Θεολογία και Ζωή

Πρωινό ξύπνημα? Ευχαριστώ δεν θα πάρω… (μερικές προτάσεις που θα άρεσαν στα παιδιά και σε σάς)

11 Σεπτεμβρίου 2009

Πρωινό ξύπνημα? Ευχαριστώ δεν θα πάρω… (μερικές προτάσεις που θα άρεσαν στα παιδιά και σε σάς)

time to wake up

Συντάκτης: Ναντίνα Κούλη (Δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας )

Πόσες φορες θελήσατε να σταματήσει να ακούγεται αυτος ο ενοχλητικός θόρυβος που προέρχεται από αυτό το απαίσιο ρολοι?Που με το που που θα ανοιξουμε τα ματια μας,θα μας κοιταξει επιβλητικα για να μας υπενθυμισει ότι άλλη μια γεματη μερα ξεκινα και ναι, ναι ότι ειμαστε ηδη καθυστερημενοι.

Αλι και τρεις αλι και εσυ αλαντιν με το μαγικο λυχναρι,γυρνα σε παρακαλω το χρονο πισω και κανε με να κοιμαμαι παλι…Αυτή θα ηταν μια ευχη που μικροι και μεγαλοι θα θελαμε να πραγματοποιουταν κάθε μερα την πρωινη ωρα..Δυστυχως όμως για ολους μας ο χρονος είναι μια επινοηση του ανθρωπου για να γινονται ολες οι δουλειες οπως πρεπει.

Ισως να μην μπορουμε να τον σταματησουμε γιατι μονιμως φοραει τα αθλητικα του και τρεχει,αλλά στο χερι μας είναι να τον κανουμε πιο ευχαριστο.

Ας ξεκινησουμε όμως λεγοντας μια μεγαλη αληθεια.Αγαπημενοι μου μεγαλοι η ωρα είναι καθαρα ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ..δεν εχει καμία απολύτως σχέση με τον κόσμο των μικρών,για ένα απλούστατο λόγο ¨¨απλά δεν ΑΦΟΡΑ τα παιδια.Η ώρα είναι μια δύσκολη κατάκτηση για τα παιδια.Τα νήπια αντιλαμβάνονται το χρόνο μόνο σε συνδυασμό με γεγονότα και όταν πρόκειται βέβαια να έχουν να περιμένουν κατι,αλλά και πάλι μόνο συμβολικά π.χ όταν έξω γίνει βράδυ ετοιμαζόμαστε για ύπνο..

Ακριβως λοιπον για αυτό το λογο τα πρωινα των μεγαλων γινονται δυσαρεστα αρκετες φορες στην προσπαθεια τους να ετοιμαστουν γρηγορα μαζί με τα παιδια τους.Επικρατει ενας εκνευρισμος ανευ προηγουμενου,πλυσου γρηγορα,ντυσου έτσι,κανε αλλιιως…πολλες πληροφοριες για ένα μικρο παιδι που το μονο που εχει στο μυαλο του εκεινη την ωρα είναι λιγο παιχνιδι ακομα στο κρεβατι.

Γνωριζω αρκετα καλα ότι κατι τετοιο θα ηταν ανεφικτο με το χρονο να σε πιεζει ,όμως ένα παιδι επαναλαμβανω δεν μπορει να το νιωσει.Έτσι αγαπημενε μου μεγαλε βαλε μια μαγικη συνταγουλα στο μυαλο σου και όλα θα πανε καλα..1 δοση υπομονης,2 κουταλακια του γλυκου κατανοηση και ένα ποτηρι του νερου υποχωρηση…

Καλα διαβασες αυτά χρειαζονται και το παιδακι σας θα γινει πεντανοστιμο..εμ περισσοτερο υπακουο ηθελα να πω.Οπου τα παιδια μας δεν υποχωρουν είναι δουλεια των μεγαλων να το κανουν,μιλωντας παντα σε φυσιολογικα πλαισια εχοντας υποψην μας παντα τα παραπανω.

Τι θελει ένα παιδι? Παιχνιδι..ωραια λοιπον ας του δινουμε και εμεις γερες δοσεις παιχνιδιου μεσα από τεχνασματα που θα το κανουν και περισσοτερο υπευθυνο. Έτσι θα εχουμε επιτευξει και διπλο στοχο,όχι πλεον ανησυχα πρωινα γεματα γκρινια και υπευθυνοτητα για τα παιδια μας.

Να λοιπον μερικες ωραιες προτασεις που θα αρεσαν στα παιδια αλλά θα εκαναν και εσας πιο ευελικτους στην πρωινη ζωνη

1) Βαλτε 10 λεπτα πιο νωρις το ξυπνητηρι το πρωι έτσι ώστε να μπορεσετε να τεντωθειτε και εσεις με την ησυχια σας πριν σηκωσετε τα παιδια σας..ευχαριστημενος γονιος = ευχαριστημενο παιδι …

2) Σηκωθειτε από το κρεβατι σας και αναψτε την καφετιερα που θα την εχετε ετοιμασει από βραδυς..έτσι σε πολύ λιγο θα εχετε και καφε ετοιμο…

3) Βαλτε μουσικη να ακουγεται στο σπιτι και δωστε λιγο ενταση ..ολες οι διαδικασιες γινοντια πιο ευχαριστα υπο την μουσικη συνοδεια.Ανεβαζει την διαθεση κατακορυφα..Αν δεν θελετε καποιο σταθμο εχετε μεσα ετοιμο ένα σιντι με τα λατρεμενα σας κομματια.

