Θεολογία και Ζωή

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού

7 Οκτωβρίου 2009

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού

baby1

Παιδική κακοποίηση θεωρείται μεταξύ άλλων η σωματική κακοποίηση παιδιών από γονείς ή άλλα πρόσωπα, οποιαδήποτε πράξη βίας που μπορεί να προκαλέσει πόνο, τραυματισμό ή μόνιμη σωματική βλάβη στο παιδί. Δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής κακοποίησης λαμβάνει χώρα στο σπίτι και στο σχολείο.

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι μια μορφή σωματικής κακοποίησης. Πρόκειται για ένα σοβαρό εγκεφαλικό τραυματισμό που συμβαίνει όταν ένας γονιός ή άλλος άνθρωπος ταρακουνά βίαια το μωρό.

Οι πρώτες μελέτες του συνδρόμου της ανατάραξης μωρού έγιναν το 1946 όταν ο Caffey σύγκρινε τη μορφή των τραυματισμών έξι βρεφών. Προσπάθησε να παρουσιάσει ένα σύνδεσμο μεταξύ της παιδικής κακοποίησης και τραυματισμών όπως το υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

baby shakingΤα περισσότερα παιδιά που υποφέρουν από το σύνδρομο ανατάραξης μωρού θα έχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό αναπηρίες για την υπόλοιπη ζωή τους και σε μικρότερο ποσοστό μπορεί ακόμα και να πεθάνουν. Ο αριθμός των παιδιών που υπολογίζεται ότι υποφέρουν από το σύνδρομο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι περίπου 2000 παιδιά ετησίως.

Το βίαιο ταρακούνημα, συνήθως από τους ώμους, κάνει το κεφάλι του παιδιού να πηγαίνει μπρος πίσω προκαλώντας έτσι τη βλάβη. Το κεφάλι ενός μωρού είναι το ¼ του σώματός του, είναι μεγάλο και βαρύ. Ειδικοί στον τομέα αυτό επιβεβαιώνουν ότι οι μυς του λαιμού ενός μωρού δεν είναι αρκετά αναπτυγμένοι για να μπορέσουν να αντέξουν αυτήν την δύναμη. Επιπλέον, το μωρό δεν έχει αρκετό χρόνο για να αντιδράσει σφίγγοντας τους μυς αφού η κατεύθυνση της κίνησης αλλάζει πολύ γρήγορα.

Συμπτώματα του συνδρόμου είναι κατάγματα, τραυματισμοί μαλακού ιστού, αμφιβληστροειδικές αιμορραγίες, υποσκληρίδιο αιμάτωμα, αιμορραγία στον εγκέφαλο και αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης, αλλαγή συμπεριφοράς κα σπασμοί.

Πολλές φορές εξωτερικά τραύματα δεν φαίνονται αμέσως με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιληπτό το ακριβές πρόβλημα και να μη γίνεται σωστή διάγνωση. Ενδείξεις που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό είναι λήθαργος, εκνευρισμός, μειωμένη όρεξη και εμετοί. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν δυσκολία στην αναπνοή, σπασμοί, κωματώδης κατάσταση ακόμα και θάνατος.

Τα μώρα είναι πολύ ευαίσθητα και ευάλωτα.Το σώμα τους βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη.Μια κίνηση ή πράξη κάποιου ενήλικα, που μπορεί να μη φαίνεται τόσο βίαια, μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες για ένα μωρό. Συνεπώς, εκτός από αγάπη και φροντίδα, τα μωρά χρειάζονται σημαντική προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη τους.

Πηγή: http://www.blue-planet.gr