Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ – Ειδική αναφορά σε Κύπρο και Τουρκία

17 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ – Ειδική αναφορά σε Κύπρο και Τουρκία

ΒΙΕΝΝΗ.-

Σχετικά θετικός θεωρείται ο απολογισμός των πρώτων τριών μηνών της αυστριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το δεύτερο εξάμηνο του 1998.

Δυο θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα περιέχονται στο πρόγραμμα της αυστριακής Προεδρίας, που παρουσιάστηκε επίσημα την ημέρα έναρξής της και στο οποίο γινόταν ειδική αναφορά σε Κύπρο και Τουρκία.

Ετσι, σε σχέση με την Κύπρο τονίστηκε η πρόθεση να συνεχιστούν με έμφαση ουσιαστικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης του προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη βδομάδα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σιούσελ,μιλώντας ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επανέλαβε την υποστήριξη των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με αναγνώριση των αρχών της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της χώρας, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με στόχο μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο.

Αναφορικά με την Τουρκία, στο πρόγραμμα της αυστριακής Προεδρίας σημειωνόταν, πως για την εξασφάλιση της σταθερότητας και ενός φιλοδυτικού προσανατολισμού της Αγκυρας, η Αυστρία υποστηρίζει την υλοποίηση της “ευρωπαϊκής στρατηγικής” στο πνεύμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Κάρντιφ. Η Αυστρία ελπίζει σε μια ταχεία επανάληψη του διαλόγου σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμάτων Κυπριακό και Αιγαίο.

Πηγή : http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=3742354&publDate=