Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ώρες αγωνίας για την Αττική

24 Αυγούστου 2009

Ώρες αγωνίας για την Αττική

24-08-09_293449_191

Πύρινα μέτωπα σε Καλλιτεχνούπολη, Ραμνούντα, Διόνυσο, Νέα Μάκρη, Διώνη προς Πικέρμι και Νταού Πεντέλης. 170.000 περίπου στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών έχουν γίνει στάχτη. Εκκενώνεται το Πόρτο Γερμενό. Βλάβη σε Canadair που επιχειρούσε στη Νέα Μάκρη.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η βορειοανατολική Αττική, καθώς οι αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς εξακολουθούν να απειλούν τους κατοίκους της περιοχής.

Οι ισχυροί άνεμοι είναι ο μεγάλος σύμμαχος των πυρκαγιών, που εξακολουθούν να κατακαίνε την Αττική, με επίκεντρο του μένους τους τις μεσημβρινές ώρες το Πικέρμι και το Πόρτο Γερμενό.

Το μεγάλο μέτωπο της βορειοανατολικής Αττικής αφού κατέκαψε 150.000 στρέμματα δάσους, το μεσημέρι είχε περιοριστεί στο ύψος του Πικερμίου, δύο χιλιόμετρα από τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις διέκοψαν τη διέλευση των οχημάτων από τη λεωφόρο Μαραθώνος, προκειμένου να αποφευχθούν εγκλωβισμοί τους, ενώ λίγο νωρίτερα στην περιοχή εγκλωβίστηκε από τους καπνούς και τις φλόγες και καταστράφηκε ένα πυροσβεστικό όχημα του δήμου Πικερμίου.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις καίνε το απομείναν πράσινο, ενώ ισχυροί άνεμοι και τα σύννεφα του καπνού εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα των αεροσκαφών ως προς την ακρίβεια του σημείου όπου απαιτείται ρίψη νερού.

Νωρίτερα, το μέτωπο της πυρκαγιάς από το Νταού Πεντέλης, κατευθυνόμενο προς τα νότια, απείλησε την Καλλιτεχνούπολη -την καταστροφή της οποίας απέτρεψαν την τελευταία στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις- και στη κατέβηκε στον οικισμό Διώνη του Πικερμίου καίγοντας μεγάλες δασικές και αγροτολιβαδικές εκτάσεις και προξενώντας μεγάλες καταστροφές σε πευκοδάσος.

Επίσης, νωρίς το πρωί αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Ανατολή της Νέας Μάκρης, θέτοντας σε κίνδυνο τη Μονή Εφραίμ, η οποία εκκενώθηκε και τελικά διασώθηκε, ενώ κατακάηκε μεγάλη έκταση πευκοδάσους.

Στη βορειοανατολική Αττική επιχειρούν σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής 132 οχήματα με 278 πυροσβέστες, 191 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 16 αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και 42 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Κύπρο. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης βοηθούν δυνάμεις του στρατού, με 300 στρατιώτες, 29 πυροσβεστικά οχήματα, 14 υδροφόρες και επτά οχήματα χωματουργικών εργασιών.

Μηχανική βλάβη σε πυροσβεστικό αεροσκάφος

Μηχανική βλάβη υπέστη πυροσβεστικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια υδροληψίας, στην περιοχή του Σχοινιά.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το περιστατικό σημειώθηκε στις 12.15, όταν κατά τη διάρκεια της υδροληψίας στην περιοχή του Σχοινιά απεσπάσθη ο αριστερός πλωτήρας αεροσκάφους CL-415.

Το αεροσκάφος βρίσκεται στην επιφάνεια, το πλήρωμα δεν κινδυνεύει, ενώ αποστέλλεται ειδικευμένη ομάδα για την αποκατάσταση της βλάβης, γνωστοποίησε περαιτέρω το ΓΕΑ.

Μέτωπα σε όλη τη χώρα

Στο Πόρτο Γερμενό οι αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν στις 11 το πρωί τη διαδικασία εκκένωσης του οικισμού, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1.30μμ και οι κάτοικοι προωθήθηκαν στα Βίλια.

Η φωτιά πέρασε από τον οικισμό Προσήλι και προσπαθεί να ανακοπεί από τα 12 πυροσβεστικά οχήματα και με άλλες επίγειες δυνάμεις, ενώ ελικόπτερα συνεχίζουν τις ρίψεις νερού, ωστόσο, το βόρειο μέτωπο προς τον Κιθαιρώνα μαίνεται ανεξέλεγκτα.

