Γέρ. Σωφρόνιος 'ΕσσεξΟρθόδοξη πίστηΠολυμέσα - Multimedia

Η αποστασία και ο πόλεμος

26 Αυγούστου 2009

Η μεγαλύτερη εγκατάλειψη από τον Θεό είναι ο πόλεμος. Στον πόλεμο εκδηλώνεται όλη η αγριότητα, η κτηνωδία του ανθρώπου. Τις τελευταίες δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες εμπολέμων καταστάσεων σε πολλές χώρες της οικουμένης. Οι μοιραίοι τόποι: Ιράκ, Ιράν, Σερβία, Αφγανιστάν, Γεωργία, Τσετσενία κ.ά. Θύματα; Αθώες ψυχές. Μία από αυτές τις ψυχές ήταν και ο νεομάρτυρας Ευγένιος Ροντιόνωφ, ο οποίος αρνήθηκε να γίνει μουσουλμάνος για να σώσει τη ζωή του, όταν αιχμαλωτίστηκε από αντάρτες Τσετσένους. Δεν θέλησε να αποχωριστεί το σταυρό του και να απαρνηθεί την πίστη στον Εσταυρωμένο και εσφάγη ως αμνός στις 23 Μαΐου 1996 (βλ. παλαιότερο άρθρο στο ιστολόγιό μας Νεομάρτυς Ευγένιος Ροντιόνωφ). Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε τη μητέρα του Ευγενίου, που εξιστορεί πώς έγινε το μαρτύριο του γιου της. Οι αντάρτες Τσετσένοι της έδωσαν και βιντεοκασέτα που είχαν τραβήξει οι ίδιοι με το μαρτύριο. Τον έσφαξαν με μαχαίρι κόβοντας εντελώς το κεφάλι του.

Ο απόστολος Παύλος λέει ότι πριν την δεύτερη παρουσία του Χριστού θα γίνει η αποστασία του ανθρώπου από το δρόμο της αρετής, της χριστιανικής ζωής. Η πιο έκδηλη μορφή αποστασίας είναι ο πόλεμος. Ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ σε επιστολή που είχε στείλει στην αδελφή του Μαρία στις 3 Ιουνίου 1966 (δηλ. πριν 43 χρόνια!!!) αναφέρει σχετικά:

«Μετά από τόσα πολλά χρόνια αδιάκοπης σχεδόν αλληλοεξοντώσεως των ανθρώπων επάνω στη γη, για την οποία δικαιολογούνται όλοι αδιάκοπα μπροστά στον ίδιο τον εαυτό τους, είναι αδύνατο να περιμένουμε ότι αυτοί θα τολμήσουν να ατενίσουν το ύψος του Ουρανού και να ονομάσουν τον Θεό Πατέρα τους. Στις ημέρες μας η “αποκτήνωση” του κόσμου έλαβε φοβερές διαστάσεις. Η  έκπτωση από τη χριστιανική πίστη κατά την αυθεντική της ουσία έχει γίνει καθολικό φαινόμενο. Η λέξη που χαρακτηρίζει τον αιώνα μας είναι αποστασία.

Φοβάμαι λοιπόν ότι μόνο η αύξηση των συμφορών μπορεί τώρα να οδηγήσει τους ανθρώπους στα παθήματα εκείνα που θα φανούν πραγματικά κρίσιμα, και τα οποία θα διεγείρουν σε αυτούς πάλι την ικανότητα να αντιληφθούν την πρωταρχική τους φύση κατ’ εικόνα Θεού. Τότε θα βασιλεύσει η ειρήνη στη γη. Όσο όμως οι άνθρωποι παραμένουν όμοιοι με τα άγρια θηρία, δεν πρέπει να αναμένουμε ειρήνη επάνω στη γη. Είναι μάταιες όλες οι προσπάθειες με τις οδούς της διπλωματίας και με άλλα παρόμοια μέσα για την αποτροπή της συμφοράς του πολέμου. Είναι πρωτίστως απαραίτητη η πνευματική αναγέννηση του ανθρώπου, απαραίτητη η “ανθρωποποίηση” του θηριώδους αυτού κόσμου»  (Αρχιμ. Σωφρονίου, Γράμματα στη Ρωσία, έκδ.  Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας 2009, σ. 135).

Ο Θεός που από τις πέτρες μπορεί να αναστήσει τέκνα του Αβραάμ, να μας αναγεννήσει μέσα από αυτήν την σαπίλα!!!