4) Κατοπιν κατευθυνθειτε στο δωματιο των παιδιών (,αν δεν εχουν ηδη σηκωθει) εφευρετε ένα δικο σας αστειο ηρωα που κάθε πρωι θα τρωει τις καλτσες του παιδιου σας και θα το ευχαριστιεται καθως εσεις θα του τις φορατε..θα ξεκαρδιζεται στα γελια και εσεις θα κανετε τις απαραιτητες διαδικασιες.

5) Για να ντυνεται σχετικα γρηγορα το παιδι σας παιξτε το παιχνιδι ξεκιναω – σταματαω. Εξηγηστε του ότι με το ξεκιναω πρεπει να προσπαθησει να ντυθει οσο πιο γρηγορα γινεται για να κερδισει ένα βραβειο.(εχοντας πει από το βραδυ πιο θα είναι αυτό το βραβειο)στο ακουσμα της λεξης σταματαω το παιδι παγωνει τα παντα..και αν εχει καταφερει να ντυθει κερδιζει.Παραλληλα εσεις ετοιμαζεται το δευτερο παιδακι σας αν εχετε…

6) Δωστε τουτην χτενα να χτενισει το μικρο του αδερφακι αφου του εχετε δειξει πως..τα παιδια λατρευουν αυτές τις υπευθυνοτητες..Αισθανονται μεγαλοι και χρησιμοι..

7) Πειτε του να ανοιξει το ψυγειο και να βαλει στα ποτηρια γαλα,μεχρι τη μεση έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθουν οι πιθανοτητες να το χυσει.Αλλά και ένα ατυχημα να συμβει μην το μαλωσετε κανεις δεν γεννηθηκε μαθημενος..πειτε δεν πειραζει και μαζεψτε το γρηγορα η αφηστε το ιδιο να το κανει.

8) Αφηστε το να βαλει το πιατο του από το πρωινο στο νεροχυτη και επιβραβευστε αμεσως,μην το ξεχνατε ποτε,κανει τα παιδια παντα πιο προθυμα για όλα και είναι και το μυστικο για την καταπολεμηση της γκρινιας.Ισχυει και για μεγαλους..θετικη επανατροφοδοτηση..

9) Αφου εχουν γινει οι σημαντικοτερες δουλειες δωστε ένα μεγαλο φιλι και μια τεραστια αγκαλια και καντε όλοι μαζί σαν οικογενεια ¨¨ τον ελεγχο της τελευταιας στιγμης ¨¨( φτιαξτε έναν πινακα με εικονες από περιοδικα που μαρτυρουν αναλογες δραστηριοτητες π.χ πρωινο και κολληστε τον στο ψυγειο σε σημειο τετοιο έτσι ώστε να το φτανει το παιδι)και τσεκαρετε αν όλα εγιναν όπως πρεπει με ένα μαρκαδορο.Αν κατι ξεχαστηκε δεν πειραζει την επομενη φορα πειτε ότι θα τα πατε καλυτερα.Αν παλι όλα εγιναν όπως ειχατε προγραμματισει ΤΕΛΕΙΑ!!!!!

10) Φορεστε μπουφαν ,παροτρυνετε τα παιδια σας να φορεσουν μαζί με σας τα καλυτερα χαμογελα σας και δωστε ραντεβου όλοι την ωρα της επιστροφης.Ανακοινωστε μια ενδιαφερουσα πληροφορια για να εχουν κατι να περιμενουν και στην θυμηση του να γεμιζει η μερα ευχαριστα,όπως ένα αγαπημενο φαγητο η ένα παιχνιδι μαζί με ολη την οικογενεια μετα τις απογευματινες δουλειες που πρεπει να γινουν.

Προσοχη όμως αν γνωριζετε τις δυνατοτητες σας μην τις υπερβαινετε ποτε..αν ξερετε ότι θα εχετε κουραστικη και ατελειωτη μερα στη δουλεια χρησιμοποιηστε τη λεξη ¨¨εάν¨¨ τοτε ¨¨θᨨέτσι το παιδι δεν θα νιωσει απογοητευση και εσεις θα εχετε κανει ότι καλυτερο μπορουσατε.

Καλη δημιουργικη μερα λοιπον ευχομαι μετα από αυτά που σιγουρα θα την εχετε..Αν και γνωριζω πολύ καλα ότι όλα αυτά που σας αναφερω φανταζουν ουτοπια σε εσας .Όμως δοκιμαστε τα και θα δειτε που θα ειστε όλοι ικανοποιημενοι και βασικοτερο περισσοτερο ΣΥΝΕΠΕΙΣ…

Πηγή: healthierworld