Ιερά Μεγίστη Μονή ΒατοπαιδίουΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Πανήγυρις Αγίας Ζώνης στο Βατοπαίδι (με φωτογραφικό υλικό)

14 Σεπτεμβρίου 2009

Πανήγυρις Αγίας Ζώνης στο Βατοπαίδι (με φωτογραφικό υλικό)

IMG_3059

Με ευλάβεια, επισημότητα και μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου η κατάθεσις της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας Θεοτόκου.

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα πλήθος προσκυνητών, ιερέων, διακόνων, μοναχών από όλο το Άγιον Όρος κατέκλεισαν κυριολεκτικά τη Μονή. Περισσότεροι από 400 οι προσκυνητές.

XN1J6647

Η Αγία Ζώνη είναι το μοναδικό κειμήλιο που σώζεται από την επίγειο ζωή Της είναι διαιρεμένο σε τρία τεμάχια. Τοποθετήθηκε δίπλα στο αριστερό προσκυνητάρι του ανατολικού κίονα του καθολικού, εψάλη μία δέηση στην Αγία Ζώνη όπου αμέσως μετά την προσκυνήσαμε.

Μετά το πέρας του μικρού εσπερινού ακολούθησε γεύμα στην τράπεζα.

IMG_2214

Στις 19:30΄ άρχισε Ιερά Αγρυπνία κατά το Αγιορείτικο Τυπικό στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου αρχιμ. Νικόδημος και αρκετοί ιερείς. Κατά την αγρυπνία έψαλλαν οι βατοπαιδινοί πατέρες, λαϊκοί καταξιωμένοι ψάλτες (όπως ο Δημήτριος Νεράντζης, ο Ιωάννης Χασανίδης, ο Γεώργιος Κωνσταντίνου κ.ά.), αλλά και πατέρες από όλο το Άγιο Όρος (οι γνωστοί Δανιηλαίοι, οι Θωμάδες, ο γέροντας Σπυρίδων των Γερασιμαίων από την Μικρή Αγία Άννα κ.ά).

IMG_2176

Καθ΄ όλη την διάρκεια της αγρυπνίας ο ναός ήταν κατάμεστος ιδιαίτερα από νέους στην ηλικία. Ενδιάμεσα πραγματοποιήθηκε κέρασμα σ΄όλους τους προσκυνητές στο Συνοδικό της Μονής. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Άγιο Καθηγούμενο για την πρόσκληση, μίλησε επίκαιρα για τον ρόλο της Παναγίας στη ζωή των χριστιανών και για τον σύνδεσμο της Ιεράς Μητροπόλεως του με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

IMG_2312

IMG_2316

IMG_2317

Στη διάρκεια των Αίνων έγινε το Χρίσμα (χρίση ελαίου)

Στη διάρκεια των Αίνων έγινε το Χρίσμα (χρίση ελαίου)

Διακοπή έγινε στις 5:00΄ για λίγη ξεκούραση και δύο ώρες αργότερα συνέχισε η ακολουθία, με τον Αγιασμό και λιτανεία της Αγίας Ζώνης γύρω από την Μονή.

XN1J6757

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου αρχιμ. Νικόδημος τελώντας τον Αγιασμό

IMG_2451

XN1J6872

XN1J6812

Όλοι ακολουθούσαμε με ευλάβεια αλλά ιδιαίτερη συγκίνηση δημιουργήθηκε καθώς περάσαμε από τον τάφο του μακαριστού μας Γέροντα Ιωσήφ.

XN1J6885

Το πρωί ήρθε και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου αρχιμ. Φιλόθεος και παρευρέθηκε στον Αγιασμό.

Τελέσθηκε ακολούθως η Θεία Λειτουργία με κατάνυξη και επισημότητα κατά την αρμόζουσα αγιορείτικη τάξη.

IMG_2738

IMG_2804

IMG_2884

Η Θεία Λειτουργία τελείωσε στις 11:30, ακολούθησε η Τράπεζα και Δέηση στο Καθολικό της Μονής. Η εορτή έλαβε πέρας στις 13:00. Η Ακολουθία διάρκεσε συνολικά 15 ώρες.

XN1J6787

Οι πατέρες της Μονής άοκνοι διακόνησαν άλλοι στην εκκλησία και άλλοι αφανείς στην Τράπεζα, στο Μαγειρείο, στο Αρχονταρίκι κ.α., ώστε εμείς οι προσκυνητές να απολαύσουμε την ωραία αυτή πανήγυρη.

XN1J6845

Με την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου, τις ευχές του Σεβασμιωτάτου, των ηγουμένων και του γέροντα Εφραίμ πιστεύω ότι γευτήκαμε όλοι την πνευματική χαρά.

XN1J7144

IMG_2920

Εύχομαι η Τιμία Ζώνη της Παναγίας μας να δώσει σε όλους αγιασμό και πνευματική ενίσχυση.

Μιχάλης Δουδούδης, Σέρρες