Στην Κάρυστο, η πυρκαγιά πέρασε δύο φορές (χθες και σήμερα) από το χωριό Μετόχι, προξενώντας καταστροφές περίπου στο 60% των αγροτολιβαδικών εκτάσεων. Τα αεροσκάφη, λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών, δεν κατάφεραν περισσότερες από τρεις ρίψεις νερού, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που είχαν προσέλθει από Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα, όπως δήλωσαν κάτοικοι του χωριού, δεν συνέβαλαν ιδιαίτερα στην πυρόσβεση, λόγω του ότι δεν ήξεραν τα τοπωνύμια και τη χαρτογράφηση της περιοχής.

Η φωτιά περιορίστηκε στο ρέμα μεταξύ Μετόχι και Αετού, ωστόσο το μεσημέρι το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν ένα χιλιόμετρο πάνω από τον Αετό με κατεύθυνση προς το χωριό. Σημειώνεται ότι στο Μετόχι δεν λειτουργεί το δίκτυο της ύδρευσης, όπως και το δίκτυο του ηλεκτρικού για να δίνει ρεύμα στις γεννήτριες.

Εκκένωση του οικισμού στο Πόρτο Γερμενό

Εντολή για εκκένωση του οικισμού στο Πόρτο Γερμενό έχει δοθεί από τη στιγμή που η φωτιά άρχισε να απειλεί την κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με την αντινομάρχη Δυτικής Αττικής, υπεύθυνη για τον τομέα πολιτικής προστασίας, Σταυρούλα Δήμου. Η κ. Δήμου ανέφερε ότι πολλοί κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι βρίσκουν καταφύγιο στην παραλία και μέσα στη θάλασσα.

Στο άλλο δύσκολο πύρινο μέτωπο στο Πικέρμι, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμεσίνης, επιβεβαίωσε ότι κάηκε πυροσβεστικό όχημα της κοινότητας Πικερμίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμεσίνη, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας, Κώστας Ξηντάρας, κινδύνεψε από τις φλόγες, καθώς είχε εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο πυροσβεστικό όχημα. Κατάφερε δε να ξεφύγει με ελαφρά εγκαύματα.

Σε εξέλιξη φωτιά στην Καμαρωτή Χίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καμαρωτή του Δήμου Ιωνίας, στη Χίο. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή από τη φωτιά.

Για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν 14 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Ομάδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης επιχειρεί στη ΒΑ Αττική

Δεκαμελής αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το πρωί στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, συνδράμοντας με τρία οχήματά της το έργο των εκεί σωστικών συνεργείων.

Η 10μελής ομάδα αναχώρησε τα μεσάνυχτα από τη Θεσσαλονίκη -με ένα πυροσβεστικό, ένα ασθενοφόρο κι ένα ειδικό όχημα απεγκλωβισμού- και ήδη πραγματοποιεί επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές, στο πλευρό της υπάρχουσας δύναμης της ΕΟΔ.

Σε ύφεση οι πυρκαγιές στην Αχαΐα

Σε ύφεση βρίσκεται το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στις κοινότητες Άρλα και Ελαιοχώρι στη δυτική Αχαΐα.

24-08-09_293449_311

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περίπου 250 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, χωρίς να κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές. Στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Επίσης σε ύφεση βρίσκεται και ένα δεύτερο μέτωπο φωτιάς, που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής σε περιοχή κοντά στην ιερά μονή Ομπλού, στον δήμο Μεσσάτιδος Αχαΐας.

Η φωτιά έχει κάψει περίπου πέντε στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, ενώ και σε αυτήν την περιοχή παραμένουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικές δυνάμεις, για αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Μάχη με τις φλόγες

Σπίτια κάηκαν στη Ροδόπολη, το Γραμματικό, τον Βαρνάβα, το Μαραθώνα, την Αγ. Παρασκευή στον Άγιο Στέφανο, την Πάντειο Πολιτεία, τον Αγ. Αθανάσιο Παλλήνης, την Ανθούσα και το Κάτω Σούλι. Ο άνεμος είναι από το Σάββατο ενισχυμένος και φτάνει τοπικά τα επτά μποφόρ, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αναζωπυρώσεις σε αρκετές περιοχές.

