Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Οι γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε μαστογραφία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο μαστού

8 Οκτωβρίου 2009

Οι γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε μαστογραφία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο μαστού

καρκινος του μαστουΗμερομηνία δημοσίευσης:07/10/2009

Οι γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ποτέ υποβληθεί σε μαστογραφία είναι πολύ πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που υποβάλλονται τακτικά στην εξέταση, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση αμερικανών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το 75% από τις γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα, αλλά στη συνέχεια πέθαναν από καρκίνο του μαστού, δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία ή διαγνώστηκαν με καρκίνο αμέσως μετά την πρώτη μαστογραφία.

Μόνο το 25% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και πέθαναν από καρκίνο του μαστού είχαν υποβληθεί σε περισσότερες από μία μαστογραφίες.

“Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να αποφύγουν οι γυναίκες τον θάνατο από καρκίνο του μαστού είναι να υποβάλλονται τακτικά σε μαστογραφίες”, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους ο δρ Μπλέικ Κάντι του Νοσοκομείου για τον Καρκίνο του Μαστού του Κέμπριτζ και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη.

“Οι γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε μαστογραφία έχουν μόνο 4,7% ποσοστό θνησιμότητας. Οι γυναίκες που δεν το κάνουν έχουν 56%”, πρόσθεσε ο Κάντι, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του αργότερα μέσα στην εβδομάδα σε συνάντηση της Αμερικανικής Οργάνωσης Κλινικής Ογκολογίας.

Η μαστογραφία είναι μία ακτινογραφία του μαστού που μπορεί να εντοπίσει τους όγκους πριν αναπτυχθούν αρκετά ώστε να γίνονται ορατοί και πιθανόν προτού κάνουν μετάσταση.

Ο Κάντι και οι συνεργάτες του εξέτασαν 6.997 ασθενείς με καρκίνο του μαστού από τη Μασαχουσέτη, κάποιες από τις οποίες υποβάλλονταν τακτικά σε μαστογραφία και κάποιες όχι, κατά το διάστημα 1990 – 1999.

Οι ασθενείς στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2007.

Μετά από 12,5 χρόνια παρακολούθησης, 461 από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, πέθαναν από καρκίνο του μαστού.

Σχεδόν το 75% από αυτές δεν έκαναν τακτικά μαστογραφία.

Αναφορικά με την αξία της μαστογραφίας οι απόψεις διίστανται: οι περισσότεροι γιατροί και πολλές κυβερνήσεις συνιστούν οι γυναίκες να κάνουν τακτικά μαστογραφία, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστογραφία έχει περιθώριο σφάλματος με αποτέλεσμα μια γυναίκα να μην έχει όγκο, αλλά να υποβληθεί σε περισσότερες εξετάσεις, ενδεχομένως και σε βιοψία.

Περισσότερες από 400.000 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν ετησίως από καρκίνο του μαστού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

Πηγή: http://health.ana-mpa.gr/news.php?id=6099