Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εφιάλτης – καρμπόν για Πάρνηθα

21 Αυγούστου 2009

Εφιάλτης – καρμπόν για Πάρνηθα

Η πύρινη απειλή επέστρεψε στην Πάρνηθα. Μια ανάσα από τα Δερβενοχώρια, το σημείο από όπου είχε ξεκινήσει η ανυπολόγιστη καταστροφή του 2007. Και η χθεσινή μέρα θύμισε το καλοκαίρι που ο εθνικός δρυμός παραδόθηκε στις φλόγες, ξύπνησε πύρινες μνήμες και απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι ξεχνάμε… Πιο γρήγορα από όσο χρειάζεται μια σπίθα για να κατακάψει ολόκληρες εκτάσεις.

Το καλοκαίρι του 2008 η Πάρνηθα -ό,τι έχει απομείνει από αυτή- τη γλίτωσε. Το ίδιο συνέβη και στις 11 του περασμένου Ιουνίου, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο τέλος της λεωφόρου Πάρνηθος, στην Αετόπετρα της Αγ. Παρασκευής. Η τρίτη φορά απέδειξε ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Μαγούλα, αποκάλυψε σε όλο της το μεγαλείο την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, σε μια περιοχή που από μόνη της είναι δυνητικά απειλή.

Μια βιομηχανική ζώνη με εργοστάσια χρωμάτων, χαλυβουργίες, τσιμεντάδικα, ένα «εκρηκτικό» κράμα εργοστασίων και αποθηκών, δίπλα σε κατοικίες. Και όλα αυτά περιτριγυρισμένα από ξερά ακαθάριστα χόρτα, αυτοσχέδιους διάσπαρτους λόφους από σωρούς σκουπιδιών, λάστιχα αυτοκινήτων, μπάζα και ό,τι άλλο μπορεί κάποιος να βρει σε μια χωματερή. Το καλύτερο προσάναμμα, που μαζί με τον δυνατό αέρα -εντάσεως έως και 8 Μποφόρ- πήρε και σήκωσε τη λέξη «πρόληψη», αφού στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ. Γιατί στην πράξη τα μέτρα πυρασφάλειας είναι ανύπαρκτα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε έναν, αλλά πολλούς εχθρούς να αντιμετωπίσει, στη χειρότερη από άποψης πυρκαγιάς -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ημέρας του φετινού καλοκαιριού. Από τις 6 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα εκδηλώθηκαν 74 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Στη Μαγούλα, οι ισχυρές δυνάμεις -μόνο 170 πυροσβέστες αποτελούσαν τα πεζοπόρα της ΕΜΑΚ- έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που βρίσκονταν ουσιαστικά στους πρόποδες της Πάρνηθας. Και προσπαθούσαν, ακόμη και σε απόκρημνα σημεία, να ανακόψουν την πρόσβαση της πυρκαγιάς που κινούνταν απειλητικά προς την κορυφογραμμή.

Σε αυτό το μέτωπο, που από νωρίς χθες το βράδυ είχε περάσει το κανάλι του Μόρνου, είχε επικεντρωθεί η προσοχή πυροσβεστών και εθελοντών. Κυρίως από τη στιγμή που το σκοτάδι καθήλωσε στο έδαφος τις εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Νωρίς το βράδυ έφτασαν στην Αττική με ελικόπτερο «Σινούκ» 30 πυροσβέστες από Θεσσαλονίκη. Ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και από τη Στερεά. Η νύχτα ήταν μεγάλη. Η ένταση του ανέμου κόπασε προσωρινά, φούντωσε όμως και πάλι όταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν μεσάνυχτα.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αγωνία. Καθώς κανείς δεν ήθελε να τον βρει ένα ξημέρωμα που να θυμίζει καλοκαίρι του 2007. Να τον γυρίσει, δηλαδή, δυο χρόνια πίσω…

Αργυρώ Μωρού

Πηγή: Ελευθεροτυπία