Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Βιβλική καταστροφή (πυρκαγιά στη Βόρεια Αττική)

22 Αυγούστου 2009

Βιβλική καταστροφή (πυρκαγιά στη Βόρεια Αττική)

Pirkagia

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στις 21.40 στο Γραμματικό, στην περιοχή Σέσι.  Ανυπολόγιστο είναι μέχρι στιγμής το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής καθώς γίνεται στάχτη ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στην Αττική.

Η φωτιά, που έχει διασπαρεί σε πολλά μέτωπα, καταστρέφει πυκνόφυτη δασική έκταση πολλών χιλιομέτρων. Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά αυλές σπιτιών ενώ ήδη έχουν εκκενωθεί τα πρώτα σπίτια στην περιοχή του Μαραθώνα. Αναφορές κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας.
Προληπτικά αποφασίστηκε η απομάκρυνση αντιαεροπορικών πυραύλων που φυλάσσονται στο στρατόπεδο Βαρνάβα, που δεν έχει εκκενωθεί.

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, στην περιοχή Μαύρο Βουνό ανάμεσα από τις κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού προστέθηκε άλλο ένα στο ρέμα προς Μαραθώνα, που χωρίζει τις δύο περιοχές και η φωτιά αυτή την στιγμή κινείται προς τη λίμνη του Μαραθώνα.

Το έργο της πυροσβεστικής δυσχεραίνουν η μορφολογία του εδάφους και οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 και 6 μποφόρ που τροποποιούν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς.

Επί τόπου έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Από εδάφους επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 35 υδροφόρα οχήματα και 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος τις επίγειες δυνάμεις ενισχύουν έξι ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, η πρωτη εστία έγινε αντιληπτή πολύ κοντά στο σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΑ. Γίνεται λόγος για εμπρησμό.

Ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίνος Κούκης από το πρωί απευθύνει έκκληση για βοήθεια τονίζοντας ότι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται.

Ο καπνός έχει σκεπάσει μεγάλες εκτάσεις του λεκανοπεδίου, από τα βορειανατολικά προάστεια έως την Ηλιούπολη, τη Γλυφάδα και ακόμη νοτιότερα, ενώ είναι ορατός ακόμη και από την Εύβοια.

Το βράδυ θα κοπάσουν οι άνεμοι. Στις πληττόμενες περιοχές, έπνεαν άνεμοι 5 έως 6 μποφόρ. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις οι ανεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν μόνο από αργά το απόγευμα.

Σε εξέλιξη οι φωτιές στη Ζάκυνθο

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που ξέσπασαν την Πέμπτη σε δασικές περιοχές, η πρώτη και αρχική στο δημοτικό διαμέρισμα Βολιμών, η δεύτερη στο δημοτικό διαμέρισμα Αναφωνήτριας και η τρίτη στο δημοτικό διαμέρισμα Μαριών του δήμου Ελατιών, βορειοδυτικά της Ζακύνθου.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ήδη δύο ελικόπτερα και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Προς το παρόν έχει αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστροφή σε σπίτια και αγροικίες και το μέτωπο της φωτιάς κινείται κυρίως στις δασικές περιοχές.

Προειδοποίηση της ΓΓΠΠ

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο για τις Νομαρχίες Λέσβου , Χίου , Σάμου, Ευβοίας , Ανατολικής Αττικής , Δυτικής Αττικής , Αθηνών και Πειραιώς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, οι πολίτες παρακαλούνται:
να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.
να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κουντούρης

Πηγή: Έθνος