Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΠολυμέσα - Multimedia

Πανήγυρη στην Ιερά Μονή Ζωγράφου (φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

8 Οκτωβρίου 2009

Πανήγυρη στην Ιερά Μονή Ζωγράφου (φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

Agios Kosmas Zografitis 02

Την περασμένη εβδομάδα, μας αξίωσε ο Θεός να επισκεφτούμε, για άλλη μια φορά το Άγιο Όρος. Για καλή μας τύχη, η επίσκεψη μας συνέπεσε με τη γιορτή του αγίου Κοσμά του Ζωγραφίτη. Η Ιερά Μονή Ζωγράφου, για να τιμήση τον άγιο, κάλεσε τους πατέρες της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, να ψάλλουν μαζί, για πρώτη φορά στα Ελληνικά και τα Σλαβονικά.

DSCF5871

Η αντιπροσωπεία του Βατοπαιδίου, με επικεφαλής τον Καθηγούμενο της Αρχιμανδρίτη κ.κ. Εφραίμ, έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Ζωγράφου, Αρχιμανδρίτη κ.κ. Αμβρόσιο. Μετά από μια περιήγηση στο Καθολικό της Μονής και ενός παρεκκλησίου όπου τελέστηκε το Απόδειπνο, ακολούθησε Τράπεζα και στις 20:00 ξεκίνησε η ακολουθία της Πανήγυρις.

DSCF5946

Μέσα σε ένα κατανυκτικό κλίμα, με τους χορούς των πατέρων (Βατοπαιδίου – Ζωγράφου) να ψάλλουν εναλλάξ, έδιναν νόημα στην Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας. Ακούγοντας πότε Σλαβονικά και πότε Ελληνικά,(Ακούστε εδώ) στο επιβλητικό Καθολικό, που κοσμούσαν οι αγιογραφίες των Ορθοδόξων αγίων, με τα ονόματα τους γραμμένα στα Βουλγάρικα και στα Ελληνικά, χωρίς να το θέλεις, φανταζόσουν το Βυζάντιο, όπου όλοι οι λαοί ήταν ένας κάτω από την ομπρέλα της Ορθόδοξης πίστης.

DSCF5899

Η Μονή Ζωγράφου, έχει πολλές κοινές ιστορίες με τη Μονή Βατοπαιδίου καθότι είναι γείτονες.

 

Ο εορταζόμενος άγιος παραδείγματος χάρη, ήταν στην Μονή Βατοπαιδίου όπου τον αξίωσε η Παναγία να την δει να υπηρετεί τους εκεί μοναχούς. Κατόπιν, όταν ήταν πλέον στη Μονή Ζωγράφου, προσευχόταν και με δάκρυα ρώταγε την εικόνα της Ζωγραφίτισσας τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει την Χάρη του Θεού, η Παναγία δεν του απάντησε αλλά είπε στον Υιό Της να του απαντήσει και Εκείνος του είπε να πάει στο σπήλαιο να ασκητέψει. Εκεί βρήκε αυτό που έψαχνε.

DSCF6071

Μια άλλη ιστορία που συνδέει της δύο Μονές είναι η ακόλουθη: Η δεύτερη εικόνα του Αγίου Γεωργίου (στον οποίο είναι αφιερωμένο το Καθολικό) άνηκε σε μια γυναίκα στην Μέση Ανατολή. Εκείνη, για να τη γλυτώσει από τους Μουσουλμάνους, την έριξε σε ένα ποτάμι της περιοχής και παρακάλεσε τον Άγιο Γεώργιο να φυλάει την εικόνα του. Η εικόνα κατέληξε στο λιμάνι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, όπου εθεάθη να πλέει όρθια μέσα σε φως. Οι Βατοπαιδινοί πήγαν να πάρουν την εικόνα αλλά όταν την πλησίαζαν εκείνη έφευγε. Και άλλοι μοναχοί από άλλες Μονές προσπάθησαν να την πιάσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Όταν πήγαν Ζωγραφίτες πατέρες να την πιάσουν, η εικόνα «πήδηξε» μέσα στη βάρκα μόνη της.

DSCF5984

Εκεί άρχισε η διεκδίκηση της εικόνας. Οι Βατοπαιδινοί αδελφοί έλεγαν ότι αφού βρέθηκε στο λιμάνι μας είναι δικιά μας. Οι Ζωγραφίτες έλεγαν ότι αφού ήρθε στη βάρκα μας είναι δικιά μας. Έτσι αποφάσισαν να φορτώσουν την εικόνα σε ένα μουλάρι και όπου πήγαινε, εκεί θα έμενε η εικόνα. Τελικά μετά από δυο εβδομάδες, σε ένα λόφο ακριβώς μπροστά στη Μονή Ζωγράφου, είδαν οι μοναχοί μια στήλη φωτός. Πήγαν και βρήκαν το μουλάρι νεκρό και την εικόνα όρθια. Από τότε βρίσκεται στην Μονή Ζωγράφου. Παλαιότερα, μια φορά τον χρόνο στα σύνορα της ιδιοκτησίας των Μονών, συγκεντρώνονταν και επιτελούσαν δέηση στην εικόνα του αγίου Γεωργίου.

DSCF6077

Η κύρια , θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου, έχει την εξής ιστορία. Κάποτε, ένας Μητροπολίτης, αμφισβήτησε την δύναμη και την χάρη του Αγίου Γεωργίου και επιδεικτικά ακούμπησε το δάχτυλο του επάνω στο πρόσωπο του αγίου, δίπλα στη μύτη. Αυτό ήταν. Το δάκτυλο του κόλλησε καιδεν μπορούσαν να το ξεκολλήσουν. Πρόσφατη μελέτη από ιατρούς με ακτινογραφίες, έδειξε ότι μέσα στην εικόνα, βρίσκεται το δάκτυλο του Μητροπολίτη, κομμένο μέχρι το δεύτερο σύνδεσμο. Το δάχτυλο δηλαδή μπήκε μέσα σην εικόνα και έπρεπε να το κόψουν γιατί δεν έβγαινε από εκεί. 

DSCF5955

DSCF6001

DSCF6003

Περίπου στις 03:00, αποσύρθηκαμε για ξεκούραση και στις 08:00 το πρωί, ξαναμπήκαμε στο Καθολικό για να τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελείωσε στις 11:00 περίπου.

DSCF6026

DSCF6097

 Στην συνέχεια, ακολούθησε Τράπεζα, και οι δύο Ηγούμενοι, ευχαρίστησαν ο ένας τον άλλον, τόνισαν την παραδοσιακή φιλία των Μονών, μίλησαν για τον άγιο Κοσμά και χαιρέτησαν όλους τους προσκυνητές.

DSCF6107

DSCF6109

DSCF6116

DSCF6123

Δυστυχώς, έπρεπε να φύγουμε μετά. Πήραμε λοιπόν τις υπέροχες εντυπώσεις μας, τις ευχές των Γερόντων, την αγάπη των πατέρων και την ευλογία της Παναγίας και ξεκινήσαμε για τον αρσανά της Μονής.

Σε ευχαριστώ Παναγία μου που μας αξίωσες να ξαναβρεθούμε στο Περιβόλι σου.