Πολυμέσα - Multimedia

Πανήγυρη στη Νέα Σκήτη – Γενέσιο της Θεοτόκου (με φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

15 Οκτωβρίου 2009

Πανήγυρη στη Νέα Σκήτη – Γενέσιο της Θεοτόκου (με φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

P1050314

VatopaidiFriend: Ευχαριστούμε τον Αποστόλη, φίλο και αναγνώστη της ιστοσελίδας, για την αποστολή -αν και λίγο καθυστερημένα- του ωραίου αυτού υλικού για την πανήγυρη του Γενεσίου της Θεοτόκου στη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους.

Πριν ένα μήνα περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου πήγαμε στη Νέα Σκήτη για την πανήγυρη του Γενεσίου της Θεοτόκου. Ζήσαμε πολύ ωραίες στιγμές σε όλη τη διάρκεια της Αγρυπνίας. Μπορείτε να πάρετε και εσείς μία γεύση από την πανήγυρη ακούγοντας τις αγιορείτικες ψαλμωδίες που επισυνάπτουμε.

Στην πανήγυρη χοροστάτησε ο ηγούμενος της Αγίου Παύλου Γέροντας Παρθένιος. Στο δεξιό χορό έψαλλαν ο Γέρων Δανιήλ των Δανιηλαίων, ο Γέροντας Δαμασκηνός και ο π. Θεοδόσιος από την Νέα Σκήτη. Ενώ στον αριστερό χορό έψαλλαν ο παπα Θωμάς των Θωμάδων με τον Κώστα Λανάρα από την «Βυζαντινή Χορωδία Αγρινίου».

P1050284P1050296P1050286

Για όσους δεν γνωρίζουν η Νέα Σκήτη ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου και βρίσκεται μεταξύ Αγίου Παύλου και της Σκήτης της Αγίας Άννας. Απλώνεται σε μία απότομη πλευρά του Άθωνα πλούσια σε βλάστηση. Σε ένα βράχο πάνω από τη θάλασσα δεσπόζει ο Πύργος του 16ου αιώνα. Το κυριακό (κεντρικός ναός της Σκήτης) χτίστηκε και ιστορήθηκε περί το 1760, τιμάται στο Γενέσιο της Θεοτόκου και είναι δωρεά των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων. Έχει το καλύτερο κλίμα από όλες τις περιοχές του Αγίου Όρους, γλυκό χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Λέγεται από πολλούς ότι είναι η πιο περιποιημένη μοναστική συνοικία του Αγίου Όρους για αυτό και αποτελούσε το φιλόξενο τόπο σχολαζόντων αρχιερέων. Στις αρχές του 20ου αιώνα είχε 28 καλύβες με 80 μοναχούς. Σήμερα έχει περισσότερους από 50 μοναχούς.

Η Νέα Σκήτη

Η Νέα Σκήτη

Ακούστε τα «Ανοιξαντάρια» του ‘Χουρμουζίου χαρτοφύλακτος’ από τον Εσπερινό:

Anoixantaria

Panta en Sofia epoiisas

Θα στείλω και κάτι άλλο ακόμα.

Αποστόλης Γ.