Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μέτωπο πολλών χιλιομέτρων – Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική

22 Αυγούστου 2009

Μέτωπο πολλών χιλιομέτρων – Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική

Αθήνα

Τελευταία ενημέρωση 22/08/09 12:00 

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στη βορειοανατολική Αττική, σε ένα μέτωπο που εκτείνεται από το Γραμματικό και το Βαρνάβα μέχρι και τον Μαραθώνα.

Στην περιοχή επιχειρούν 35 πυροσβεστικά οχήματα με 121 πυροσβέστες και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Επίσης από τις 6.15 το πρωί του Σαββάτου επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και εννέα αεροσκάφη.

Δεκάδες υδροφόρες από δήμους όλης της περιοχής σπεύδουν στα σημεία της φωτιάς.

Η φωτιά έμοιαζε ότι θα τεθεί υπό έλεγχο αργά το βράδυ της Παρασκευής. Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, υπάρχουν πολλές καταγγελίες κατοίκων ότι συνδέεται με την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Αλλωστε όπως δήλωσαν κάτοικοι, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το σημείο κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ.

Τις καταγγελίες θα εξετάσει το αντίστοιχο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.

Σε κάθε περίπτωση, οι ισχυροί άνεμοι και το γεγονός ότι δεν πετούσαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: η φωτιά πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ.Καπάκης έκανε λόγο για μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς πρόκειται για μια μεικτή ζώνη από δάσος και κατοικίες.

Στην κοινότητα του Βαρνάβα και στο Γραμματικό οι φλόγες άγγιξαν τα πρώτα σπίτια, ενώ κτηνοτρόφος εγκλωβίστηκε στην Αγία Τριάδα. Λίγες ώρες αργότερα μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

Οι προσπάθειες των επίγειων τμημάτων επικεντρώνονται στο να κρατήσουν τα μέτωπα μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Οι κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει (από το σύννεφο καπνού) ούτε ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στρατιωτικά οχήματα μετέφεραν συστοιχίες πυραύλων από το στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στον Βαρνάβα. Οι πύραυλοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο στρατόπεδο στο Καπανδρίτι.

Πάντως, το υπουργείο Αμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας.

Επίσης, μεγάλο μέρος της Αττικής έχει καλυφθεί από ένα πυκνό σύννεφο καπνού (φωτ. Eurokinissi).

Ο δήμαρχος Μαραθώνα έκανε έκκληση μέσω του ΑΝΤ1 για την αποστολή ισχυρών επίγειων και ενάεριων δυνάμεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοτάρχης Γραμματικού Ν.Κούκης.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Α.Βούλγαρης, είπε επίσης στον ΑΝΤ1 ότι οι φωτιές είναι πολύ μεγάλες και έκανε επίσης έκκληση για περισσότερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πύρινο μέτωπο στη Ζάκυνθο, στις Μαριές, το Στόμιο και το Στρογγυλό, όπου έχουν καεί πάνω από 3.000 στρέμματα.

Στις περιοχές, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα κοινό μέτωπο φωτιάς, επιχειρούν 2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων.

Εν τω μεταξύ πολύ υψηλός είναι και το Σάββατο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια και στο σύνολο του νομού Αττικής.

Newsroom ΔΟΛ