Την Κυριακή, μέχρι τη δύση του ηλίου, στις εναέριες επιχειρήσεις πήραν μέρος τα δύο ιταλικά αεροπλάνα που κατέφτασαν στη χώρα μας, ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων. Αναμένονται τα αεροσκάφη από Γαλλία και Αυστρία, καθώς και το κυπριακό ελικόπτερο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά, κατόπιν προφορικής συνεννόησης με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδα Κουρή.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στις περιοχές που πλήττονται από την πυρκαγιά είναι εντοπισμένα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση με σημαντικότερα αυτή τη στιγμή στη Νέα Μάκρη και την περιοχή του Αγίου Πέτρου. Δεν υπάρχει, πάντως, κίνδυνος, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

Η φωτιά δεν έχει επηρεάσει το δίκτυο υψηλής τάσης. Περισσότεροι από 200 τεχνικοί της ΔΕΗ και εργολάβοι βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς και έχουν ξεκινήσει ήδη τις εργασίες αποκατάστασης στα σημεία που σβήνει η φωτιά.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Σακελλάκος. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Δ. Γκύζη.

Ευρωπαϊκή στήριξη

Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε το Σάββατο (22 Αυγούστου), τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας υποβάλλοντας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MIC) αίτημα συνδρομής με Ευρωπαϊκές Μονάδες εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης. Ήδη επιχειρούν τα δύο ιταλικά αεροσκάφη που κατέφτασαν στη χώρα μας, ενώ σύντομα αναμένεται να φτάσουν δύο αεροσκάφη από τη Γαλλία.

Εξάλλου, βοήθεια σε έμψυχο και άψυχο υλικό αποστέλλει η Κύπρος. Ήδη, ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο έχει φθάσει στη χώρα μας, ενώ από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο αναχώρησε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Αεροπορίας, μεταφέροντας πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα. Δεύτερο αεροσκάφος αναμένεται για να μεταφέρει και άλλη βοήθεια. Στην Ελλάδα αποστέλλονται 60 συνολικά δασοπυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών και τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα.

24-08-09_293449_461

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού έγινε γνωστό ότι τέσσερα ελικόπτερα τύπου Χίουι πραγματοποιούν εναέρια επιτήρηση στις περιοχές Ανατολικής Στερεάς, Εύβοιας και Ανατολικής Πελοποννήσου για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών.

Εξάλλου, η Αυστρία θα στείλει έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα στην Ελλάδα. Ο αυστριακός στρατός θα θέσει στη διάθεση της Ελλάδας τρία ελικόπτερα Agusta Bell AB 212 που μπορούν να ρίξουν 1000 λίτρα νερού, καθώς και μικρά αεροπλάνα Pilatus PC-6 Turbo Porter που μεταφέρουν το καθένα 800 λίτρα νερού, διευκρίνισε το υπουργείο. Τριάντα στρατιωτικοί και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο Hercules C-130 θα συνοδέψουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το MIC, και τα ομόλογα Εθνικά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, COAU στη Ρώμη και COGIC στο Παρίσι για το συντονισμό της Ευρωπαϊκής συνδρομής και την άμεση εμπλοκή της στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, την ετοιμότητα της Βουλγαρίας να συνδράμει την Ελλάδα σε πυροσβεστικά οχήματα, εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνικά μέσα εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Εκκενώθηκαν νοσοκομεία και κατασκήνωση

Για την πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων, ασθενείς του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων στην Παλαιά Πεντέλη, μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει δοθεί εντολή για εκκένωση του Αναρρωτηρίου Πεντέλης (παλιό ΠΙΚΠΑ).

Επιπλέον, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του καπνού, αποφασίστηκε και η εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, (Παλιό Νταού) με τη μεταφορά, με ασθενοφόρα, των 15 από τα 16 συνολικά παιδιά που φιλοξενούσε, στο Αγλαΐα Κυριακού, και το άλλο παιδί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου. Το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκε η κατασκήνωση Αθητάκη στο Γραμματικό. Τα 77 παιδιά μεταφέρθηκαν στο ποδηλατοδρόμιο όπου τα περιμέναν οι γονείς τους να τα παραλάβουν.

Υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς σήμερα

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προβλέπει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα, εφιστώντας την προσοχή και την λήψη μέτρων από τους πολίτες. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς προβλέπεται για πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Χίου, και Σάμου.

Ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος επέστρεψε το μεσημέρι της Κυριακής στην Αθήνα από τα Ιωάννινα, επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την εξέλιξη της κατάστασης με τις πυρκαγιές και ειδικότερα για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική.

Κ. Καραμανλής: «Η υπερπροσπάθεια συνεχίζεται»

Το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής επισκέφτηκε στις 10.30 το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αφού ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς, χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολη και ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού: «Ενημερώθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων από τους αρμόδιους. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Η υπερπροσπάθεια συνεχίζεται, σε όλα τα μέτωπα και στη διάρκεια της νύχτας από τις επίγειες δυνάμεις. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή την πολύ δύσκολη μάχη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