Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ανησυχητική αύξηση στα θηλαστικά που εκβράζονται στο Αιγαίο

27 Σεπτεμβρίου 2009

Ανησυχητική αύξηση στα θηλαστικά που εκβράζονται στο Αιγαίο

WhaleΑνησυχητική αύξηση παρουσίασαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2009 οι εκβρασμοί φαλαινών και δελφινιών στις ελληνικές ακτές, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος».

Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες σε περιοχή βόρεια της Σάμου, όπου εκβράστηκε μια θηλυκή, νεαρή φάλαινα φυσητήρας.

Το ζώο δεν έφερε σημάδια τραυματισμού και η παρουσία του στην περιοχή συμπίπτει με την αυξημένη μεταναστευτική δραστηριότητα που παρατηρείται στους πληθυσμούς φυσητήρων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Σάμου, Χίου και Τουρκίας.

«Πάντοτε, το φθινόπωρο τα περιστατικά είναι περισσότερα, λόγω της μεταναστευτικότητας των ζώων. Όμως, για κάθε θηλαστικό που βρίσκεται θανατωμένο, αντιστοιχούν περίπου άλλες 20 περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αναστασία Μήλιου, συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας και Δράσεων Προστασίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Επίσης, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών εκβράστηκαν δύο δελφίνια, ένα ρινοδέλφινο στον Άλιμο Αττικής και ένα ζωνοδέλφινο στη Σάμο, με τα αίτια θανάτου τους να παραμένουν άγνωστα. Στην Ικαρία, μια θαλάσσια χελώνα εκβράστηκε σκοτωμένη από ανθρώπινο χέρι. Το ζώο βρέθηκε μαχαιρωμένο, με κομμάτια από παραγάδι στο πτερύγιο της.

«Η μείωση της τροφής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απειλούν τα θηλαστικά και τις θαλάσσιες χελώνες. Διαταράσσονται οι ισορροπίες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και απειλούνται με εξαφάνιση σπάνια είδη» προειδοποίησε η κ.Μήλιου.

Η φάλαινα φυσητήρας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος φάλαινας στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο οδοντοκήτος στον κόσμο. Απαντάται στις ελληνικές θάλασσες όλο το χρόνο. Τα αρσενικά μπορούν να ξεπεράσουν τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ τα θηλυκά φτάνουν τα 12 μέτρα και τους 20 τόνους. Με μια ανάσα φτάνουν σε βάθος έως και 3.000 μέτρων και καταναλώνουν γύρω στον ένα τόνο καλαμάρια την ημέρα. Τα αρσενικά ακολουθούν συνήθως μοναχική ζωή, ενώ τα θηλυκά ζουν σε ομάδες μαζί με τα μικρά τους, τα οποία τα θηλάζουν έως και 5 χρόνια.

Πηγή: Tech-Culture