοιπόν, δεν είναι διόλου τυχαίο, αλλά παραπέμπει στα οφέλη που μας παρέχει το συμπαθές φτερωτό εξάποδο – το μόνο από τα έντομα που κανείς δεν σιχαίνεται να κρατήσει στα χέρια.

Στις μέρες μας, η πασχαλίτσα -ή καλύτερα κάποια είδη πασχαλίτσας- είναι από τα ισχυρότερα «όπλα» που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές για να προστατεύσουν τα βιολογικά τους προϊόντα από τις ασθένειες και τους βλαβερούς φυτοφάγους οργανισμούς. Αντί χημικών φαρμάκων, εξαπολύουν στα χωράφια ωφέλιμα έντομα για να «κατασπαράξουν» τα επιβλαβή που καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Η βιολογική αυτή μέθοδος φυτοπροστασίας, στην Ευρώπη είναι διαδεδομένη εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Η πασχαλίτσα (επιστημονική ονομασία: Κοκκινέλη η επτάστικτος, Coccinella septempunctata) είναι κολεόπτερο έντομο. Ανήκει στην οικογένεια Κοκκινελίδες. Είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λαμπρίτσα και κοκκινέλη. Φθάνει σε μήκος τα 6 χιλιοστά. Η πασχαλίτσα είναι ένα από τα ωφέλιμα έντομα που χαρακτηρίζεται ως αρπακτικό, μια και αρπάζει εχθρούς των φυτών μας, καταβροχθίζοντάς τους σε λίγα μόνο λεπτά και μάλιστα εν κινήσει!

Το ζώο έχει μικρό κεφάλι, που κρύβεται κάτω από τον προθώρακα και κεραίες που έχουν την ικανότητα να συστέλλονται. Τα φτερά του καλύπτονται από έλυτρα, τα οποία έχουν χρώμα κόκκινο. Επάνω τους υπάρχουν επτά μαύρα στίγματα (βούλες). Στο γεγονός οφείλεται και η επιστημονική ονομασία του εντόμου.

Η πασχαλίτσα γεννά πολλά αυγά. Μαζί με τα γονιμοποιημένα αυγά, εναποθέτει και πολλά μη γονιμοποιημένα που χρησιμοποιούνται για τροφή από τις προνύμφες όταν εκκολαφθούν. Όταν βγαίνουν από αυτά οι προνύμφες είναι μεγάλες σε μήκος και έχουν έξι πόδια. Οι προνύμφες, όπως και τα τέλεια έντομα, μπορούν να τραφούν με αφίδες και επίσης με άλλα έντομα, που είναι επιζήμια για τη γεωργία. Αγαπημένη τους τροφή η μελίγκρα.

Το κόκκινο χρώμα, προειδοποιεί τους πιθανούς εχθρούς, ότι δεν είναι τόσο νόστιμη, λόγω του τοξικού υγρού που εκκρίνει όταν κινδυνεύει.