Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής

9 Οκτωβρίου 2009

Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής

Metohi Agios Nikolaos

Ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη κατά της δικαστού Μαρίας Ψάλτη, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ και πατέρα Αρσενίου από το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής. Η δικαστής κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος για τη μη έκδοση αποφάσεως του Πρωτοδικείου Ροδόπης όπου εκδικαζόταν η αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου και οι πατέρες κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα.

Δεν προέκυψε καμία μαρτυρία και κανένα στοιχείο εναντίον του Γέροντα Εφραίμ και του πατρός Αρσενίου, γιατί πράγματι δεν υπήρχε κανένα αδίκημα. Όλοι περίμεναν την αθώωση, και αντί αυτής της αθωώσεως βγήκε παράδοξη απόφαση, που σε μερικά σημεία αθωώνει ενώ σε κάποια άλλα όχι.

Αυτό που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι μόνο ή ύπαρξη διαφόρων σκοπιμοτήτων οδηγούν σε παράδοξες αποφάσεις. Εξεδόθη απόφαση Πρωτόδικη εφέσιμη και ήδη έχει ασκηθεί έφεση από τους δικηγόρους της Μονής.

Η απόφαση αυτή ομιλά για 15 μήνες με αναστολή κατά του Γέροντα Εφραίμ και του π. Αρσενίου αντίστοιχα, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί ακόμη και αν τελεσιδικήσει. Αλλά και στην περίπτωση που τελεσιδικήσει δεν θα χρειαστεί να εξαγοραστεί.

Ίσως η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη από ένα Πρωτοδικείο της επαρχίας, χωρίς ιδιαίτερες αντοχές από τον πρωτοφανή θόρυβο που έχει προκληθεί εναντίον της Μονής και την περιρέουσα ατμόσφαιρα.