Ορθόδοξη πίστηΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Κοιμήσεως Χάρις (Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βατοπαίδι, φωτογραφικό οδοιπορικό)

31 Αυγούστου 2009

Κοιμήσεως Χάρις (Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βατοπαίδι, φωτογραφικό οδοιπορικό)

DSC_1701

Αξιωθήκαμε και εφέτος να παραβρεθούμε στην Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παρασκευή 15/28 Αυγούστου). Μέγα το γεγονός για την Ορθοδοξία αλλά ακόμα μεγαλύτερο για το Περιβόλι της Παναγίας. Είμασταν μία ομάδα 8 προσκυνητών και περιμέναμε με πνευματικό ενδιαφέρον την τέλεση της εορτής.

DSC_1667

Στην απογευματινή τράπεζα είδαμε με χαρά περί τα 400 άτομα στην Τράπεζα. «Πληθαίνει η Χάρις» σκεφτήκαμε παρά τις βολές που δέχτηκε (και δέχεται) η Μονή. Κατόπιν ακολούθησε η ψυχωφελή συνομιλία μας με τον Γέροντα Εφραίμ στο Συνοδικό της Μονής και μετά ξεκίνησε η κατανυκτική αγρυπνία, όπου άοκνοι μοναχοί και προσκυνητές μείναμε για περισσότερο από 7 ώρες στο καθολικό.

Το πρωί μάς βρήκε στην εορταστική Θεία Λειτουργία όπου με χαρά είδαμε την Αδελφότητα της Μονής να μεγαλώνει κατά ένα μέλος με την κουρά ενός ακόμα μοναχού.

DSC_1681

Μετά τη Θεία Λειτουργία συγκεντρωθήκαμε στο Συνοδικό της Μονής.

DSC_4028

Η εορταστική τράπεζα ακολούθησε με τον κόσμο να ξεχειλίζει και από τους γύρω χώρους και τη χαρά από τις ψυχές μας.

DSC_3938

Την επόμενη της Κοιμήσεως, το Σάββατο 16/29 Αυγούστου, εορτάστηκε και η μνήμη του οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού –ο οποίος ως γνωστό κοιμήθηκε την εορτή της Κοιμήσεως– με την παρουσία και ευλογία του Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου, του Γέροντά μας Εφραίμ και του Δικαίου της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα (Σεράι) Γέροντα Εφραίμ.

Ο μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος

Ο μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος

Μετά από μια κοπιαστική νύχτα με τον Όρθρο έγινε η πρωινή Θεία Λειτουργία, στην οποία τελέσθηκε και η χειροτονία Διακόνου που για πολλούς από εμάς ήταν καινή πνευματική εμπειρία. Όπως ανέφερε και ο Γέροντας, εκτός από τη Μονή η ίδια η Εκκλησία γίνεται δυνατότερη και πλουσιότερη με την ένταξη ενός ιερωμένου στους κόλπους της.

DSC_1808

DSC_4100

Πλήρεις πνευματικής τροφής και χαράς ολοκληρώσαμε και αυτή την επίσκεψη. Ευγνώμονες προς την Υπεραγία Θεοτόκο και τους πατέρες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου που τόσο κόπο καταβάλουν κάθε φορά για τη φιλοξενία μας και μετά από ένα τελευταίο προσκύνημα στον τάφο του πρόσφατα κοιμηθέντος Γέροντα Ιωσήφ, αναχωρήσαμε για τον προορισμό μας εκτός Αγίου Όρους.

DSC_4087

XN1J6380

XN1J6485

XN1J6067

Ανυπομονούμε για την επόμενη επίσκεψη. Ο Θεός ας έχει καλά το Γέροντα και τους Μοναχούς.

Μ. Φουστέρης, Π. Ανδρέου