Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μέσα στις πόλεις οι φλόγες – Ο πύρινος εφιάλτης και το χάος αφανίζουν την Αττική

23 Αυγούστου 2009

Μέσα στις πόλεις οι φλόγες – Ο πύρινος εφιάλτης και το χάος αφανίζουν την Αττική

 Αθήνα

Τελευταία ενημέρωση 13:10

Συνεχίζει για τρίτη ημέρα το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Αττική, σε Μαραθώνα, Ντράφι, Παλλήνη, Ανω και Κάτω Σούλι, Πικέρμι, Παλαιά Πεντέλη, Αγιο Στέφανο, Διόνυσο και Παλλήνη. Πάνω από την καμμένη περιοχή πέταξε ο πρωθυπουργός. Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, καθώς και πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η φωτιά κατακαίει την περιοχή από τον Μαραθώνα έως την Παλλήνη. Οι φλόγες μπήκαν στην πόλη του Μαραθώνα. Στον Αγιο Στέφανο, ο οποίος εκκενώνεται, στην Παλλήνη, στο Πικέρμι, στην Ανοιξη, στη Δροσιά και στην Ανθούσα έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια, ενώ η φωτιά έφτασε και στον Διόνυσο, όπου η περιοχή Αιολίς εκκενώνεται.

Η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Πεντέλης, ενώ εκκενώθηκε η πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης, καθώς η φωτιά περνά μέσα από τα σπίτια. Δόθηκε εντολή για εκκένωση του κέντρου του Αγίου Στεφάνου, καθώς η φωτιά μαίνεται εκτός ελέγχου.

Τα αεροσκάφη επιχειρούν πλέον μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ δεν είναι καθόλου ευοίωνη, αφού δεν προβλέπει σημαντική μείωσή τους για τις επόμενες ώρες.

Ο πρωθυπουργός πέταξε το πρωί της Κυριακής με ελικόπτερο πάνω από τις καμμένες περιοχές, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ και του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών Χρ.Μαρκογιαννάκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επιστρέφει στην Αθήνα από τα Ιωάννινα λόγω της κατάστασης που προέκυψε στη ΒΑ Αττική από τις πυρκαγιές.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τα αίτια της καταστροφικής φωτιάς διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Σακελλάκος.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα.

Παράλληλα, ασθενοφόρα βρίσκονται σε όλες τις περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Κάτοικοι της Παλλήνης καταγγέλλουν ότι ακούστηκαν εκρήξεις από την περιοχή των εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα. Ωστόσο, από το σχολείο τονίστηκε ότι οι εκρήξεις δεν ήταν από τις εγκαταστάσεις του.

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, δόθηκε εντολή για εκκένωση του Αναρρωτηρίου Πεντέλης (παλιό ΠΙΚΠΑ). Τα 28 παιδιά του Αναρρωτηρίου θα μεταφερθούν με λεωφορείο της ΕΘΕΛ σε ασφαλή χώρο, με τη μέριμνα της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδας, «Αλληλεγγύη».

Επιπλέον, αποφασίστηκε από το Σάββατο η εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, (Παλιό Νταού) με τη μεταφορά με ασθενοφόρα των 15 από τα 16 συνολικά παιδιά που φιλοξενούσε, στο Αγλαΐα Κυριακού, και το άλλο παιδί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου.

Εν τω μεταξύ, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρούνται στις περιοχές που μαίνεται η πυρκαγιά. Δεν υπάρχει πάντως κίνδυνος, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, η φωτιά δεν έχει επηρεάσει το δίκτυο υψηλής τάσης. Στη μέση τάση, τέσσερις γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε προληπτικά είτε λόγω βλάβης, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης με καμμένους στύλους και γραμμές, και 80 υποσταθμούς εκτός λειτουργίας.

Περισσότεροι από 200 τεχνικοί της ΔΕΗ και εργολάβοι βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς και έχουν ξεκινήσει ήδη τις εργασίες αποκατάστασης στα σημεία που σβήνει η φωτιά.

Οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Οδηγίες προς τους κατοίκους σπιτιών, στα οποία πλησιάζει φωτιά, μετέδωσε εκ νέου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας:

– Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

– Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

– Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.

– Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός και καύτρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

– Αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη απομακρυνθείτε από τον χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

– Εάν η διαφυγή σας δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη, μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

– Αν παραμείνετε στο σπίτι, μπείτε μέσα σε αυτό μαζί με όλη την οικογένεια σας και συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.

– Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.

– Αν αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

* Με απόφαση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, που θα επικυρωθεί στο ΔΣ της ερχόμενης Τετάρτης 26 Αυγούστου, η ΚΕΔΚΕ θα συμβάλλει με το ποσό των 500.000 ευρώ από το αποθεματικό της στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στους πληγέντες δήμους και κοινότητες της ΒΑ Αττικής από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά.

* Με εντολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και στo πλαίσιo του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προσφέρθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου καταλύματα, τροφή και νερό για τους κατοίκους των περιοχών της ΒΑ Αττικής που έχουν πληγεί από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά.

* Αναβάλλεται, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ενάντια στον αντικομμουνισμό, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα.

Πηγή: in.gr